
Η πανδημία θα αφήσει πίσω της έναν κόσμο πολύ διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι. Χιλιάδες πολίτες πέθαναν και πεθαίνουν από τον κορονοϊό, χιλιάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν, το κοινωνικό κράτος βρέθηκε αντιμέτωπο με τα όρια που του έχουν επιβάλλει οι συντηρητικές πολιτικές. Το επόμενα χρόνια η μεγάλη πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα και τους πολιτικούς ηγέτες θα είναι η διαμόρφωση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου που θα φέρει πίσω την ανάκαμψη της οικονομίας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη «φροντίδα» των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών που αφήνει πίσω της η πανδημία.
Της Άντα Κολάου
Αντί να επαναλάβουμε τα λάθη των προηγούμενων ετών, θα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να χτίσουμε ένα κόσμο βιώσιμο, πιο δίκαιο και ισορροπημένο.
Οι πόλεις μπορούν να έχουν ρόλο-κλειδί σε αυτή τη διαδικασία. Η Βαρκελώνη θέλει να πρωτοστατήσει σε αυτή τη νέα περίοδο και να θέσουμε ως προτεραιότητα τη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, αλλά και την προώθηση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου. Κρίσιμο στάδιο σε αυτή την πορεία είναι η ανάπτυξη βιώσιμων πολιτικών για τις μεταφορές, την τεχνολογία και τις βιομηχανίες.

Οι προκλήσεις αυτές είναι παγκόσμιες, αλλά η αντιμετώπισή τους μπορεί να ξεκινήσει από τις πόλεις, με ενίσχυση του πρασίνου στο δημόσιο χώρο, ώστε να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα και να αυξηθεί το οξυγόνο, αλλά και μέσα από την ενίσχυση φιλο-περιβαλλοντικών μέσων μεταφοράς. Το μεγάλο πρότζεκ που έχουμε σχεδιάσει για την επόμενη δεκαετία αφορά την ενίσχυση της κινητικότητας χωρίς αυτοκίνητο. Σε πιλοτικό επίπεδο το εφαρμόζουμε ήδη στην περιοχή του Eixample, όπου έχουμε πολλαπλασιάσει τους χώρους πρασίνου, άθλησης και ελεύθερης από αυτοκίνητα κυκλοφορίας.
Ο κορονοϊός μας υπενθυμίζει τη σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης και το πως η επιστημονική γνώση, όταν αξιοποιείται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και πολλαπλασιαστική δυναμική. Η πόλης μας, η Βαρκελώνη, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια – στην κατεύθυνση δηλαδή της αξιοποίησης των τεχνολογικών μέσων – διαμορφώνοντας ένα φιλικό προς νέους επενδυτές περιβάλλον, που θέλουν να δουν να αναπτύσσεται ένα διαφορετικό μοντέλο αστικής ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να καταστεί η Βαρκελώνη επιστημονική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Μεσογείου, συμβάλλοντας στη μετάβαση προς ένα επιτυχημένο μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο εάν εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνει κανένας πίσω σε αυτή τη μετάβαση, ότι θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας, ότι θα μειώσουμε τις ανισότητες και θα αυξήσουμε τις ευκαιρίες για όλους.

Ένας τέτοιος στόχος μπορεί να επιτευχθεί με συνέργειες σε πολλά επίπεδα και σταθερό πλάνο. Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να πετύχουμε στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης και να διαμορφώσουμε ένα μέλλον δίκαιο και βιώσιμο για την κοινωνική πλειοψηφία. Δρούμε τοπικά, αλλά έχουμε πάντοτε το βλέμμα στην παγκόσμια κοινότητα. Οι πόλεις είναι ένα καλό, σημαντικό πρώτο επίπεδο για να ξεκινήσει η νέα πορεία που πρέπει να διαμορφώσουμε στην εποχή μετά τον κορονοϊό.
*Η Άντα Κολάου είναι δήμαρχος Βαρκελώνης. Το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με τον Guardian.