Το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) αναλαμβάνει το ρόλο ανεξάρτητου ελεγκτή των fake news για το Facebook και Instagram στην Ελλάδα και την Κύπρο, έπειτα από αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί για τον τρόπο ελέγχου των Ellinka Hoaxes.

Στόχος είναι  «να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στο Facebook και το Instagram στην Ελληνική γλώσσα». Παράλληλα, το γεγονός ότι το AFP είναι πιστοποιημένος φορέας του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων, θα συμβάλλει ώστε να περιοριστεί η κριτική που δέχονταν τα Ellinika Hoaxes.

Την ανακοίνωση έκανε η Sophie Eyears, υπεύθυνη Ανάπτυξης Στρατηγικών Συνεργατών στο Facebook, δηλώνοντας «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το AFP ως συνεργάτη ελέγχου γεγονότων (fact-checking) σε Ελλάδα και Κύπρο. Το AFP αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη με έμπειρους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τα Ellinika Hoaxes, το ζωτικό έργο τους θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα στις πλατφόρμες μας».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν σημαίνει, ότι παύουν να συμμετέχουν στο fact checking τα Ellinika Hoaxes, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι μια κίνηση που υποδηλώνει την ανάγκη περιορισμού των υπερεξουσιών τους, με ένα από τα εγκυρότερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το AFP να αποκτά κομβικό ρόλο. Το Facebook συνεργάζεται ήδη με το AFP σε 18 χώρες στην Ευρώπη, ενώ από το Μάιο του 2019 έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τα Ellinika Hoaxes, συνεργάτη του Facebook στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στην Ελληνική γλώσσα. Το AFP είναι πιστοποιημένος φορέας μέσω του αμερόληπτου Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων..

Η διευθύντρια του γραφείου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ελλάδα, Chantal Valery, μιλώντας στο koutipandoras.gr,  δήλωσε ότι το AFP δεν θα έχει καμία συνεργασία με τα ellinika hoaxes: «Και οι δύο (AFP και ellinika hoaxes) συνεργαζόμαστε με το Facebook, όμως δεν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι μεταξύ μας. Εμείς θα διαλέγουμε ό,τι θέλουμε, και εκείνοι θα διαλέγουν ό,τι θέλουν. Δεν δουλεύουμε μαζί καθόλου», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Επειδή είμαστε διεθνές πρακτορείο επικεντρωνόμαστε περισσότερο στις διεθνείς ειδήσεις, και είμαστε το πρώτο πρακτορείο ψηφιακής ερευνητικής δημοσιογραφίας στον κόσμο. Μόλις ανοίξαμε το φινλανδικό και το ελληνικό παράρτημα fact checking του AFP και πλέον έχουμε επεκταθεί στη Φινλανδία, την Ελλάδα και την Κύπρο», τονίζει.