
Ιταλία: Τραγικός θάνατος οκτώ προσφύγων και μεταναστών λόγω ψύχους και ασιτίας
ύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, εκτός από τους οκτώ νεκρούς, κατά τον διάπλου της Μεσογείου έχασε την ζωή του και ένα νεογέννητο
-
04.02.2023 Newsroom
Οκτώ πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί, τρεις γυναίκες και πέντε άνδρες, κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πλοιάριο στα ανοικτά των ακτών του νησιού Λαμπεντούζα, ανέφεραν την Παρασκευή τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Οι διασώστες μετέφεραν τους επιζώντες στο κεντρικό λιμάνι της Λαμπεντούζα, η οποία βρίσκεται νότια της Σικελίας. Οι διασωθέντες είναι 42 και, όπως διηγήθηκαν στους γιατρούς που τους επισκέφθηκαν στην Λαμπεντούζα, είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από το Σφαξ της Τυνησίας.
Οι οκτώ πρόσφυγες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πέθαναν εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας και της έλλειψης φαγητού.
Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Φίλιπο Μανίνο δήλωσε πως η ακτοφυλακή περισυνέλεξε την Πέμπτη, το βράδυ «οκτώ σορούς, πέντε ανδρών και τριών γυναικών, μια από τις οποίες ήταν έγκυος. Υπάρχουν 42 επιζώντες».
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, εκτός από τους οκτώ νεκρούς, κατά τον διάπλου της Μεσογείου έχασε την ζωή του ένας άντρας που έπεσε από το πλοιάριο και δεν μπορούσε να σωθεί και ένα νεογέννητο. Η μητέρα του, σε κατάσταση απελπισίας, έριξε το πτώμα του στην θάλασσα και μετά λίγες ώρες, εξαιτίας του μεγάλου ψύχους, απεβίωσε και η ίδια.
Σύμφωνα με το Reuters οι νεκροί ανέρχονται στους δέκα υπολογίζοντας τις μαρτυρίες των διασωθέντων καθώς οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι σχεδόν 1.400 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να διασχίσουν την κεντρική Μεσόγειο το 2022.