
Τραγικές κρίνονται οι καθυστερήσεις από τον ΕΟΔΥ στους ελέγχους, με συνέπεια να χρειαστεί να κλείσει η ογκολογική κλινική της Λάρισας.
Όπως δημοσιεύει η Εφημερίσα των Συντακτών, στα όριά του βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ), στο οποίο έκλεισε αναγκαστικά η ογκολογική κλινική μετά την εμφάνιση 14 κρουσμάτων σε σύνολο 30 νοσηλευόμενων. Όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί υπάρχουν επίσης 4 θετικές στον Covid-19 νοσηλεύτριες από τις 10 που εργάζονται στην ογκολογική κλινική, ενώ θετικοί είναι και δύο γιατροί.
Σημειώνεται πως ενώ το πρωτόκολλο ορίζει οι διαγνωσμένοι θετικοί με rapid test να φυλάσσονται σε προστατευμένο χώρο, έως ότου βγει το μοριακό τεστ που είναι αξιόπιστο 100% (το ραπιντ είναι περίπου κατά 90% αξιόπιστο όταν βγει θετικό), μετέφεραν τους 14 θετικούς της ογκολογικής κατευθείαν στην κλινική COVID χωρίς να περιμένουν το μοριακό, γιατί δεν είχαν πού να τους βάλουν.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα προέκυψε το βράδυ της Δευτέρας σε τυχαίο προεγχειρητικό έλεγχο σε καρκινοπαθή που νοσηλευόταν κάποιες ημέρες στην κλινική. Ο ασθενής το ίδιο βράδυ μεταφέρθηκε στα Λοιμώδη.
Όπως προκύπτει από μαρτυρίες νοσηλευομένων και συγγενών τους στην «Εφ.Συν.», φαίνεται πως υπήρξε χαρακτηριστική καθυστέρηση στην υλοποίηση διαγνωστικών τεστ στους υπόλοιπους νοσηλευόμενους και τους συγγενείς τους παρά το πρώτο κρούσμα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόλις χθες και μετά από 48 ώρες από την πρώτη θετική διάγνωση, ο ΕΟΔΥ έδωσε οδηγία να γίνουν rapid τεστ σε όλους τους νοσηλευόμενους. Όμως ήταν ήδη αργά -ειδικά σε μια ογκολογική κλινική ο έλεγχος θα έπρεπε να ήταν άμεσος- και πλέον η κλινική αυτή θα κλείσει προκειμένου να γίνει απολύμανση και οι ασθενείς θα μεταφερθούν είτε στο τμήμα χημειοθεραπειών είτε σε άλλα τμήματα και κλινικές. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, στην ογκολογική κλινική τεστ γίνονταν μόνο σε όποιον ασθενή παρουσίαζε πυρετό ή άλλο σύμπτωμα.
Βάσει επώνυμων μαρτυριών στην «Εφ.Συν.», μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, οπότε και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε νοσηλευόμενους είχαν φτάσει τα πέντε, η οδηγία του ΕΟΔΥ ήταν να γίνουν rapid τεστ μόνο στο προσωπικό (ευτυχώς βγήκαν αρνητικά), ενώ συνοδοί που ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ έλαβαν από εκπροσώπους του ΕΟΔΥ την απάντηση ότι «δεν προβλέπεται τεστ για ασυμπτωματικούς» και αν οπωσδήποτε ήθελαν να υποβληθούν στη διαδικασία προληπτικού ελέγχου, αυτό θα πρέπει να το κάνουν ιδιωτικά εκτός νοσοκομείου! Φυσικά οι συνοδοί, που μένουν μέσα μόνο γιατί οι συγγενείς τους είναι αδύνατο να αυτοεξυπηρετηθούν, αν βγουν από το νοσοκομείο, δεν μπορούν να επιστρέψουν στους ασθενείς τους.
«Γονατίζει» το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Εν τω μεταξύ στο ΓΝΛ, σύμφωνα με τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον δραματική, καθώς όχι μόνο η πληρότητα έχει φτάσει στο 90 – 95%, αλλά ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο όσον αφορά το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Αυτή τη στιγμή τέσσερις παθολόγοι αντιμετωπίζουν περισσότερα από 40 περιστατικά και μία γεμάτη Παθολογική Κλινική. Όπως καταγγέλλουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΛ, το νοσοκομείο έχει καταστεί «μονοθεματικό», αντιμετωπίζει σχεδόν αποκλειστικά περιστατικά covid, με όλες τις λοιπές ειδικότητες να καθίστανται ανενεργές, τα προγραμματισμένα χειρουργεία να τίθενται σε αναστολή και το εφημερεύον προσωπικό να μην ξέρει πώς να διαχειριστεί όσους νέους ασθενείς προσέρχονται για νοσηλεία.
Σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, υπογραμμίζει «πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε εξασφαλίσει 20 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα 8 εκατομμύρια για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και 12 εκατομμύρια για 255 προσλήψεις». Η Α. Βαγενά ζητά, μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί πώς, πότε και αν θα διατεθούν τα 20 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε μέσω ΕΣΠΑ η Περιφέρεια και αν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργού η ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.