
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ τη διαγραφή του Σταύρου Κοντονή. Ο πρώην Υπ. Δικαιοσύνης είχε προηγουμένως υποβάλλει την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή, επικαλούμενος την «καταστροφική εσωστρέφεια και τις ομαδοποιήσεις» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από αυτή τη σύγκρουση εάν κεφαλαιοποιεί κάποια πλευρά κάτι σε επίπεδο πολιτικό, αυτή είναι ξεκάθαρα η κυβέρνηση, το μέτωπο της οποίας παραμένει αρραγές απέναντι σε εσωκομματικές φουρτούνες.
Πολλά δημοσιεύματα από χθες επιχειρούν να ερμηνεύσουν τις δύο πλευρές, τι ήθελε να πει ο κ. Κοντονής και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ “έκλεινε το μάτι” στη ΧΑ με τον ποινικό κώδικα. Το timing της κορύφωσης της μετωπικής ΣΥΡΙΖΑ-Κοντονή μπορεί, ίσως, να δείχνει πολλά περισσότερα από μια εγωιστική διάθεση από τον πρώην Υπουργό, όπως επίσης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν υπάρχουν και άλλα στελέχη που έχουν ανάλογους προβληματισμούς για την εσωκομματική λειτουργία στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυτό όμως που έχει σημασία στην προκειμένη περίπτωση, είναι να γνωρίζει ακριβώς, με λεπτομέρειες και με τον πιο απτό και λιτό τρόπο η ελληνική κοινωνία ποιο ακριβώς είναι το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισηγήθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση στον ποινικό κώδικα, ποιες τροποποιήσεις εισηγήθηκε και ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, κατά πόσο επηρεάζει ή δεν επηρεάζει τις ποινές για τη ΧΑ.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συμβαίνει με τον ποινικό κώδικα; Μπορεί να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η κοινωνία, χωρίς να μπαίνουν στη μέση μικροκομματικές σκοπιμότητες; Διαφορετικά, η όλη ιστορία για τον κώδικα θα πρόκειται για άλλη μια εκδοχή των δηλώσεων του…προέδρου του Εδεσσαϊκού, όπου κανείς δεν θα βγάζει νόημα.