
#RosaHistory | Έμμα Γκόλντμαν: «Η πιο επικίνδυνη γυναίκα στην Αμερική»
Αναγνώρισε και στήριξε την Οκτωβριανή Επανάσταση, αν και έγινε επικριτική στη συνέχεια απέναντι στο μπολσεβίκικο κράτος όταν άρχισε να καταστέλλει τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες των εργατών.
-
16.05.2022 Newsroom
Τέτοιες μέρες τον Μάιο του 1940 η Έμμα Γκόλντμαν, θρυλική αναρχική ακτιβίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και της σεξουαλικής ελευθερίας, άφηνε την τελευταία της πνοή στο Τορόντο του Καναδά σε ηλικία 70 ετών.
Γεννημένη σε εβραϊκή οικογένεια στη Λιθουανία, που τότε ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία, μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου έγινε γνωστή ως «Κόκκινη Έμμα». Υπήρξε μια «ηλεκτρισμένη» ιδεολογικά, δημόσια ομιλήτρια και μια εξαιρετικά χαρισματική ρήτορας, η οποία συνελήφθη αμέτρητες φορές για τον ακτιβισμό της και χαρακτηρίστηκε από τον περιβόητο διευθυντή του FBI J. Edgar Hoover ως η «πιο επικίνδυνη γυναίκα στην Αμερική».
Εργάστηκε σε εργοστάσια, ως νοσοκόμα, ως μασέρ και στη δεκαετία του 1890 βοήθησε στη λειτουργία ενός καταστήματος παγωτού με τον σύντροφό της, Αλεξάντερ Μπέρκμαν, ο οποίος στη συνέχεια προσπάθησε να δολοφονήσει έναν βιομήχανο που είχε βάλει να σκοτώσουν απεργούς εργάτες. Όταν ο Μπέρκμαν φυλακίστηκε, η Γκόλντμαν βοήθησε να οργανωθεί μια τολμηρή απόπειρα απόδρασης από τη φυλακή, σκάβοντας μια σήραγγα μέσα στη φυλακή από ένα κοντινό σπίτι. Η απόδραση λίγο έλειψε να στεφθεί με επιτυχία.
Η ίδια τελικά απελάθηκε από τις ΗΠΑ λόγω των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, όπου αναγνώρισε και στήριξε την Οκτωβριανή Επανάσταση, αν και έγινε επικριτική στη συνέχεια απέναντι στο μπολσεβίκικο κράτος όταν άρχισε να καταστέλλει τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες των εργατών. Αργότερα ταξίδεψε στην Ισπανία για να βοηθήσει στον αγώνα κατά του φασισμού κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και παρέμεινε ενεργή πολιτικά και κινηματικά μέχρι το τέλος της ζωής της.