
Γιατί η κυβέρνηση επιμένει να συνδέει τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία;
Η «γραμμή Μαξίμου» είναι κατασκευασμένη για να προκαλέσει αβεβαιότητα και ανησυχία στο εκλογικό σώμα ώστε να συσπειρωθεί το πρώτο κόμμα - η ΝΔ δηλαδή - ενόψει εκλογών.
-
06.01.2023 Δημήτρης Ραπίδης
Διαβάζουμε σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα εκτιμούσαν ιδιαιτέρως την πρόωρη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών και πως από αυτή την εξέλιξη ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να διαμορφώσει και τη δική του στρατηγική για τις εκλογές στην Ελλάδα.
Κάποιος λογικά θα αναρωτιόταν «τι σχέση έχουν οι εκλογές στην Ελλάδα με τις εκλογές στην Τουρκία;» και θα είχε δίκιο. Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις είναι εντελώς άσχετες μεταξύ τους και η τεχνητή σύνδεσή τους είναι καθαρά θέμα agenda setting τόσο από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, όσο κι από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία.
Στην πραγματικότητα, η «γραμμή» που έχουν συγκεκριμένα Μέσα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου προέρχεται από το επιτελείο Μητσοτάκη κι αντίστοιχα από το επιτελείο Ερντογάν, καθώς αμφότεροι οι πολιτικοί, έχοντας αποτύχει πλήρως στην οικονομική πολιτική, επιχειρούν να πιαστούν ο ένας από τον άλλο και να κρατηθούν στην εξουσία τροφοδοτώντας εθνικιστικά αντανακλαστικά. Με βάση τη «γραμμή Μαξίμου», η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε να προκύψουν πρόωρες εκλογές στη γείτονα χώρα, ιδανικά την 30η Απριλίου, ώστε να έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα – που πιθανότητα θα είναι διπλές την 2η και 9η Απριλίου – ώστε να μην υπάρχει «κενό εξουσίας» το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί στρατιωτικά η Άγκυρα όταν εμείς εδώ θα είχαμε υπηρεσιακό σχήμα.
Η «γραμμή Μαξίμου» (για άλλους «αφήγημα Μαξίμου» και κάποιους άλλους «αποκύημα φαντασίας Μαξίμου») είναι κατασκευασμένη για να προκαλέσει αβεβαιότητα και ανησυχία στο εκλογικό σώμα ώστε να συσπειρωθεί το πρώτο κόμμα – η ΝΔ δηλαδή – ενόψει εκλογών, να αυξήσει τα ποσοστά της από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να στοχεύσει στο «θαύμα» της αυτοδυναμίας. Το ίδιο κάνουν αντίστοιχα και στελέχη του ΑΚΡ στην Τουρκία, που συνεχώς μιλούν για «επιχειρησιακή ετοιμότητα» της Τουρκίας και ανάγκη για «ισχυρή κυβέρνηση Ερντογάν» ώστε να αντιμετωπιστεί η «απειλή της Ελλάδας». Εθνικιστικός παροξυσμός με λίγα λόγια, σε ένα «παιχνιδάκι» που Μητσοτάκης και Ερντογάν το παίζουν καλά εδώ και καιρό.
Στις 13 Ιουνίου 2022 γράφαμε στο editorial ότι «οι δύο πολιτικοί (σ.σ. Μητσοτάκης και Ερντογάν) κάνουν ακριβώς το ίδιο: Πετούν τη μπάλα στην εξέδρα και διαμορφώνουν ένα σκηνικό πολέμου. Απλά ο ένας φοράει λευκά και κόκκινα χρώματα κι ο άλλος λευκά και μπλε». Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σήμερα, απλώς τότε κοινός στόχος ήταν να υπογραφούν συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ τώρα είναι ο ορίζοντας των εθνικών εκλογών.