Αρακέμ ντε Μέλο: «Ο Πάνθηρας» του ΠΑΟ και του Ατρόμητου
ΚΟΣΜΟΣ

Αρακέμ ντε Μέλο: «Ο Πάνθηρας» του ΠΑΟ και του Ατρόμητου

SHARE THIS

Δεν είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές που αφήνουν ένα τόσο έντονο στίγμα μέσα σε ένα μικρό διάστημα αγωνιστικής δράσης. Ο Αρακέμ ντε Μέλο (Araquem de Melo) αγωνίστηκε συνολικά μόνο εννέα χρόνια, εκ των οποίων τα τρία στην Ελλάδα, κι όμως μνημονεύεται ως ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής ακόμα και από μεταγενέστερες γενιές που δεν έζησαν στην εποχή του.

Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1944 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Βάσκο ντα Γκάμα. Μη καταφέρνοντας να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα, αποφάσισε το 1966 να μετακομίσει στην Ουρουγουάη για την Ντανούμπιο. Στην πρώτη του χρονιά αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 12 γκολ, ο πρώτος Βραζιλιάνος που το πετυχαίνει στην χώρα των Celeste.

Το 1968 φόρεσε τη φανέλα της Ουρακάν στην Αργεντινή, τοποθετώντας πλέον το όνομά του μέσα στην ελίτ των λατινοαμερικάνων επιθετικών. Το Μάιο του 1972 ο Παναθηναϊκός κάνει την οικονομική υπέρβαση, με τη στήριξη του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου, και φέρνει τον «Δεμέλο», όπως «βαφτίστηκε» για να δηλωθεί σαν Έλληνας ομογενής, έναντι 2.1 εκατομμυρίων δραχμών.

Μια μέρα αργότερα εντυπωσίασε με την παρουσία του σε φιλικό αγώνα απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σύντομα απέκτησε το παρατσούκλι μάγος. Στις 21 Ιουνίου 1972 πρωταγωνίστησε σε μεγάλης έκτασης συμπλοκή ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και του ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο πρώτος Βραζιλιάνος που φόρεσε την πράσινη φανέλα σκόραρε 19 φορές μέσα σε δύο χρόνια, έχοντας 37 συμμετοχές. Οι ανακατατάξεις όμως που επέφερε η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με τον Στεπάν Μπόμπεκ να αντικαθιστά τον Φέρεντς Πούσκας, έθεσαν τον ντε Μέλο και τον Αργεντινό Χουάν Ραμόν Βερόν -πατέρα του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν- εκτός ομάδας.

Στο φιλικό ματς της 12ης Σεπτεμβρίου 1973, όταν το «τριφύλλι» επιβλήθηκε 3-0 της Ρόμα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με μια εκπληκτική εμφάνιση του Βραζιλιάνου άσσου. 

Ο Βραζιλιάνος κυνηγός θέλοντας να παραμείνει στην Ελλάδα μετακόμισε στα δυτικά προάστια και το Περιστέρι, υπογράφοντας στον Ατρόμητο. Με τη φανέλα των Περιστεριωτών πρόλαβε να αγωνιστεί σε 12 αγώνες, σημειώνοντας δύο γκολ, με τους οπαδούς της ομάδας να τον λατρεύουν για το στυλ και την οξυδέρκειά του στον αγωνιστικό χώρο.

Το 1975 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, σε ηλικία 33 ετών, ιδρύοντας σχολή ποδοσφαίρου με τον αδερφό του στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Τον Οκτώβριο του 2001 φτάνει στην Ελλάδα η είδηση της αυτοκτονίας του. Ο 57χρονος ντε Μελό βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμα όπου ζούσε, στη Βενεζουέλα. Δεν αντιμετώπιζε ψυχολογικά αλλά ούτε και οικονομικά προβλήματα, ενώ προετοίμαζε το δεύτερο γάμο του αλλά και μια νέα επιχείρησή του.

Exit mobile version