
Ο 29χρονος Χρήστος Ζορμπάς, το Σάββατο 6 Ιουνίου πήγε στη δουλειά του και δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι του. Έχασε τη ζωή του σε τραγικό εργατικό δυστύχημα.
Η αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών έγινε… δυο ημέρες μετά, όταν θα μπορούσαν να έχουν αλλοιωθεί στο χώρο της τραγωδίας. Πλέον οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρμόδια υπηρεσία, η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, εκείνη που άφησε να περάσει το διήμερο, ετοιμάζεται να ρίξει την ευθύνη στον ίδιο τον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του…
Η υπόθεση αφορά στον θάνατο του 29χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά, στο εργοστάσιο της Ήπειρος ΑΕΒΕ. στην Άρτα, κατά την εργασία του.
Με δήλωσή τους οι δικηγόροι της οικογένειας του 29χρονου εργάτη Χρήστου Ζορμπά, ανέφεραν τις πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η ευθύνη θα φορτωθεί στον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του για το μεροκάματο.
Η δήλωση:
Πληροφορούμαστε ότι η “Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία” Άρτας προτίθεται, στην υπό κατάρτιση έκθεση αυτοψίας της, να προβεί σε ατεκμηρίωτες συνολικές κρίσεις όσον αφορά τα αίτια θανάτου του Χρήστου, αποδίδοντας στον ίδιο την ευθύνη της ηλεκτροπληξίας που υπέστη. Θυμίζουμε ότι η αυτοψία της Επιθεώρησης έγινε την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, ενώ ο θάνατος του Χρήστου επήλθε το Σάββατο 6 Ιουνίου. Από αυτά και μόνο τα δεδομένα, προκύπτει ότι μεσολάβησε ικανό χρονικό διάστημα κατά το οποίο η πρόσβαση στο εργοστάσιο (και κατά συνέπεια στον ηλεκτρολογικό πίνακα, κλπ) ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων της επιχείρησης, καθώς, όταν την Κυριακή 7 Ιουνίου στελέχη του Εργατικού Κέντρου Άρτας έκαναν παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο, δηλώθηκε ότι λόγω αργίας δεν προσήλθε η Επιθεώρηση Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και από τις τηλεοπτικές κάμερες προκύπτει ότι το εργοστάσιο την Κυριακή 7 Ιουνίου ήταν εν λειτουργία.
Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε αυθαίρετη κρίση, που δεν δηλώνει ρητά και δεν λαμβάνει υπόψιν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ώρα θανάτου μέχρι την αυτοψία, δεν αποσκοπεί στην πραγματική διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του Χρήστου, αλλά σε κουκούλωμα. Όσοι σκέφτονται να παρέμβουν με τέτοιο τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης θα έχουν ευθύνες, όχι μόνο ηθικές και υπηρεσιακές, αλλά και ποινικές. Είναι αυτονόητο ότι οι ευθύνες αυτές ανήκουν ακέραια και στις προϊστάμενες αρχές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Υπουργείου Εργασίας.
Θανάσης Καμπαγιάννης, Όλγα Τσουμάνη,
δικηγόροι της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά.
Οι εργάτες πληρώνουν με τη ζωή τους
Οι όροι εργασίας σε πάρα πολλούς εργασιακούς χώρους ήταν από ακατάλληλοι έως επικίνδυνοι για τη ζωή, όμως, η ανάγκη που γέννησε ο κορονοϊός για εκ νέου αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου βάθυνε την επίθεση στα ήδη τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.
Η προκλητικά αδιάφορη στάση του συστήματος για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων, των παραγωγών του πλούτου καθιστά πολλούς συνένοχους και συναυτουργούς στα εργατικά δυστυχήματα, για τα οποία δεν αποδίδεται πάντα δικαιοσύνη.
Πληροφορίες από: Candiadoc