
Εκατοντάδες πολίτες σχημάτισαν σήμερα ένα καραβάνι στην Ονδούρα, που μέσω της Γουατεμάλας και του Μεξικού στοχεύει να φτάσει περπατώντας στις ΗΠΑ, σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής εκεί, με την ελπίδα να τους επιτραπεί η είσοδος από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
Οι μετανάστες λένε ότι προσπαθούν να διαφύγουν από την ακραία φτώχεια, την ανεργία, τη βία από συμμορίες και διακινητές ναρκωτικών, καθώς και από την κρίση που επιδεινώθηκε από την πανδημία του νέου κορoνοϊού και το καταστροφικό πέρασμα δύο ισχυρών τυφώνων τον Νοέμβριο.
«Μην σπαταλάτε το χρόνο και τα χρήματά σας ριψοκινδυνεύοντας την ασφάλεια και την υγεία σας», είπε ο Μαρκ Μόργκαν, εν ενεργεία Επίτροπος της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP). Είναι ένα «θανατηφόρο» ταξίδι, τους προειδοποίησε.
Σχηματίζοντας μικρές ομάδες και ορισμένους να κυματίζουν τη σημαία της Ονδούρας, οι περισσότεροι μετανάστες φορούσαν μάσκες, η χρήση των οποίων είναι υποχρεωτική στη χώρα για την καταπολέμηση της Covid-19.
Σύμφωνα με το κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περίπου 3.000 άτομα αναμένεται να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Σαν Πέδρο Σούλα για να αναχωρήσουν αύριο Παρασκευή πρωί για το Κορίντο ή το Άκουα Καλιέντε, το άλλο συνοριακό πέρασμα με τη Γουατεμάλα, ένα ταξίδι 260 χλμ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP