
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του Ισραήλ, βρίσκεται στη δύση της πρωτοκαθεδρίας του στην πολιτική ζωή της χώρας.
Με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δύο χρόνια, με ένα προϋπολογισμό ο οποίος δεν περνά από την Κνεσέτ, με δυσκολίες συνεννόησης με τον Μπένι Γκαντζ, τον κυβερνητικό του εταίρο, στον οποίο δεν θέλει να δώσει τον πρωθυπουργικό θώκο – που αποτελούσε βασικό στοιχείο της μεταξύ τους συνεργασίας.
Τα σκάνδαλα διαφθοράς μολύνουν την πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα και πλήττουν διαρκώς την αξιοπιστία του Νετανιάχου. Η δίκη θα είναι σκληρή για τον νυν πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να προλάβει τις προσεχείς εκλογές, προσμένοντας να βγει νικητής για να αποφύγει – προσωρινά – τις δικαστικές περιπέτειες. Πως θα γίνει αυτό; Με έναν νόμο που ετοιμάζει για να θεσπίσει το δικαίωμα της ασυλίας που θα τον προστατέψει για όσο διάστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μάχης. Οι υποθέσεις εις βάρος του είναι τρεις και δεν είναι καθόλου απλές, τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις μεταξύ πολλών, ρευστών κομματικών συμμαχιών για την μετα-Νετανιάχου εποχή.
O Γκίντεον Σάαρ τονίζει ότι το Λικούντ θα χάσει τις εκλογές εάν παραμένει προσκολημμένο στην ηγεσία Νετανιάχου. Credit: Jack Guez/Agence France-Presse via Getty Images.
Ο Γκίντεον Σάαρ, άλλοτε στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, σήμερα πολέμιός του από τα δεξιά, συνομιλεί με τον Ναφταλί Μπένετ, επίσης πρώην στενό σύμμαχο του πρωθυπουργού, για να δημιουργήσει μια δεξιά, υπερσυντηρητική, ακραία ορθόδοξη συμμαχία που θα «τραβήξει το χαλί» από τα πόδια του Νετανιάχου. Αμφότεροι οι Σάαρ και Μπένετ ποντάρουν στη δυσαρέσκεια εντός του κόμματος Λικούντ για να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να θέσουν στο περιθώριο τον πρωθυπουργό. Μια άσκηση καθόλου εύκολη, με δεδομένο ότι ο Νετανιάχου έχει ακόμη συμμάχους και στηρίγματα, ενώ αναλυτές στο Ισραήλ σημειώνουν ότι σε περίπτωση που εγκλωβιστεί πολιτικά, θα παίξει το «χαρτί» του Παλαιστινιακού, ότι είναι εκείνος δηλαδή που έχει δρομολογήσει εξελίξεις για την περιθωριοποίηση της Παλαιστινιακής αρχής και την απομάκρυνση της πρότασης για λύση δύο κρατών μετά από δεκαετίες αδιεξόδου για τα συμφέροντα του Ισραήλ.
Ναφταλί Μπένετ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνεύντεξη Τύπου στις 30 Αυγούστου 2016, όταν ο Μπένετ ήταν υπουργός Παιδείας. Tρία χρόνια μετά ο Νετανιάχου του εμπιστεύτηκε τη θέση του υπουργού Άμυνας. Credit: Abir Sultan, Pool via AP.
Ένας ακόμη παράγοντας που αναμένεται να παίξει ρόλο για το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου είναι οι εξελίξεις με τον κορονοϊό και το εμβόλιο. Το Ισραήλ έχει εισέλθει σε νέο lockdown, με ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας να κατηγορεί τον Νετανιάχου για ολιγωρία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίζει από την Pfizer αριθμό εμβολίων που καλύπτει σε πρώτη φάση πάνω από το 5% του πληθυσμού, το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα σε αυτή τη φάση. Η οικονομική κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, η ύφεση βαθαίνει, οι εργαζόμενοι και οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες ασκούν έντονη κριτική, με ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας να κινητοποιείται δυναμικά κατά του πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενόψει των εκλογών του προσεχή Μαρτίου.
Ο βασικός στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων, σε όλο το πολιτικό φάσμα, είναι να ωθήσουν τον Νετανιάχου στην έξοδο. Θα τα καταφέρουν, μετά από 11 χρόνια συνεχούς παρουσίας του στην πρωθυπουργία; Και εάν ναι, μέσα από ποιες – βιώσιμες – συμμαχίες;