Η Μάρτα έβαλε το ποδόσφαιρο γυναικών σε άλλη τροχιά
AP PHOTO
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Μάρτα έβαλε το ποδόσφαιρο γυναικών σε άλλη τροχιά

SHARE THIS

Στο νέο επεισόδιο του podcast της ROSA «Πελότα Λίμπρε» μιλάμε για μία από τις κορυφαίες ποδοσφαιρίστριες που έχουμε ποτέ θαυμάσει με τα μάτια μας. Μία αθλήτρια-σύμβολο της χειραφέτησης των γυναικών, με μαγικό αριστερό πόδι και ισχυρό λόγο στην κοινωνική ζωής της Βραζιλίας.

Πελέ, Γκαρίντσα, Σόκρατες, Ρονάλντο, Ροναλντίνιο. Η Βραζιλία είχε αρκετούς θρύλους, παίκτες τόσο σπουδαίους που τους αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Υπάρχει όμως και μία αθλήτρια που τοποθετείται στο πάνθεον του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Η Mάρτα, «η βασίλισσα» στο ποδόσφαιρο της χώρας, είναι η αδιαμφισβήτητη διάδοχος στο θρόνου των μεγάλων της μπάλας. Έπαιξε σε μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση, στο φετινό Μουντιάλ στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Αυτό ήταν το έκτο συνολικά Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο αγωνίστηκε και μετά τον αποκλεισμό από τη Τζαμάικα, αποχαιρετά πλέον την ενεργό δράση, στα 37 της χρόνια, έχοντας προσφέρει σε εμάς όμορφες, αξέχαστες στιγμές. 


Με την φανέλα της εθνικής Βραζιλίας, την οποία τίμησε όσο καμία άλλη παίκτρια. / AP Photo

Με την φανέλα της εθνικής Βραζιλίας, την οποία τίμησε όσο καμία άλλη παίκτρια.

Αμφισβήτησε τις κυρίαρχες αφηγήσεις για την πατριαρχία, τις κοινωνικές συμβάσεις και τα στερεότυπα από νεαρή ηλικία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις γυναίκες που διοργάνωναν παράνομα τουρνουά στη Βραζιλία από το 1941 έως το 1979 λόγω των διώξεων από την πολιτική ηγεσία, τις τοπικές κοινωνίες και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. 


Αρχηγός της εθνικής ομάδας Βραζιλίας, την οδήγησε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου έξι φορές. / AP Photo

Αρχηγός της εθνικής ομάδας Βραζιλίας, την οδήγησε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου έξι φορές.

Πολλές ομάδες, με πρώτη την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, άλλαξαν τον τρόπο προσέγγισης, υιοθέτησαν νέες τακτικές, εμπνευσμένες από την Βραζιλιάνα επιθετικό και τον τρόπο ανάπτυξης των Βραζιλιάνων. Η ίδια θα γινόταν όχι μόνο ένα οικείο όνομα στο γήπεδο, αλλά κι ένα εμβληματικό πρόσωπο για το γυναικείο ποδόσφαιρο εκτός γηπέδου. Φαίνεται να ανήκει σε μια φυλή που πεθαίνει, σαν μια χορεύτρια της σάμπα σε ένα παιχνίδι που μοιάζει όλο και περισσότερο με διαγωνισμό μονομάχων δύναμης κι αντοχής. Στα 37 της χρόνια συνεχίζει να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, διατηρώντας το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ, ενώ είναι η κορυφαία σκόρερ της εθνικής ομάδας.

«Καταπολεμώντας τις συμβάσεις και τον μισογυνισμό εκτός γηπέδου, θα τα καταφέρουμε», είχε τονίσε σε παλαιότερη συνέντευξή της. Μπορεί η Βραζιλία να  μην προχώρησε πολύ στη φετινή διοργάνωση, όμως η επανάσταση έχει έρθει και πάλι από την μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής, όπως είχε έρθει τη δεκαετία του ‘50 και του ‘60 με το ανδρικό ποδόσφαιρο · τότε ήταν οι μαύροι που αναζωογονούσαν το άθλημα από τους συντηρητικούς λευκούς, σήμερα είναι οι γυναίκες που παίρνουν τη σκυτάλη και μάχονται με ενθουσιασμό και πείσμα κατά των πατριαρχικών στερεότυπων. 

*Ολόκληρο το κείμενο βρίσκεται στο βιβλίο More than a game! από τις εκδόσεις Απρόβλεπτες*

Ακούστε το νέο επεισόδιο του podcast «Πελότα Λίμπρε»:

Exit mobile version