
Η ορκομωσία του Τζόζεφ Μπάιντεν την περασμένη Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, ήταν η στιγμή ενός προσωπικού πολιτικού θριάμβου, μια στιγμή που διαμορφώθηκε βήμα-βήμα σε βάθος δεκαετιών. Μέσα στη μακρά του πολιτική σταδιοδρομία κατάφερε να συναντήσει και να συνεργαστεί με 8 διαφορετικούς προέδρους, από τον Ρίτσαρντ Νίξον μέχρι τον Μπάρακ Ομπάμα, καταφέρνοντας σήμερα, στα 78 του χρόνια, να μπει και αυτός στη λίστα των αμερικανών προέδρων.
Ο Τζο Μπάιντεν γεννήθηκε το 1942 στη βορειοδυτική Πενσυλβάνια. Καθολικός, με ιρλανδικές ρίζες, μετακόμισε με την οικογένεια και τα δύο του αδέρφια στο Ντέλαγουερ σε ηλικία 10 ετών.
Σε ηλικία 10 ετών. Credit: Biden Family / courtesy NYT.
Μετά την αποφοίτηση από τη νομική σχολή του πανεπιστημίου Syracuse, ο Μπάιντεν εμπλέκεται άμεσα με την πολιτική στο Ντέλαγουερ. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στο New Castle County το 1970 και δύο χρόνια αργότερα, στα 29 του, κατεβαίνει υποψήφιος για τη Γερουσία, νικώντας τον επί πολλά χρόνια δημοφιλή Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και πρώην κυβερνήτη της πολιτείας, Κάλεμπ Μπογκς.
1970: Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοτικό συμβούλιο του New Castle County. Credit: Biden campaign / courtesy NYT.

Δεκέμβριος 1973: Γερουσιαστής πλέον στο σταθμό του τρένου στην Ουάσινγκτον. Credit: Getty Images / courtesy NYT.

Φεβρουάριος 1978: Με τον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. Credit: Associated Press.
Το 1987 ο Μπαίντεν ρίχνεται στη μάχη της πρώτης του προσπάθειας να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία. Ο 44χρονος τότε Μπάιντεν παρουσίαζε τον εαυτό του ως εκπρόσωπο της νέας γενιάς και μιλούσε για την ανάγκη «να επιστρέψει ο ιδεαλισμός στην πολιτική».
Η υποψηφιότητά του κατέληξε άδοξα, καθώς κατηγορήθηκε για πλαστογράφηση μιας ομιλίας του Νέιλ Κίνοκ, επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, ο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Ιούνιος 1987: Με την γυναίκα του Τζιλ, στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα των Δημοκρατικών στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Credit: Keith Meyers/The New York Times.
Στις αρχές του 1988, λίγους μήνες μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του, ο Μπαίντεν διαγνώστηκε δύο φορές με ανεύρυσμα στο εγκέφαλο. Εγχειρίστηκε ισάριθμες φορές και επανήλθε δριμύτερος στη Γερουσία, με τους συνεργάτες του και συναδέλφους να τον υποδέχονται θερμά.

Σεπτέμβριος 1988: Η επιστροφή στη Γερουσία μετά την περιπέτεια υγείας. Credit: Ron Edmonds/Associated Press.

Ιούλιος 1994: Σε συνέντευξη τύπου για τον νόμο αναφορικά με τη βία κατά των γυναικών. Credit: John Duricka/Associated Press.
Οκτώβριος 2002: Με τον πρόεδρο Μπους στην υπογραφή του διατάγματος για την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Credit: Mark Wilson/Getty Images.

Αύγουστος 2007: Στη μάχη των προκριματικών για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον. Credit: Keith Bedford for The New York Times.

Οκτώβριος 2008: Με τον Ομπάμα στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ. Credit: Doug Mills/The New York Times.

Σεπτέμβριος 2012: Σε προεκλογική καμπάνια στο Οχάιο. Credit: Carolyn Kaster/Associated Press.

Ιανουάριος 2013: Στην ορκομωσία του ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τη γυναίκα του Τζιλ και τον γιο του Μπο. Credit: Pablo Martinez Monsivais/Associated Press.

Ιούνιος 2015: Στην κηδεία του γιου του Μπο Μπαίντεν. Credit: Doug Mills/The New York Times.
Μετά το πέρας της δεύτερης θητείας του ως αντιπρόεδρος, ο Μπαίντεν δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του και γύρισε τις ΗΠΑ για την προώθηση του βιβλίου του. Δύο χρόνια μετά, κατεβαίνει και πάλι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Εκείνος και ο Μπέρνι Σάντερς δίνουν σκληρή μάχη για το χρίσμα. Ο Σάντερς υποχωρεί εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, μετά από μια εξαιρετικά δυναμική καμπάνια και αυτομάτως ο Μπάιντεν καθίσταται υποψήφιος των Δημοκρατικών.
Ιούνιος 2019: Με τους συποψήφιους των Δημοκρατικών, μεταξυ των οποίων η Καμάλα Χάρις και ο Μπέρνι Σάντερς. Credit: Doug Mills/The New York Times.

Αύγουστος 2020: Στην ανακοίνωση της καθόδου της Χάρις ως αντιπροέδρου στο πλευρό του Μπάιντεν. Credit: Erin Schaff/The New York Times.

Σεπτέμβριος 2020: Στο πρώτο ντιμπέιτ με τον πρόεδρο Τραμπ. Credit: Doug Mills/The New York Times.

Οκτώβριος 2020: Με υποστηρικτές του σε drive-in rally στο Ντε Μόινς στην Αιόβα. Credit: Erin Schaff/The New York Times.
Το βράδυ των εκλογών κράτησε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, με την καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται για εβδομάδες σε κάποιες πολιτείες λόγω των επιστολικών ψήφων. Τέσσερις μέρες μετά το τέλος των εκλογών, ο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής.

Νοέμβριος 2020: Πανηγυρισμοί με την Καμάλα Χάρις, τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές. Credit: Erin Schaff/The New York Times.

Δεκέμβριος 2020: Ο Μπαίντεν λαμβάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech. Credit: Amr Alfiky/The New York Times.
