
Σε ποιον ανήκει ο λόφος του Στρέφη;
Η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να παρακάμψει τους κατοίκους της περιοχής και τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.
-
08.02.2021 Δημήτρης Αγανίδης
Οι σχεδιασμοί της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση του λόφου του Στρέφη μέσω χορηγίας έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής, που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα μέσω διαβούλευσης να εκφράσουν τις απόψεις τους. Επιπλέον, κατά τη συνήθη τακτική της παρούσας διοίκησης του Δήμου Αθηναίων το θέμα δεν τέθηκε καν σε συζήτηση ενώπιον του τοπικού συμβουλίου του πρώτου δημοτικού διαμερίσματος.
Με αφορμή την επιχειρούμενη αστική παρέμβαση στο λόφο του Στρέφη, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ο επιφανειακός τρόπος με τον οποίο αυτή η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται τη διαχείριση του δημόσιου χώρου, μέσα από πρακτικές που παρακάμπτουν τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Ξεκινώντας από το θέμα της χορηγίας, η συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση αστικών παρεμβάσεων, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είναι ευπρόσδεκτη, με την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι χορηγοί γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι «υιοθετούν» παρεμβάσεις που έχουν προκύψει μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η παρέμβαση στο λόφο του Στρέφη αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια πρωτοφανής υποβάθμιση του χώρου. Οι ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, είναι δεδομένες.
Σε αυτό «επενδύει» άλλωστε η παρούσα δημοτική αρχή ώστε να δικαιολογήσει την αιφνιδιαστική απόφασή της να προχωρήσει σε μια αμφιλεγόμενη ανάπλαση, η οποία μεταξύ άλλων είναι και αποσπασματική καθώς δεν περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του λόφου. Η δε πρόβλεψη για τοποθέτηση καμερών ασφαλείας και περίφραξης της περιοχής δείχνει μια ιδεολογική εμμονή επιτήρησης και κλεισίματος του δημόσιου χώρου.
Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να παρακάμψει τους κατοίκους της περιοχής και τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας, έχει προκαλέσει έναν έντονο δημόσιο διάλογο που αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το δημόσιο χώρο και την επιθυμία τους για συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.
Παράλληλα, η δημοτική παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης» αναλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να συμβάλει στην έναρξη μιας ευρείας διαδικασίας διαβούλευσης για την αναβάθμιση μίας από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας προς όφελος των κατοίκων της.