
Τα «superblocks» της Βαρκελώνης: Ένα βιώσιμο μοντέλο αστικής ανάπτυξης
Το πρότζεκτ αναμένεται να κοστίσει περίπου 40 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, με τη δήμαρχο Άντα Κολάου να έχει ήδη κηρύξει την πόλη σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή».
-
16.03.2021 Newsroom
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου ανακοίνωσε στα τέλη του 2020 ένα μεγάλο πλάνο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της πόλης σε βάθος δεκαετίας. Βασικοί πυλώνες αυτού του πρότζεκτ είναι η κατακόρυφη μείωση της χρήσης αυτοκινήτων στους δρόμους του κέντρου της πόλης και της αντίστοιχης μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η δημιουργία των λεγόμενων «superblocks» ξεκίνησε πιλοτικά το 2016 και μέχρι σήμερα έχει ήδη μειωθεί κατά 20% η χρήση αυτοκινήτων, έχει διευρνηθεί το δίκτυο συγκοινωνιών, η χρήση ποδηλάτου αυξάνεται, όπως επίσης και οι ζώνες πρασίνου. Δίνεται μεγάλη προτεραιότητα στην αξιοποίηση του δημόσιου χώρου και στη σύνδεση του κέντρου της πόλης με το παραλιακό μέτωπο, αλλά και ο σεβασμός στην ήπια οικιστική ανάπτυξη, με σεβασμό στο αρχιτεκτονικό ύφος.
Η γειτονιά της Eixample, όπου βρίσκεται και η εμβληματική Sagrada Familia, αποτέλεσε την πρώτη περιοχή που αναπτύχθηκε στη λογική του «superblock». Η ιδέα για ένα τέτοιο αστικό μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι νέα, αλλά πάει πίσω στον 19ο αιώνα και τον πολεοδόμο Ildefons Cerdà, που ονειρευόταν μια πόλη με «πράσινο, σύνδεση αξόνων περιπάτου, διαχείριση ενέργειας, σύγχρονο αποχευτικό σύστημα και χώρους δραστηριοτήτων επ’ωφελεία όλων των πολιτών», όπως αναφέρεται σε πρόσφατο ρεπορτάζ των Catalan News.

«Μπροστά από την εποχή του ο Cerdà ήθελε η Βαρκελώνη να αποτελέσει μοντέλο σύγχρονης αστικής ανάπτυξης με επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο για όλη την Ισπανία και την Ευρώπη» σημείωσε η αναπληρωτής δήμαρχος Ζανέτ Σαντ.
Το πρότζεκτ αναμένεται να κοστίσει περίπου 40 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, με τη δήμαρχο Άντα Κολάου να έχει ήδη κηρύξει την πόλη σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή», πιέζοντας την κυβέρνηση και την ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίας για τη στήριξη προγραμμάτων που στοχεύουν στη βιώσιμη περιβαλλοντική και αστική ανάπτυξη.
Το δίκτυο ποδηλάτων της πόλης καλύπτει ήδη 29 χιλιόμετρα, ενώ προγραμματίζονται συνολικά 12 χιλιόμετρα αστικού περίπατου και 1,300 χώροι στάθμευσης. Μέχρι σήμερα η Βαρκελώνη έχει διαμορφώσει 6 superblock με στόχο να φτάσει τα 500.