
Είδαμε σπουδαία μπάλα στο Μουντιάλ ποδοσφαίρου γυναικών
Οι παίκτριες προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν ορατότητα και ισότητα, με τον πρόεδρο της FIFΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, να μιλά και εκείνος για την ανάγκη να επέλθει ισότητα σε όλα τα επίπεδα, αλλά να μην πράττει ανάλογα.
-
26.08.2023 Newsroom
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία κατέκτησε τον τίτλο απέναντι στη μαχητική Αγγλία, πρωταθλήτρια Ευρώπης στο περυσινό Euro που οργανώθηκε στην Αγγλία.
Το τουρνουά σημείωσε μεγάλη αγωνιστική επιτυχία. Είδαμε ποδόσφαιρο υψηλής ποιότητας, με πολλά από τα παιχνίδια να είναι συναρπαστικά. Ωστόσο, και στο εμπορικό επίπεδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, τα έσοδα ήταν υψηλά σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, αγγίζοντας τα 525 εκατ. ευρώ.
Η οικοδέσποινα Αυστραλία, με πορεία μέχρι τον μικρό τελικό και ιδιαίτερα ανεπτυγμένο ποδόσφαιρο γυναικών, αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα της εντυπωσιακής προόδου που έχει κάνει το ποδόσφαιρο γυναικών παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία. Πριν από 13 χρόνια, όταν η 30χρονη Έμιλι φαν Εγκμοντ πραγματοποίησε την πρώτη από τις 134 εμφανίσεις της με τη φανέλα της εθνικής της ομάδας (σε ένα ματς εναντίον της Νότιας Κορέας στο Μπρίσμπεϊν), οι θεατές δεν ξεπερνούσαν τους 2.000, ενώ το περασμένο Σάββατο, στο ίδιο γήπεδο, στον προημιτελικό απέναντι στη Γαλλία, στο γήπεδο βρέθηκαν πάνω απο 50.000 θεατές. Σύμφωνα με τον Guardian, οι «Matildas» όπως είναι το παρατσούκλι της εθνικής ομάδας, έχει γίνει αγαπητή σε ένα τεράστιο τμήμα των ποδοσφαιρόφιλων στη χώρα, κάτι που αποτυπώνεται και στο γήπεδο, στην παρουσία χιλιάδων θεατών δηλαδή στα παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικά στο Instagram, η ομάδα γυναικών μετράει υπερδιπλάσιους followers (650.000) σε σχέση με τους «Socceroos», την εθνική ποδοσφαίρου ανδρών.
Οι top παίκτριες που θαυμάσαμε στο τουρνουά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας πέρασαν πολλά για να φτάσουν ως εδώ. Έκαναν θυσίες για το ποδόσφαιρο που αγαπούν. Θυσίες που ούτε τις φαντάζονται οι άνδρες συνάδελφοί τους, καθώς σε πολλούς συλλόγους, ακόμη και στην προηγμένη ποδοσφαιρικά Αγγλία, οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες πλήρωναν για το φαγητό τους, αγόραζαν μόνες τους τα παπούτσια τους, έπαιζαν πολλές φορές με δανεικά, προπονούνταν σε άθλιες εγκαταστάσεις και επίσης έπρεπε να κάνουν κάποια άλλη δουλειά για να ζήσουν.
Η Λούσι Μπρονζ, που παίζει δεξί μπακ στην εθνική Αγγλίας και έχει κατακτήσει τέσσερα μετάλλια Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν σερβιτόρα σε γνωστή αλυσίδα πίτσας, με το μόνο προπονητήριο που μπορούσε να χρησιμοποιήσει, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Athletic, να απέχει από το σπίτι της μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο. Την ίδια στιγμή, οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες για κορίτσια είναι ελάχιστες, με τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να δείχνουν ελάχιστο, αν όχι μηδαμινό ενδιαφέρον.
Οι παίκτριες του φετινού Μουντιάλ θα μοιραστούν το ποσό-ρεκόρ των 140 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι αποστάσεις με το ποδόσφαιρο ανδρών στο οικονομικό και εμπορικό σκέλος παραμένουν τεράστιες. Το αντίστοιχο έπαθλο της FIFA για τους άνδρες που συμμετείχαν στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ήταν 404 εκατ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο δηλαδή. Οι παίκτριες προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν ορατότητα και ισότητα, με τον Ινφαντίνο να μιλά και εκείνος για την ανάγκη να επέλθει ισότητα σε όλα τα επίπεδα, αλλά να μην πράττει ανάλογα. «Η ισότητα είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά», τόνισε πρόσφατα, χωρίς να καταλάβει κανείς τι ακριβώς εννοούσε.
«Έχετε τη δύναμη να αλλάξετε την κατάσταση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της FIFA, απευθυνόμενος στις γυναίκες. «Μπορείτε να πείσετε εμάς τους άνδρες, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε». Ειρωνεία; Σεξισμός; Προκαταλήψεις; Λίγο από όλα μάλλον, σε ένα ποδόσφαιρο γυναικών που γνωρίζει μία δυναμική ανάπτυξη, παρά τις πολλές αδικίες που βαραίνουν τις πλάτες των γυναικών παικτών σε όλο τον κόσμο.