
Η Εύα ή «Εβίτα» Περόν, ηθοποιός και μετέπειτα σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν, γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1919. Πολλά έχουν γραφτεί για το λαϊκό προφίλ του προεδρικού ζεύγους και ειδικά για τον ρόλο της πρώτης κυρίας της Αργεντινής στην ενεργοποίηση του λαϊκού αισθήματος και το «άγγιγμα» που είχε στη ψυχή του αργεντίνικου λαού. Παρότι θεωρείται ευρέως ως «ηρωίδα των εργατών και των φτωχών», οι σχέσεις της με το φασιστικό και ναζιστικό καθεστώς σε Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία ήταν το λιγότερο αμφιλεγόμενες.
Η Εβίτα Περόν και ο σύζυγός της ήταν θαυμαστές του φασισμού του Μουσουλίνι και του Χίτλερ και επηρεάστηκαν από ορισμένες από τις πολιτικές τους ιδέες, ιδίως από την στρατηγική της ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης στον κρατικό μηχανισμό και στη συνέχεια στη στέρηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Ενώ ορισμένες από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις τους βοήθησαν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου το 1949 μείωσαν τους μισθούς κατά το ένα τρίτο και κήρυξαν στρατιωτική διακυβέρνηση για να σταματήσουν μια απεργία των σιδηροδρομικών εργατών. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο Περόν διατήρησε σχέσεις τόσο με τη ναζιστική Γερμανία όσο και με τη φασιστική Ιταλία μέχρι που τελικά πιέστηκε να τις εγκαταλείψει το 1944, αν και διατήρησε σχέσεις με τη φασιστική Ισπανία από τη νίκη του στρατηγού Φράνκο μέχρι το θάνατό του, στέλνοντας μάλιστα βοήθεια στη χώρα τη δεκαετία του 1940.
Μετά την ήττα των ναζί, οι Περόν προσέφεραν ασφαλές καταφύγιο σε εκατοντάδες ναζιστές και φασίστες εγκληματίες πολέμου, όπως ο Άντολφ Άιχμαν, αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, ο Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστός και ως «Άγγελος του Θανάτου» του Άουσβιτς, και ο γενοκτόνος ηγέτης των «Ούστασε» (Ustaše), της φασιστικής και εθνικιστικής πολιτοφυλακής των Κροατών, Άντε Πάβελιτς. Υπεύθυνος για τη γενοκτονία άνω των 300.000 ανθρώπων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του 90% των Εβραίων της Κροατίας, ο Πάβελιτς έλαβε άσυλο από τον Περόν, ο οποίος στη συνέχεια τον προσέλαβε ως σύμβουλο.
Οι Περόν βοήθησαν ακόμα στο «ξέπλυμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρίες που βρίσκονταν στα χέρια ναζιστών, όπως η Mercedes-Benz, ενώ κράτησαν και ένα μερίδιο για τον εαυτό τους. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην εξουσία διαμόρφωσαν μια τεράστια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλο μέρος της οποίας διατηρούσαν σε υπερπόντιους τραπεζικούς λογαριασμούς.