
Θα παραμείνει ενιαίο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι ένα ερώτημα που πλανάται από το βράδυ της περασμένης Κυριακής πάνω από την Κουμουνδούρου μετά και την ανακοίνωση της νίκης του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
-
19.09.2023 Δημήτρης Ραπίδης
Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πράγματι σήμερα πιο εύθραυστη από ποτέ, αυτό όμως δεν είναι αποτέλεσμα της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Αυτή φαίνεται να είναι η αφορμή, καθώς κάτω από την επιφάνεια υπάρχουν θέματα που δεν έχουν λυθεί επί χρόνια. Και το κυριότερο όλων είναι το ζήτημα της στρατηγικής, όχι αν θα διευρυνθεί το κόμμα, αλλά αν θα καταλήξει να γνωρίζει τι εκφράζει, ποιους εκφράζει και πως θα υπηρετήσει, με ποια πρόσωπα και ποιους όρους επίσης, τη στρατηγική που τελικά θα επιλέξει.
Η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές δεν είναι ένα αποτέλεσμα που προέκυψε από το πουθενά. Έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε αυτό το θέμα από αυτήν εδώ τη στήλη. Είναι το αποτέλεσμα μίας σειράς πράξεων και παραλείψεων που πάει πίσω χρονικά, πριν καν τις εκλογές του Ιουλίου 2019. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (σσ. Κουμουνδούρου), το δεύτερο βασικότερο θέμα, το δεύτερο κρίσιμο θέμα, ήταν και παραμένει το οργανωτικό σκέλος. Αυτό το ζήτημα, μαζί με την έλλειψη καθαρής στρατηγικής και προσώπων που θα την υπηρετήσουν, είναι τα δύο κρίσιμα ζητήματα που δεν αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα ο κομματικός μηχανισμός, ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος και τα πιο δημοφιλή και ισχυρά, με όρους εσωκομματικούς, στελέχη.
Ο Αλέξης Τσίπρας λειτούργησε επί χρόνια ως συγκολλητική ουσία διαφορετικών ανθρώπων και τάσεων που ήθελαν περισσότερο άλλοτε ένα κόμμα κλειστό, άλλοτε ένα κόμμα ανοιχτό χωρίς πλάνο, χωρίς επεξεργασία και ουσιαστικό “πάτημα” στην κοινωνία. Με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ήταν εύκολο για πολλούς να γκρινιάζουν, αλλά δύσκολο να φύγει κανείς από το κόμμα. Τώρα, με μια πιθανή επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη, θα είναι ίδια η κατάσταση; Ήδη οι γκρίνιες και οι τάσεις φυγής φουντώνουν.
Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη δοκιμάζεται σοβαρά και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα οδηγηθεί το κόμμα σε διάσπαση ή θα επικρατήσουν οι πιο συναινετικές φωνές, οι οποίες δεν είναι και λίγες. Κρίσιμο επίσης να δούμε αν ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει θέση ανοιχτά κι αν θα εμφανιστεί ως ο θεματοφύλακας της ενότητας, θέτοντας τους υποψήφιους αρχηγούς προ των ευθυνών τους.
Η ενότητα είναι η μόνη ορθολογική και πολιτικά έξυπνη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό πρακτικά σημαίνει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των δύο υποψηφίων αρχηγών, δηλαδή της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της επόμενης Κυριακής. Μόνο η ενότητα και η συνεργασία θα διατηρήσει το κόμμα και το χώρο σε μία κατάσταση μίνιμουμ συντήρησης μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου ο ευρύτερος χώρος της Αριστεράς φυλλορροεί με ρυθμούς ταχύτατους. Και εκλογικά και στο κοινωνικό πεδίο. Η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για όποιον κι αν επικρατήσει, κυρίως όμως για το ίδιο το κόμμα και τους ανθρώπους του, για τη κοινωνία που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 10-15 χρόνια.