
Η Goldman Sachs κατέγραψε μια από τις καλύτερες χρονιές της ιστορίας της το 2020, εν μέσω πανδημίας, η οποία προφανώς δεν πλήττει όλους το ίδιο.
Εδώ το Τ πρέπει να είναι κεφαλαίο. Η Goldman Sachs δεν είναι μια τυχαία. Είναι Η Τράπεζα. Αυτή που μπορεί να κινεί νήματα και να κλονίζει αν θέλει και κυβερνήσεις. Ολόκληρα βιβλία έχουν γραφτεί για χάρη της. Κάποια από αυτά από ανθρώπους που την έζησαν από τα μέσα. Εχει αποκτήσει σχεδόν μια μυθική διάσταση. Οπως μυθικά είναι συνήθως και τα κέρδη της.
Μια τέτοια Τράπεζα ξέρει φυσικά να πορεύεται ακόμα και στις μεγαλύτερες φουσκοθαλασσιές. Και το απέδειξε και το 2020, εν μέσω της πανδημίας και της συρρίκνωσης όλων των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. Σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία το τελευταίο τρίμηνο του 202ο τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 4,4 δισ. δολάρια από 1,9 δισ. που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Μόνο για κρίση λοιπόν δε μπορεί να γίνεται λόγος.
Είναι πια γνωστό. Υπάρχουν τομείς, που έχουν ανοσία στον κορωνοϊό, επειδή ακριβώς δεν δραστηριοποιούνται τόσο στην πραγματική οικονομία, έχουν ουσιαστικά αποκοπεί από αυτήν, δεν δανείζουν παραγωγικές εταιρίες και επιχειρήσεις, αλλά ξέρουν να εκμεταλλεύονται τα σκαμπανεβάσματα των διεθνών χρηματαγορών και να κερδίζουν (ή καλύτερα κερδοσκοπούν). Το αν με αυτό τον τρόπο γεννιούνται φούσκες, που μετά τις πληρώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι πολίτες σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι δευτερεύουσας σημασίας για τα golden boys του χώρου.
Οχι βεβαίως ότι άλλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται πιο ενεργά στον τομέα δανεισμού επιχειρήσεων, της πραγματικής οικονομίας δηλαδή, φτώχυναν λόγω πανδημίας. Απλώς τα κέρδη τους δεν ήταν τα επιθυμητά. Η Bank of America για παράδειγμα κατέγραψε μια πτώση κερδών κατά 20% σε σχέση με το 2019, επίσης στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Εκλεισε λοιπόν τη χρονιά με… μόλις 17,9 δισ. δολάρια κέρδος έναντι 27,4 δισ. του 2019. Και κάποιες «αδερφές» τους στην Ευρώπη ατενίζουν επίσης με αισιοδοξία το μέλλον.
Αυτή είναι λοιπόν η πραγματικότητα, του θεωρήματος «ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις». Εχει αποδειχτεί ότι για τον κερδοσκοπικό καπιταλισμό οι κρίσεις είναι τελικά οι μεγαλύτερες του ευκαιρίες. Αλλά μη φωνάζετε. Ευτυχώς «οι αγορές» μας αγάπησαν και θα μας δανείσουν πάλι με «ευνοϊκά» επιτόκια για να προχωρήσουμε με «μεταρρυθμίσεις» σε ένα καλύτερο μέλλον.