
Η Πρωτοβουλία, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, παρουσίασε τις θέσεις της και κατήγγειλε πολιτικά κίνητρα στη σωρεία προστίμων που επιβλήθηκαν σε βάρος αγωνιστών του κινήματος, εκπαιδευτικών, συνδικαλιστών και εκλεγμένων τοπικών συμβούλων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Κώνστα για το prin.gr, η Πρωτοβουλία απηύθυνε κάλεσμα στον δημοκρατικό κόσμο των Χανίων για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές και ενάντια στις διώξεις, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και στα Χανιά.
Μεταξύ άλλων καλούν εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ), παρατάξεις (Ανυπόταχτη Κρήτη) και άλλες συλλογικότητες.
Την ίδια μέρα, αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους, στα Ιωάννινα στη Νομαρχία καθώς και σε άλλες πόλεις, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αλληλεγγύης ενάντια στις διώξεις και τα πρόστιμα.
Σε μαζική συμμετοχή στις κατά τόπους κινητοποιήσεις καλούν επιτροπές και Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης, εργατικά σωματεία και αγωνιστικές συλλογικότητες, απαιτώντας την διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε διαδηλωτές κατά τις κινητοποιήσεις των περασμένων μηνών.