
Θα είμαι ευθύς από της αρχή. Στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής στις 24/01, ο πρώην πρωθυπουργός και γνωστός «σκληρός» δεξιός της «αντρικής σχολής», Αντώνης Σαμαράς, έκανε ότι κάνει πάντα. Φθηνό και κυρίως «τζάμπα» λαϊκισμό! Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε.
Του Αντώνη Βράϊλα
Έτσι ξεκίνησε ουσιαστικά την πολιτική του σταδιοδρομία πίσω στη δεκαετία του ‘90. Πρώτα υπέγραψε ως τότε υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ευρωπαϊκές οδηγίες όπως η 3567/91στις 2 Δεκεμβρίου 1991, όπου η σημερινή Βόρεια Μακεδονία καταγραφόταν επισήμως σε ευρωπαϊκά έγγραφα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή στις 16 Δεκεμβρίου 1991 υπέγραφε το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δήλωνε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχεται τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ομοσπονδίας, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας μεταξύ άλλων κρατών και το κράτος «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Και μετέπειτα ανέλαβε το ρόλο του πρωτοστάτη «υπερπατριώτη Μακεδόνα» από την Καλαμάτα, που έφτασε σε σημείο να «ρίξει» την κυβέρνηση του πατρός του σημερινού πρωθυπουργού…
Ο Αντώνης Σαμαράς, αν όντως ενδιαφέρονταν μόνο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, τουλάχιστον σύμφωνα με τα δικά του «πιστεύω», θα έδινε την συγκεκριμένη συνέντευξη, καταθέτοντας τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ΠΡΙΝ την αποστολή και φυσικά ΠΡΙΝ την αποδοχή της πρόσκλησης επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Άλλωστε, αυτή η προοπτική ήταν γνωστή εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, ακόμα και στον τελευταίο πολίτη της χώρας μας, πόσω μάλλον στον «ευαίσθητο» για τα εθνικά ζητήματα, πρώην πρωθυπουργό. Ακόμα μια φορά λοιπόν, «τζάμπα μάγκας»!
Αξίζει όπως να δούμε τι λέει στην (όχι και τόσο για έναν «περίεργο» λόγο) πολυσυζητημένη συνέντευξη. Ο κ. Σαμαράς ξεκινά να καταθέτει τις ενστάσεις του για το νέο γύρο διερευνητικών επαφών από την αρχή. Ο διάλογος που θα ξεκινήσει υποστηρίζει «ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας»…Σε ποιες κυρώσεις ακριβώς αναφέρεται; Σε ποια Σύνοδο Κορυφής καταγράφτηκε με σαφήνεια το ενδεχόμενο συγκεκριμένων κυρώσεων, ως συνέπεια της πολύμηνης προκλητικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από το καλοκαίρι και μετά; Μήπως σε εκείνη του Αυγούστου? Μήπως του Οκτωβρίου ή μήπως του Δεκεμβρίου? Αν δεν με απατά η μνήμη μου σε όλες αυτές τις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής που συζητιόταν το ζήτημα της «Ανατολική Μεσογείου», ο νυν πρωθυπουργός της χώρας δήλωνε πως «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός» και πως «η απειλή κυρώσεων όμως ,είναι το καλύτερο εργαλείο πίεσης»…; Θυμάται κανείς να διαμαρτυρήθηκε ο κ. Σαμαράς όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτές τις δηλώσεις; Εγώ πάντως, όχι…
Τι άλλο μας λέει, ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, με το γνωστό του «κουτσαβάκικο» ύφος του; Δηλώνει ευθαρσώς, ότι «τον επεκτατιστή δεν τον κατεναύζεις…Τον επεκτατιστή μόνον αποτρεπτικά μπορείς να τον αντιμετωπίσεις». Και ποτέ ακριβώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον “απέτρεψε”? Όταν υποστήριξε μέσω του κ. Γεραπετρίτη,του κοντινότερου συνεργάτη του πρωθυπουργού, πως το Oruc Reis την πρώτη φορά που διέπλευσε σε νερά τα οποία η Ελλάδα υποστηρίζει πως ανήκουν στην εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ήταν ένα «συγκυριακό γεγονός, που προκλήθηκε λόγω ‘κακών καιρικών συνθηκών’ από τους ισχυρούς ανέμους»…; Ή όταν βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης υποστήριζαν ανερυθρίαστα πως το σεισμογραφικό της Τουρκίας ουσιαστικά «δεν κάνει έρευνες γιατί έχει πολύ θόρυβο!!!»…; Μήπως όταν γίνονταν δηλώσεις, ακόμα και από τον έτερο «σκληρό δεξιό» και νυν πρώτο τη τάξει υπουργό της κυβέρνησης κ. Βορίδη, πως «δεν έχουμε διαπιστώσει παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και με απλά λόγια το Oruc Reis, μαζί με το μισό τουρκικό στόλο, κάνανε έναν ασφαλή πλου σε διεθνή ύδατα…;
Πόσο «αποτρεπτικές» για τον «πειρατή» ήταν οι μετέπειτα δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη πως «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία…αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια…»; Ή όταν ο θερμός υποστηρικτής και εφαρμοστής του δόγματος «Νόμος και Τάξη» κ. Χρυσοχοΐδης δήλωνε από το βήμα της ελληνικής Βουλής πως ο ΣΎΡΙΖΑ «επιστρατεύει εθνικισμό με τα 12 μίλια…», τι «αποτρεπτικό» είχε το μήνυμα του; Όλοι φανταζόμαστε την «οργίλη» αντίδραση του κ. Σαμαρά τότε…Και λέω φανταζόμαστε γιατί πολύ απλά δεν την είδαμε ποτέ! Μάλλον που την «έπνιξε» μέσα του…
Ο πρώην πρωθυπουργός όμως μας λέει κι άλλα όμως. Μας συμβουλεύει πως αν «μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες…δεν πρέπει να απογοητεύουμε του δυνητικούς συμμάχους μας…υπάρχει και το power game που πρέπει κάποτε να μάθουμε». Και τι έκανε ο ανήσυχος για τους δυνητικούς συμμάχους μας κ. Σαμαράς το 2018? Όταν η χώρα μας έλυνε το πρόβλημα, που δημιούργησε ο ίδιος δεκαετίες πριν, με την Βόρεια Μακεδονία και οι σύμμαχοι μας τότε ήταν ενθουσιασμένοι; Κατέβαζε στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία με εθνικιστικές κορώνες και λέγοντας ασύστολα ψεύδη για την Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό έκανε, απογοητεύοντας του δυνητικούς μας συμμάχους. Και μάλιστα, όχι υπερασπιζόμενος τα εθνικά μας δίκαια, που κατοχύρωσε η συμφωνία, αλλά κινούμενος με μικροκομματικά ελατήρια απλά και μόνο για να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο και να εξασφαλίσει την εκλογική νίκη του κόμματος του.
Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε τόσο πίσω στο χρόνο. Θυμάται κανείς την αντίδραση του κ. Σαμαρά όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τορπίλισε με «γερμανικές τορπίλες» την διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας, στην αρχή του καλοκαιριού του ‘20, για την αγορά γαλλικών φρεγατών τελευταίας γενιάς, η οποία μάλιστα θα συνοδευόταν και από ρήτρα αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας…; Κατάπιε τη γλώσσα του τότε ο σημερινός «συμβουλεύων» περί τα εξωτερικής πολιτικής κ. Σαμαράς…Και τώρα τρέχουμε για την αγορά, με το ίδιο κόστος περίπου, 18 πολεμικών αεροσκαφών Rafale, αφού τρομάξαμε με την προσπάθεια προσέγγισης Ερντογάν-Μακρόν και συζητάμε επιπλέον και αγορά φρεγατών! Η προσφορά ρήτρας αμυντικής συμφωνίας όμως πιθανότατα μας «άφησε χρόνους»…
Δεν σταματά όμως εδώ. Συνεχίσει να είναι χειμαρρώδης ο πρώην αρχηγός της ΝΔ. Τι άλλο μας λέει; Μας καλεί να υπερασπιστούμε «τα δικαιώματα μας και τη διεθνή νομιμότητα», να επικαλούμαστε «το διεθνές δίκαιο» αλλά ταυτόχρονα διαφωνεί με τη επιλογή επίλυσης των διαφορών μας με την Τουρκία (μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υπουργό εξωτερικών κ. Δένδια) στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Χρησιμοποιεί μάλιστα το απαξιωτικό σχήμα «να συρθούμε στη Χάγη» Αυτό που δεν μας λέει ακριβώς ο κ. Σαμαράς είναι, σε ποιο χώρο εφαρμόζεται τελικά στην πράξη η «νομιμότητα» κ το «διεθνές δίκαιο» εκτός από τα δικαστήρια. Γνωρίζει μήπως κάποιο άλλο πεδίο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και δεν μας το λέει…;
Να μείνουμε όμως λίγο ακόμα στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, σχολιάζοντας την πρόσφατη ψήφιση από το σύνολο της ελληνικής Βουλής (κανένας βουλευτής δεν καταψήφισε) της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, στη περιοχή του Ιουνίου πελάγους έως το ακρωτήριο Ταίναρο, στα 12 ναυτικά μίλια. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει στην συνέντευξη που παραχώρησε στον κ. Παπαντωνίου της Καθημερινής πως «πρέπει να προχωρήσουμε»…Τι έλεγαν όμως ομοϊδεάτες του και θιασώτες της Δεξιάς που πρεσβεύει ο ίδιος, όπως είναι οι κύριοι Άδωνης Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης λίγα χρόνια νωρίτερα;
Όταν τέλος 2018 ο κ. Κοτζιάς, κατά την αποχώρηση του από το Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωνε πως τα Προεδρικά Διατάγματα να την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ήταν έτοιμα στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας; Ότι «αναγνωρίζουμε το Αιγαίο ως ειδική θάλασσα» και ότι δικαιώνουμε τα τουρκικά επιχειρήματα! Επίσης, δεν ενοχλήθηκε που στη πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή, «ξεχάστηκαν» εκτός νόμου τα νησιά του Αιγαίου Κύθηρα και Αντικύθηρα, που περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο του κ. Κοτζιά το 2018, ακυρώνοντας εν τοις πράγμασι το σχετικό επιχείρημα για το Αιγαίο. Ούτε ενοχλήθηκε που «χάθηκαν στη μετάφραση» οι χάρτες με το κλείσιμο των κόλπων στην υπόλοιπη Ελλάδα, που επίσης είχε ολοκληρώσει ο Νίκος Κοτζιάς κατά την θητεία του ως υπουργός εξωτερικών! Είναι ενδεικτικό το σχετικό ρεπορτάζ στο «Militaire.gr» προ ημερών. Επιπρόσθετα, προτρέπει την κυβέρνηση «να κινηθούμε και πέρα απ’τη τμηματική διακήρυξη». Εδώ μάλλον αναφέρεται στην, από το καλοκαίρι του 2020, πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων και στη Κρήτη, αλλά το «ξέχασε» και αυτό…
Κλείνοντας την συνέντευξη του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από σχετική ερώτηση. Δηλώνει πως «δεν ‘λύσαμε’ κανένα πρόβλημα. Απλώς το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο…». Εδώ πλέον δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε πολλά πλέον. Ας δει το εξέχων στέλεχος των απανταχού «Μακενοδομάχων», τις πιο πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια, στην συνάντηση που είχε προ ημερών με τον ομόλογο του από την Βόρεια Μακεδονία κ. Οσμάνι, για το τι πέτυχε η Συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας δήλωσε πως:
«…απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος, για την εξάλειψη του ‘προγράμματος αρχαιοποίησης’. Την αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και χρήσεις, την αλλαγή των ονομασιών δημοσίων οδών και εγκαταστάσεων Αυτό που είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η σαφήνεια για το τί έχει συμβεί στην αρχαιότητα. Οι συμπατριώτες σας (αναφερόμενος προς τον κ. Οσμάνι) – και το έχετεα ποδεχθεί – δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν παρόντες στο Γρανικό ποταμό, στην Ισσό, στα Γαυγάμηλα…».
Επίσης, μπορεί να ρωτήσει τον κ. Μητσοτάκη γιατί δηλώνει ότι «τιμά τη Συμφωνία» και γιατί πιέζει επισταμένως το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή εφαρμογή της. Ίσως και να του απαντήσει ο νυν πρωθυπουργός, αν ο πρώην συμβούλευε να αφήσει ουσιαστικά την εφαρμογή μιας «επιζήμιας για τα εθνικά συμφέροντα» συμφωνίας στην τύχη της. Και να μην παρακολουθεί την εφαρμογή της…
Τέλος, αν «ανησυχεί» ο κ. Σαμαράς για την βαλκανική «διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή», αν μου επιτρέπει, τον συμβουλεύω να δει το άρθρο του Σταύρου Τζίμα, μόλις στην πίσω σελίδα από αυτή της συνέντευξης του στη Καθημερινή, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τουρκικό προεκλογικό ‘πεσκέσι’ στον Έντι Ράμα». Ή να δει παρόμοιο άρθρο του στην ηλεκτρονική σελίδα της «Καθημερινής», υπό τον τίτλο «Σε τροχιά εκλογών η Αλβανία με… τουρκικό ‘άρωμα’». Ίσως τότε να συνειδητοποιήσει, πως δεν έπρεπε ποτέ ελληνικά κόμματα να «ηρωοποιούν» παραστρατιωτικούς φασίστες όπως ήταν ο Κατσίφας, που κήρυξε ένοπλο «αντάρτικο» εντός Αλβανίας…Και τότε, ίσως να μάζευε τον «σύντροφο απ’τα παλιά» Νικήτα Κακλαμάνη, που επέβαλε ενός λεπτού σιγή εντός ελληνικού κοινοβουλίου προς τιμήν αυτής της «grotesque» φιγούρας, που μόνο ζημιά έκανε στα εθνικά μας συμφέροντα.
Και ένα τελευταίο. Κάποτε η ελληνική κοινωνία, με την συνδρομή και της δεξιά παράταξης, θα πρέπει να καταλάβει πως δεν βοηθά ούτε την κοινωνική γαλήνη, ούτε τα εθνικά μας συμφέροντα , να αποκαλούμε το 1 σχεδόν εκατομμύριο πληθυσμό με καταγωγή από την γείτονα χώρα, που διαμένει κι εργάζεται στην Ελλάδα, με τον απαξιωτικό όρο «Αλβανούς»! Πολλώ δε μάλλον, χρειάζεται να αποκηρυχτούν εθνικιστικά συνθήματα, χουλιγκανικής εμπνεύσεως, τύπου «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ…».
Εν κατακλείδι, τις ψευτομαγκιές του Αντώνη Σαμαρά τις βαρεθήκαμε! Αυτή η μεγάλη «Αντρική Σχολή» της Καλαμάτας, καλά θα κάνει να να δει τη «γραμμή παραγωγής της». Μάλλον τα «παραγόμενά» της, έχουν χαρακτηριστικά ελαττωματικών προϊόντων, όπως αρκετά από αυτά που φέρουν τη σφραγίδα «Made in China»…
*Ο Αντώνης Βράϊλας είναι οικονομολόγος και χρηματοοικονομικός σύμβουλος.