
Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος ή αλλιώς «Θείος Λεωνίδας», όπως συνηθίζει να προσφωνεί τον εαυτό του στον διαγωνισμό μαγειρικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι μια όαση στην έρημο, ένα παράδειγμα ανθρώπου, που απεκδύεται της τηλεοπτικής περσόνας, διατηρεί την προσωπικότητά του και προωθεί -ενδεχομένως άθελά του- έναν διαφορετικό χαρακτήρα, έναν αντιστάρ.
Γράφει ο Γιάννης Τσαρκαλής
Σε μια εποχή, συνηθισμένη από τηλεοπτικές γλάστρες, που ακολουθούν τα σύγχρονα πρότυπα «να κάνουμε τη δουλειά μας», «δεν μας αφορά αυτό», «πληρώνομαι για να διασκεδάζω ή να κρίνω», ο γνωστός chef, με πλούσιο βιογραφικό και επιτυχίες στην μακρόχρονη καριέρα του στις κουζίνες και με δικές του δουλειές να «τρέχουν», αποτελεί την εξαίρεση.
Κλήθηκε να κρίνει διαγωνιζόμενους, που ρίχνονταν στη μάχη ενός οικονομικού -και όχι μόνο- βραβείου, ωστόσο, δείχνει να παρεκκλίνει της πορείας του, καθώς προσπαθεί να περάσει στους παίκτες μια διαφορετική νοοτροπία, που δεν έχει σχέση με αρνητικά πρότυπα, καυτηριάζει τις εξωφρενικές τιμές των πιάτων -με το δικό του τρόπο και το χιούμορ που τον διακρίνει-, προωθεί κοινωνικά μηνύματα και φυσικά, λόγω της αγάπης του για την μουσική, συχνά απαγγέλλει στίχους αιρετικών σύγχρονων ποιητών, όπως του Γιάννη Αγγελάκα.
Παρακολουθώντας στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τον διαγωνισμό, που συμμετέχει ως κριτής, έτυχε να δω μια διαφορετική πρόκληση για τους διαγωνιζόμενους, όπου καλούνταν σε μια ομαδική δοκιμασία να μαγειρέψουν για πρόσφυγες και μετανάστες, στα πλαίσια δράσεων του Δήμου Αθηναίων για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών.
Ο «θείος Λεωνίδας», στην αποκάλυψη της πρόκλησης και των κριτών των πιάτων, προχώρησε μια ιδιαίτερη τοποθέτηση, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για φιλοξενία «Αν για κάτι υποτίθεται ότι καυχιόμαστε σαν Έλληνες, είναι για τη φιλοξενία μας», για οικογενειακό τραπέζι, στην προσπάθειά του να αντιληφθούν οι παίκτες αλλά και το κοινό ότι αυτοί οι άνθρωποι -όχι μόνο οι 50 προσκεκλημένοι- πρέπει να τους εντάξουμε στην κοινωνία, δημιουργώντας -έστω μέσω του μαγειρικού διαγωνισμού- ένα ζεστό, οικογενειακό τραπέζι, φτιαγμένο με αγάπη.
Ήταν λόγια που φαίνονταν να βγαίνουν από καρδιάς, λόγια χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, λόγια που δεν επηρεάζονταν από επικοινωνιακές νόρμες και «αλήθειες».
Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά, που με εξέπληξε.
Λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και της μακράς περιόδου καραντίνας, ο κος Κουτσόπουλος δημιούργησε έναν ιντερνετικό ραδιοσταθμό, παίζοντας μουσική της αρεσκείας του και προχωρώντας σε ιδιαίτερα μουσικά αφιερώματα, στα διαλείμματα των οποίων εκφέρει καθαρά προοδευτικές απόψεις, για κοινωνικά προβλήματα, με σκοπό να ακουστούν και να προβληματίσουν τους ακροατές του.
Έτσι, σε μια περίοδο, που το τραπ, το κατά κάποιο τρόπο χιπ χοπ και η ποπ κουλτούρα κυριαρχούν στα ΜΜΕ και στα social media, εμφανίζεται ένας σεφ να απαντήσει με Τρύπες, Σιδηρόπουλο, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μάλαμα και Χατζηφραγκέτα. Να απαντήσει διαφορετικά.
«Θείε Λεωνίδα», ευχαριστούμε για το διαφορετικό‧ με την ελπίδα το προσωπικό σας παράδειγμα να αποτελέσει πρότυπο και γι’ άλλους τηλεοπτικούς αστέρες αλλά και τηλεθεατές ή ακολούθους του στο ραδιόφωνο ή στα social media. Με την ελπίδα το διαφορετικό να μην εκφράζεται από τη μειοψηφία της κοινωνίας αλλά από το σύνολο της.
* Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος διατηρεί ιντερνετικό ραδιοσταθμό με τίτλο Samano-radio. Το όνομα το έχει «κλέψει» από το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου «Φορτίνο Σαμάνο». Ξεκινάει τις εκπομπές του με το τραγούδι, σε στίχους του Γιάννη Αγγελάκα, «Κεφάλι γεμάτο χρυσάφι» του ομώνυμου δίσκου του συγκροτήματος «ΤΡΥΠΕΣ» και κλείνει με τον πρίγκιπα της ροκ, Παύλο Σιδηρόπουλο.
** Έχει δύο σκύλους, ένα ημίαιμο λαμπραντόρ και ένα ημίαιμο λυκόσκυλο.Είναι ο Σαλβαδόρ, από τον Αλιέντε Σαλβαδόρ, και η Σιμόν, από τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, [πηγή DownTown]
*** Όταν δούλευε στο Aleria είχε μαγειρέψει για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, τον οποίο προσφώνησε: «Κύριε Κώστα», [πηγή DownTown]
**** Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος είναι Executive Chef και συνιδιοκτήτης των εστιατορίων Feedέλ Urban Gastronomy (στο κέντρο της Αθήνας) και του Feedέλ Assador (στην Γλυφάδα), βραβευμένα με Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.