
Τι θα ψηφίσουν οι νεότερες ηλικιακές ομάδες;
Η τραγωδία στα Τέμπη διαμόρφωσε αναμφίβολα μία νέα δυναμική στα νεότερα ηλικιακά στρώματα και παρότι αυτή δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί ή αποκρυσταλλωθεί δημοσκοπικά, αναμένεται να ενισχύσει το ποσοστό συμμετοχής τους στην κάλπη.
-
30.03.2023 Δημήτρης Ραπίδης
Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 η ΝΔ επικράτησε με διαφορά 8,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, στις ηλικίες 17-24 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε της ΝΔ, λαμβάνοντας 38% έναντι 30%. Συνολικά επίσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 έλαβαν αθροιστικά το 2019 ποσοστό 48%, το οποίο με βάση και τις τρέχουσες εκτιμήσεις των ερευνών θα μπορούσε να επαληθευτεί και στην κάλπη της 21ης Μαΐου 2023, αν τουλάχιστον τα δύο από τα τρία αυτά κόμματα ενισχύσουν τα ποσοστά συσπείρωσής τους.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη φετινή κάλπη το ποσοστό των νέων ψηφοφόρων στο σύνολο του εκλογικού σώματος αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς περίπου 340.000 άνθρωποι θα μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά, διαμορφώνοντας ένα κρίσιμο ποσοστό με το οποίο «φλερτάρουν» φυσικά όλα τα κόμματα, κυρίως όμως τα κόμματα της αριστεράς.
Η τραγωδία στα Τέμπη διαμόρφωσε αναμφίβολα μία νέα δυναμική στα νεότερα ηλικιακά στρώματα και παρότι αυτή δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί ή αποκρυσταλλωθεί δημοσκοπικά, αναμένεται να ενισχύσει το ποσοστό συμμετοχής τους στην κάλπη. Η «αιμορραγία» των ποσοστών της ΝΔ στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα συνεχίζεται, ωστόσο ο έτερος διεκδικητής της εκλογικής νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν δείχνει ακόμη ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρή και πειστική εναλλακτική λύση. Έτσι, σημαντικό μέρος των νέων ψηφοφόρων φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής και να δείχνει μία τάση προσέγγισης προς τα μικρότερα κόμματα, ωστόσο κι αυτή είναι μία τάση που είναι κάπως νωρίς για να εκτιμήσουμε κατά πόσο μπορεί να επαληθευτεί στην κάλπη.
Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 η συμμετοχή των νέων 17-24 ετών κινήθηκε κάτω από το 30%, σε αντίθεση με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις που δείχνουν ότι η συμμετοχή θα είναι αυξημένη και ότι θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και το 50-60%. Το πιο «θολό» σημείο σε αυτές τις ενδείξεις και εκτιμήσεις είναι η δυναμική προς διάφορα σχήματα της ακροδεξιάς, που δεν αποτυπώνεται μέχρι τώρα στις έρευνες, με τους ερωτηθέντες σε έρευνες να διστάζουν να πουν ότι θα ψηφίσουν το τάδε ή το δείνα σχήμα του χώρου.
Στη συνολική εικόνα του εκλογικού σώματος, δύο σημαντικά στοιχεία που θα άξιζε να κρατήσουμε όσο προχωράμε προς την κάλπη κι όσο συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις είναι αφενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν φαίνεται να καρπώνεται ούτε τις απώλειες της ΝΔ, ούτε να ενισχύει το «πάτημά» του προς το σώμα των αναποφάσιστων, αφετέρου διακρίνεται μία πρώιμη, ίσως, τάση επανασύνδεσης της ΝΔ με ένα τμήμα όσων απομακρύνθηκαν μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Και εδώ είναι νωρίς να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο φαίνεται ότι αναπτύσσεται μία λογική του «μη χείρον βέλτιστον» στις μετακινήσεις ψηφοφόρων που θέλουν να στηρίξουν ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.
Πολλά αναμένεται να εξαρτηθούν από τις κινήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επόμενο διάστημα, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις που απέμειναν στο ψηφοδέλτιο της Κουμουνδούρου, η ρητορική του προέδρου Αλέξη Τσίπρα στις δημόσιες εμφανίσεις του και φυσικά οι προτάσεις που θα κάνει το κόμμα σε καίριους τομείς. Θα έχουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση ένα μήνυμα απλά καλύτερης διαχείρισης σε σύγκριση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία ή θα έχουμε μία ολοκληρωμένη, εναλλακτική πρόταση, ένα διαφορετικό μοντέλο άσκησης της διακυβέρνησης; Κρίσιμο ερώτημα αυτό κι ακόμη πιο κρίσιμη η απάντηση που θα δοθεί, το μήνυμα που θα περάσει στην κοινωνία αυτές τις επόμενες επτά εβδομάδες μέχρι τις εκλογές.