
Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, τέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου με τίτλο : “ Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις’’. Η περάτωση της διαβούλευσης θα επέλθει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 20.00.
Γράφει η Βάσια Ντούνη
Τον ‘’πανεπιστημιακό εξάψαλμο’’ παρουσίασαν στις 13/01 η Ν. Κεραμέως και ο Μ. Χρυσοχοϊδης.
Το πανεπιστήμιο αλλάζει. Τυχεροί εμείς που το ζήσαμε.
Χρονικό όριο φοίτησης
Το χρονικό όριο φοίτησης για ακόμη μια φορά βρίσκεται στο επίκεντρο στην αντιπαλότητα Τσίπρα – Μητσοτάκη, με τον πρώτο κατά την διάρκειας της θητείας του να μην λαμβάνει μέτρα για τους ‘’αιώνιους’’ φοιτητές και με τον δεύτερο να συστηματικοποιεί ολοένα και περισσότερο τα πανεπιστήμια.
Συγκεκριμένα, η πρόταση της Κεραμέως δεν είναι άλλη παρά ν + 2 για τα 4 χρόνια φοίτησης και ν+3 για τα πανεπιστήμια με πάνω από 4 υποχρεωτικά χρόνια φοίτησης (άρθρο 24).
Όσοι σπουδάσατε, σπουδάσατε ..
Φυσικά, για την κ. Κεραμέως κανείς δεν δυσκολεύεται -στην κατανόηση- περισσότερο ή λιγότερο στις ακαδημαϊκές παραδόσεις, κανείς δεν χρειάζεται να εργάζεται και να συντηρεί το σπίτι του στην πόλη όπου σπουδάζει, καμία κοπέλα που έγινε μάνα δεν έχει ανάγκη να μεγαλώσει το παιδί της, και φυσικά κανένα παιδί δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας…
Αριθμητικός Περιορισμός στη δήλωση του Μηχανογραφικού
Η υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται να ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις, με συγκεκριμένο προβλεπόμενο αριθμό δυνατών επιλογών σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων στην 1η φάση για την ενίσχυση της εκπεφρασμένης προτίμησης των υποψηφίων.
Τι σημαίνει αυτό ; Στην Α φάση, οι μαθητές συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους αλλά δίνοντας προτεραιότητα στις σχολές που αρέσκονται περισσότερο καθώς προβλέπεται να υπάρξει αριθμητικός περιορισμός σχολών. Στην Β φάση, θα συμμετέχουν εκείνοι όπου κανένα πανεπιστήμιο δεν τους δέχτηκε στην Α φάση.
Η παραπάνω πρόταση είναι τουλάχιστον παράλογη αφού θα έχει ως αποτέλεσμα των περιορισμό των επιλογών των μαθητών -που βρίσκονται ήδη σε μια ηλικία όπου δεν γνωρίζουν με τι πραγματικά επιθυμούν να ασχοληθούν- καθώς επίσης και την δυσκολία στην εισαγωγή τους, καθώς επρόκειτο να πραγματοποιηθεί άνοδος των βάσεων και άρα πολύ λιγότερα διαθέσιμα τμήματα.
Φυσικά για την κ. Κεραμέως όλοι, δεν χωράνε…
Προκαθορισμένη βάση εισαγωγής
Κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα πρόκειται να έχει την δική του προκαθορισμένη βάσει εισαγωγής , με βάσει το ποσοστό 80%-120%, καθορισμένο από το ΥΠΑΙΘ, επί του μέσου όρου των επιδόσεων στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου.
Τα άρθρα 2 με 4 που καλύπτουν την ελάχιστη βάσει εισαγωγής τόσο για γενικά λύκεια όσο και για τα ΕΠΑΛ , πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τις επόμενες πανελλαδικές του 2022.
Φυσικά για την κ. Κεραμέως το επίπεδο των μαθητών κρίνεται σε βαθμίδες του 10 και του 20… Ας σπουδάσουν όσοι χωρούν στο καλούπι σας…
Πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις στο πλαίσιο της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της βελτίωσης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, τα άρθρα 16 έως και 22, περιλαμβάνουν ‘’ ένα πλαίσιο για την ασφάλεια και την προστασία εντός των χώρων των ΑΕΙ, αφενός μέσω πρόβλεψης συγκεκριμένων οργάνων και διαδικασιών και, αφετέρου, μέσω της σύστασης της ομάδας ΟΠΠΙ, που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και θα έχει ως αποστολή της την πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας εντός των χώρων των ΑΕΙ, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες αυτών. ‘’
Με πιο απλά λόγια συστήνεται η δημιουργία πειθαρχικού δικαίου το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και ποινές για τους παραβάτες. Στο πλαίσιο αυτού προτείνεται η δημιουργία Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών.
Οι ποινές θα διαβαθμίζονται ανάλογα με τα παραπτώματα, οι οποίες έχουν ως στόχο να ενισχύουν τις ‘’αξιόπιστες εξετάσεις’’ και να αποτάξουν τα εγκλήματα εντός των Πανεπιστημίων.
Φυσικά κ. Κεραμέως, γιατί η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας προκύπτει από κανονισμούς για πειθαρχικά παραπτώματα και όργανα, πειθαρχικές ποινές και ανακριτικές πράξεις αλλά και πειθαρχικά αδικήματα… Και γιατί οι φοιτητές είναι εγκληματίες…
Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος – ΟΠΠΙ
Το ‘’πειθαρχικό δίκαιο’’ και η λίστα των άρθρων που το συνοψίζουν εδραιώνεται με την δημιουργία 1.000 θέσεων αστυνομικών και ειδικών πανεπιστημιακών φρουρών που θα τοποθετούνται ανάλογα με τις ανάγκες των ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται περιπολία 200 ατόμων στην κάθε βάρδια.
Πρόκειται για όργανα της αστυνομίας όπου θα εκπαιδεύονται και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Και επειδή η περιπολία δεν είναι αρκετή, προβλέπεται η τοποθέτηση συστήματος ζωντανής παρακολούθησης στους περισσότερους χώρους του πανεπιστημίου, όπου σε περίπτωση παράβασης δίνεται απευθείας σήμα στο ‘’κέντρο λήψης σημάτων’’ της ΓΑΔΑ.
Φυσικά για την κ. Κεραμέως η ασφυκτική αστυνόμευση αρμόζει σε έναν χώρο όπως αυτός του πανεπιστημίου… Ένας χώρος που αποτελούσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί χώρο έκφρασης, γνώσης, μάθησης, πολιτισμού και ενεργής συμμετοχής…
Περιορισμός και έλεγχος εισόδου στους χώρους εντός Πανεπιστημίου
Τέλος, το νομοσχέδιο Κεραμέως –Χρυσοχοΐδη περιλαμβάνει τον έλεγχο εισόδου και εξόδου στους χώρους του Πανεπιστημίου.
Φυσικά για την κ. Κεραμέως το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών πηγάζει από τους προαύλιους χώρους των πανεπιστημίων…
Η παρούσα κυβέρνηση αυτοβούλως προτείνει, χωρίς να λάβει υπόψη την ‘’γνωμοδότηση’’ της ακαδημαϊκής σύσσωμης κοινότητας αλλά και των επιστημόνων που τόσα χρόνια ζουν και παράγουν έργο στα αμφιθέατρα.
Η παρούσα κυβέρνηση εθελοτυφλεί και αγνοεί πλήρως το γεγονός πως τα ζητήματα εγκληματικότητας και διακίνησης ναρκωτικών αποτελούν πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας με τα πανεπιστήμια να μην βρίσκονται στην ρίζα αυτών.
Το βαθιά ριζωμένο πρόβλημα των πανεπιστημίων είναι η ανελευθερία που καλούνται οι φοιτητές να αντιμετωπίσουν ανά κυβερνήσεις. Κάθε φοιτητής ή φοιτήτρια που σπουδάζει περνά τον περισσότερο χρόνο της φοιτητικής του καριέρας στα έδρανα της σχολής του. Εάν λοιπόν, αντί να επιβάλουμε ‘’μπλε επιχειρήσεις’’ προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε γιατί καθυστερούν τόσο την τελμάτωση σπουδών τους, μέσω έρευνας και αναζήτησης, τότε κυρία Κεραμέως θα ανακαλύψετε πως δεν φταίνε οι φοιτητές αλλά οι υπουργικές αποφάσεις σας, οι δημόσιες διαβουλεύσεις σας και η ελίτ σας.
Αν αναρωτηθείτε γιατί μεγάλο ποσοστό των μαθητών δεν επιτυγχάνει στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταλάβετε πως ίσως ευθύνεται ο τρόπος άσκησης της εκπαίδευσης και αγωγής στα σχολεία.
Αν αναρωτηθείτε γιατί μεγάλο ποσοστό φοιτητών δεν ολοκληρώνει την φοίτησή του στα 4 ή στα 5 χρόνια, θα καταλάβετε πως δεν υπάρχει καμία ποιοτική κατεύθυνση επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους, γιατί οι περισσότεροι βρίσκονται απογοητευμένοι από το πρόγραμμα σπουδών των πανεπιστημίων τους συνοδευόμενο από την διαφθορά των καθηγητών.
Αντί επιβολής νομοσχεδίου θα μπορούσατε απλά να ακούσετε τους φοιτητές και όχι να τους φιμώσετε.
Τα πανεπιστήμια ‘’ανήκουν’’ στους φοιτητές, στα πολιτιστικά δρώμενα, στην γνώση, την τέχνη, την επιστήμη, τις συλλογικότητες των φοιτητών και όχι στην ασφυκτική αστυνόμευση , με σπρέι και γκλόμπ.