
Στράτευση: Χωρίς την επιλογή για κοινωνική υπηρεσία οι αντιρρησίες συνείδησης
-
27.01.2021 Newsroom
Η επιλογή της εναλλακτικής κοινωνικής πολιτικής υπηρεσίας (ενώ υπάρχει), δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί στο Δελτίο Απογραφής Στρατεύσιμου, όπως δημοσιεύει το alfavita.
Το Δίκτυο για το Δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας ενημερώνει τα αγόρια που φοιτούν στη Γ’ Λυκείου σχετικά με τη στράτευσή τους.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν ρητά αναγνωρίσει ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στο άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Στην Ελλάδα το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης αναγνωρίστηκε το 1997 με το νόμο 2510/97, ο οποίος και θεσμοθέτησε την εναλλακτική κοινωνική πολιτική υπηρεσία για όσους δεν επιθυμούν να στρατευθούν για λόγους συνείδησης.
Η Διεθνής Αμνηστία δεν προωθεί κάποια από τις δυο επιλογές, ενημερώνει όμως για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης όταν υπάρχει υποχρεωτική στράτευση, όπως στην Ελλάδα.
Την περίοδο αυτή, τα αγόρια που φοιτούν στη Γ’ Λυκείου είναι υποχρεωμένα να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στις στρατολογικές υπηρεσίες το Δελτίο Απογραφής Στρατεύσιμου.
Η επιλογή της εναλλακτικής κοινωνικής πολιτικής υπηρεσίας (ενώ υπάρχει), δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί στο Δελτίο αυτό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ακολουθεί ενημερωτικό υλικό από τη σχετική καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και ενημερωτικό υλικό από την ιστοσελίδα του ελληνικού στρατού.