
Η συμφωνία της Microsoft με το ελληνικό δημόσιο αφορά στην εγκατάσταση σημαντικού μέρους της τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας στη χώρα μας, μεταξύ της οποίας και των υπηρεσιών cloud. Στόχος είναι να λειτουργεί στην Αθήνα το data center που θα εξυπηρετεί τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Προβληματισμός και προοπτικές
Η Microsoft, με την κίνηση αυτή, δημιουργεί μια οργανική σχέση με το ελληνικό Δημόσιο, που βγάζει επί της ουσίας όλους τους άλλους ανταγωνιστές της ψηφιακής αγοράς εκτός παιχνιδιού. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι ο κολοσσός καθίσταται προνομιακός εταίρος του κρατικού μηχανισμού, διασφαλίζοντας συμβόλαια αποκλειστικότητας και μεγάλης διάρκειας.
Η επένδυση των 400 εκατ. ευρώ με προστιθέμενη αξία που δύναται να προσεγγίσει το ένα δισεκατομμύριο δεν γίνεται τυχαία σε μια αγορά με εξαιρετικά καταρτισμένο, αλλά πολύ φτηνό εργατικό δυναμικό, σε μια αγορά που βρίσκεται εντός ΕΕ και Ευρωζώνης και όχι σε μια χώρα ευεπίφορη σε διεθνείς τριγμούς και περιφερειακή αστάθεια. Στην μικρή αγορά της Ελλάδας, η παρουσία της Microsoft θα καλύπτει γεωγραφικά έκταση κατά πολύ μεγαλύτερη της χώρας μας, καθιστώντας την Αθήνα ένα από τα κέντρα των περιφερειακών επιχειρήσεών της.
Κρίσιμο επίσης ρόλο σε αυτή την επένδυση έπαιξε η πρόσβαση που έχουν στελέχη της εταιρίας στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Σημαντικό στοιχείο σε μικρές, συγκεντρωτικές και προβληματικές αγορές, με φτηνό εργατικό δυναμικό και μικρή ζήτηση. Εάν είχαμε ένα υγιές και δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον, εάν οι πολιτικές ηγεσίες είχαν σαφή προσανατολισμό και προχωρούσαν στη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, και για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν σήμερα ζητήματα βιωσιμότητας, τέτοιας κλίμακας επενδύσεις θα μπορούσαν να έχουν έρθει νωρίτερα, με τις διαπροσωπικές σχέσεις να έπαιζαν δευτερεύοντα ρόλο.
Τι να περιμένουμε;
Η επένδυση της Microsoft θα είναι θετική για την οικονομία και την αγορά της Ελλάδας, θα αφήσει σημαντικό αποτύπωμα και θα “δώσει σήμα” σε άλλες πολυεθνικές να επενδύσουν στη χώρα μας, εάν και εφόσον οδηγήσει σε μόχλευση κεφαλαίων, συμβάλλει στην ενίσχυση του υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού, διασφαλίσει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και δεν λειτουργήσει ληστρικά έναντι του ελληνικού Δημοσίου.
Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Microsoft, Μπράντ Σμιθ, “πιο σημαντική θεωρώ, από την άποψη του αντίκτυπου που θα έχει, τη δέσμευση πως θα βοηθήσουμε ώστε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες τα επόμενα πέντε χρόνια”, προσθέτοντας ότι “νομίζω ότι (η επένδυσή μας) θα κάνει την εμπειρία της πληροφορικής πιο προσιτή, τα πράγματα θα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα και θα είναι φθηνότερα, ενώ παράλληλα βάζουμε την υποδομή για αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι το μέσο για να πετύχουμε την πρόοδο που θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων δημιουργώντας θέσεις εργασίας”.