
Οι γερμανικές δικαστικές αρχές θεωρούν ότι η δολοφονία ενός Γεωργιανού τον Αύγουστο του 2019 έγινε κατόπιν εντολής της Μόσχας
Του Κώστα Αργυρού
Eίναι μια ιστορία βγαλμένη λες από το παρελθόν. Τον Αύγουστο του 2019 ένας 40χρονος Τσετσένος με γεωργιανό διαβατήριο δολοφονείται εν ψυχρώ μέρα μεσημέρι σε ένα πάρκο του Βερολίνου. Ο επίσης 40χρονος δράστης ρωσικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε στη Γερμανία από το 2016 και είχε μάλιστα κάνει αίτηση ασύλου, θα συλληφθεί λίγες ώρες αργότερα. Το θύμα είχε πολεμήσει στην Τσετσενία κατά των ρωσικών δυνάμεων και είχε ανοικτούς λογαριασμούς με τη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που ακολουθούν οι γερμανικές αρχές καταλήγουν στην εκτίμηση ότι η δολοφονία έγινε κατ’ εντολήν της Μόσχας. Και μιλάμε για εντολή που ήρθε από πολύ ψηλά.
Σε μια περίοδο, που η γερμανική κυβέρνηση έχει χίλιους μπελάδες στο κεφάλι της μετά την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις και ενώ ετοιμάζεται να αναλάβει και την προεδρία της ΕΕ, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια υπόθεση, που μοιάζει βγαλμένη από κάποιο κατασκοπικό αφήγημα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Και απειλεί να επιβαρύνει «αχρείαστα» τις σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Το υπόβαθρο της δολοφονικής εντολής ήταν η αντίθεση του μελλοντικού θύματος στο ρωσικό κράτος, στις κυβερνήσεις των αυτόνομων υπο-δημοκρατιών της Τσετσενίας και της Ινγκουσετίας, και στην φιλορωσική κυβέρνηση της Γεωργίας», δήλωσε χωρίς αναστολές ο Γερμανός εισαγγελέας.
Η απαγγελία του κατηγορητηρίου, υποχρέωσε τον Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας να πάρει θέση σε σχετικά σκληρή γλώσσα απέναντι στη Μόσχα. «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση διατηρεί ρητά το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω μέτρα σε αυτήν την περίπτωση», δήλωσε ο Μάας από τη Βιέννη, την ώρα που ο Ρώσος πρέσβης καλούνταν στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο λόγω της υπόθεσης. Δύο Ρώσοι διπλωμάτες έχουν ήδη απελαθεί από τη χώρα, από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα και προέκυψαν στοιχεία περί πιθανής ανάμιξής τους στην υπόθεση.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βερολίνο προτίμησε να απαντήσει μέσω facebook κάνοντας λόγο για αστήρικτες κατηγορίες, χωρίς καμιά απόδειξη. Η αντίδραση αυτή δείχνει ότι η ιστορία θα έχει αρκετές παρενέργειες για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη από τους γερμανούς διπλωμάτες οι οποίοι δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η χώρα τους δε μπορεί να ανεκτεί τέτοιες παράνομες και εγκληματικές ενέργειες στο έδαφός της από καμιά χώρα. Στο Βερολίνο θυμούνται βεβαίως περιστατικά με δολοφονίες «εχθρών» της Ρωσίας στην Βρετανία που εξελίχθηκαν σε τροφή για τα πρωτοσέλιδα του αγγλικού τύπου επί σειρά μηνών (βλέπε υποθέσεις Λιτβινένκο και Σκρίπαλ) και είχαν οδηγήσει σε αντιπαράθεση Λονδίνου και Μόσχας που θύμιζε στιγμές κορύφωσης της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης. Θέλουν να αποφύγουν κάτι τέτοιο λόγω της «ειδικής» σχέσης με τη Μόσχα ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Από την άλλη δε μπορούν ούτε να κάνουν τα στραβά μάτια, ούτε να αγνοήσουν την υπεροπτική απάντηση της Μόσχας από την πρώτη κιόλας στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο αιτήσεις νομικής συνδρομής από την εισαγγελία του Βερολίνου που εστάλησαν ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 δεν έχουν ακόμη απαντηθεί ως προς το περιεχόμενο τους από τη Ρωσική Ομοσπονδία.