
Μεγάλη έκθεση για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής
Η έκθεση προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2022, ωστόσο έχει ξεκινήσει από τώρα οι σχετικές προετοιμασίες και η συλλογή του υλικού, με τη συμβολή και υποστήριξη πολυάριθμων οργανισμών, ιδρυμάτων και ιδιωτών.
-
06.04.2021 Newsroom
Το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών συνδιοργανώνουν μια μεγάλη επετειακή έκθεση με τίτλο «Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η έκθεση προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2022, ωστόσο έχουν ξεκινήσει από τώρα οι σχετικές προετοιμασίες και η συλλογή του υλικού, με τη συμβολή και υποστήριξη πολυάριθμων οργανισμών, ιδρυμάτων και ιδιωτών που παραχωρούν εκθέμετα από τις συλλογές τους. Η έκθεση αναμένεται να καλύψει τις μεγάλες φάσεις πριν την καταστροφή αλλά και αμέσως μετά, ξεκινώντας από τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της ακμής του πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923, καθώς και την περίοδο της εγκατάστασης και ενσωμάτωσης των προσφύγων στην Ελλάδα.
Το χρονικό αναμένεται να ξετυλιχθεί στο κοινό μέσα από χάρτες, φωτογραφίες, κινηματογραφικό υλικό, έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά κειμήλια, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές και κάρτες, και πολλά άλλα τεκμήρια, με αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες να πλαισιώνουν την αφήγηση του χρονικού.

Την επιμέλεια της έκθεσης και των δύο εκδόσεων που τη συνοδεύουν έχει η ιστορικός τέχνης Εβίτα Αράπογλου, σε στενή συνεργασία με τον ακαδημαϊκό καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη, διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, και τους ερευνητές του Κέντρου, καθώς και τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Γιώργη Μαγγίνη και τους επιμελητές του Μουσείου.