
Επικαλούμενη φτηνές δικαιολογίες περί ασφάλειας, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ακινητοποίηση και του τελευταίου διασωστικού πλοίου που είχε απομείνει να επιχειρεί, του «Ocean Viking» της SOS Méditerranée.
Δολοφονική απόφαση της Ιταλικής Κυβέρνησης
«Είναι ξεκάθαρο τώρα σε εμάς πως, στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, το ίδιο επιχείρημα περί ασφάλειας έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά από τις ιταλικές αρχές για να καθηλωθούν τέσσερα πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που διεξήγαγαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Η ακινητοποίηση του ασθενοφόρου όμως δεν θα εμποδίσει την αιμορραγία της πληγής»…
Με πικρία και οργή αντέδρασε η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική οργάνωση SOS Méditerranée στην καθήλωση του διασωστικού πλοίου της «Ocean Viking» στο λιμάνι Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας, μετά από σχετική απόφαση της ακτοφυλακής της Ιταλίας, που επικαλείται προσχηματικά λόγους ασφαλείας για να μπλοκάρει και το τελευταίο πια εναπομείναν πλωτό μέσο που περισυνέλεγε στην κεντρική Μεσόγειο πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενους από την κόλαση της εμπόλεμης Λιβύης – μια ανοιχτή «πληγή» που θα εξακολουθήσει να «αιμορραγεί» ακατάπαυστα, κοστίζοντας κι άλλες ανθρώπινες ζωές, όσο τα «ασθενοφόρα» της θάλασσας ακινητοποιούνται ανάλγητα από τις Αρχές για να μην παράσχουν πλέον ζωτική βοήθεια σε όσους την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη.
Το «Ocean Viking» είχε ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις 22 Ιουνίου, έπειτα από τρίμηνη διακοπή λόγω του νέου κορονοϊού. Στο μεσοδιάστημα Ιταλία και Μάλτα είχαν άρει μερικώς το κλείσιμο των λιμανιών τους που είχαν επιβάλει με πρόφαση την πανδημία, επιτρέποντας στους διασωθέντες να μετεπιβιβάζονται σε άλλα πλωτά μέσα για να τεθούν προληπτικά σε καραντίνα 14 ημερών.
Το πλοίο της SOS Méditerranée έφτασε στο Πόρτο Εμπέντοκλε στις 7 Ιουλίου, μεταφέροντας 180 πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει σε τέσσερις ξεχωριστές επιχειρήσεις ανοιχτά της Λιβύης.
Μετά την απόρριψη εφτά συνολικά αιτημάτων για κατάπλου εκ μέρους Ιταλίας και Μάλτας, χρειάστηκαν έντεκα μέρες βασανιστικής αναμονής αρόδο -και έξι απόπειρες αυτοκτονίας διασωθέντων- για να δοθεί τελικά το πράσινο φως των ιταλικών αρχών να μετεπιβιβαστούν όλοι σε άλλο πλοίο, όπου και παρέμειναν σε καραντίνα για δύο βδομάδες, μέχρι δηλαδή την περασμένη Τρίτη.
Την Τετάρτη όμως η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ξαφνικά πως θέτει το «Ocean Viking» σε «διοικητική κράτηση» μέχρι να αποκατασταθούν οι «αρκετές τεχνικές και λειτουργικές παρατυπίες» που δήθεν παρατηρήθηκαν στο πλοίο έπειτα από επιθεώρηση.
Η ακτοφυλακή φτάνει σε σημείο να επικαλεστεί «παραβιάσεις κανόνων που στοχεύουν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος», τους υπεράριθμους «επιβάτες» και άλλα αδιευκρίνιστα προβλήματα που θέτουν, λέει, σε κίνδυνο «όχι μόνο την ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματός του, αλλά επίσης και των ατόμων που έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν περισυλλεγεί»!
«Γιατί δεν ήταν η ασφάλεια αιτία μεγαλύτερης ανησυχίας στις ναυτικές αρχές όταν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το “Ocean Viking” αναγκάστηκε να περιμένει έντεκα μέρες για να του οριστεί λιμάνι;» αναρωτήθηκε εύλογα ο διευθυντής επιχειρήσεων της SOS Méditerranée, Φρεντερίκ Πενάρ.
«Μιλούν για έλλειψη ασφάλειας των διασωθέντων, αλλά οι ίδιοι διασφαλίζουν πως οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν σε δυσχέρεια για μέρες», τουίταρε από την πλευρά της η οργάνωση, καταγγέλλοντας την καθήλωση του πλοίου ως «κατάφωρη κίνηση διοικητικής παρενόχλησης, με στόχο την παρεμπόδιση του έργου μας που σώζει ζωές».
Στη δε μομφή της ακτοφυλακής περί μεταφοράς περισσότερων ατόμων απ’ όσα επιτρέπει η άδεια του πλοίου, απαντά πως όντως μερικές φορές αυτό συμβαίνει, ωστόσο τα άτομα αυτά δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται «επιβάτες», αλλά άνθρωποι σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα» ή διασωθέντες από πνιγμό. «Υπό το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η διάσωσή τους είναι υποχρεωτική» θυμίζει ο Πενάρ.
Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης επέκρινε την απόφαση ακινητοποίησης του «Ocean Viking», επισημαίνοντας την ανυπαρξία πλέον σωστικής δυνατότητας στην κεντρική Μεσόγειο, που αποτελεί «το πιο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο».
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν, συνεχίζουμε να βλέπουμε σκάφη να εξαφανίζονται. Είναι στ’ αλήθεια ανησυχητικό να βλέπουμε τέτοιους περιορισμούς στο έργο των ΜΚΟ και την απουσία του κράτους» στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, πρόσθεσε, αλλά στου κουφού την πόρτα.
Στο πλαίσιο της πάγιας αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ιταλίας -παρότι ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι έχει αποχωρήσει καιρό τώρα από την κυβέρνηση- η ιταλική ακτοφυλακή καθήλωσε αρχές Ιουλίου και το διασωστικό πλοίο «Sea-Watch 3» της ομώνυμης γερμανικής οργάνωσης, επικαλούμενη τους ίδιους ακριβώς προσχηματικούς λόγους.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών