
Πολλά έχουμε ακούσει από αξιωματούχους του ΔΝΤ, ειδικά μέσα στα πολύ σκληρά μνημονιακά χρόνια στη χώρα μας, αναφορικά με άστοχες προβλέψεις και ακραίες δηλώσεις. Τις περισσότερες φορές η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα απέχει έτη φωτός από την «πραγματικότητα» του ΔΝΤ και τις αποτυχημένες συνταγές που επιβάλλει σε κράτη.
Πηγές του Ταμείου έχουν πολλάκις εκφραστεί με αισιόδοξους τόνους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τον αναπτυξιακό «οργασμό» που θα ακολουθήσει στη μετα-covid εποχή. Πολλές από τις δηλώσεις και εκτιμήσεις του Ταμείου δεν έχουν επαληθευτεί – για την ακρίβεια τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει είναι τα ακριβώς αντίθετα.
Παρά τις θριαμβευτικές δηλώσεις και προβλέψεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει και μάλιστα με ρωμαλέο τρόπο, τι έρχεται να μας πει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα; Ότι η παγκόσμια ανάπτυξη 6% φέτος και 4,4% το 2022 θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το εάν επιτευχθούν οι στόχοι εμβολιασμού για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
«Η πολιτική εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη σημασία από οποιαδήποτε άλλη πολιτική για την πορεία των οικονομιών» σημείωσε η κα Γκεοργκίεβα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, προσθέτοντας ότι «η πολιτική εμβολιασμού θα είναι η πιο σημαντική οικονομική πολιτική, υπερισχύοντας ακόμη και έναντι της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής».
Στελέχη του Ταμείου τόνισαν ακόμα ότι προϋπόθεση για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία είναι να έχει εμβολιαστεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του έτους και του 60% έως τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data, ο στόχος αυτός είναι πολύ μακρινός, καθώς μόνο το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Με απλά λόγια, το Ταμείο παραδέχεται ότι οι προβλέψεις του είναι περισσότερο βασισμένες σε εικασίες και στα…εμβόλια, και όχι σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Ας κρατάμε, λοιπόν, μικρό καλάθι για την ανάπτυξη και της δικής μας οικονομίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19 σε οικονομία και κοινωνία τουλάχιστον για φέτος. Για του χρόνου, βλέπουμε.