Η μέρα που ο Μοχάμεντ Άλι έσωσε νεαρό που αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του
AP
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η μέρα που ο Μοχάμεντ Άλι έσωσε νεαρό που αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του

SHARE THIS

1981, Λος Άντζελες. Ένας νεαρός έτοιμος να πέσει στο κενό, όταν βλέπει ξαφνικά δίπλα του τον Άλι που το πείθει να μην πέσει. «Είσαι αδερφός μου! Σ’αγαπώ και δεν θα σου έλεγα ψέματα»

Υπάρχει μια ιστορία για τον Μοχάμεντ Άλι, τον εμβληματικό μποξέρ και σύμβολο κατά των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού, που έχει περάσει στα «ψιλά». Μια στιγμή που ο φακός του φωτογράφου Μπόρις Γιάρο των Los Angeles Times έπιασε στις 19 Ιανουαρίου 1981.

Ο Γιάρο άκουσε στο ραδιόφωνο για έναν νεαρό που ήθελε να πηδήξει στο κενό από ένα κτίριο. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας δεν ενδιαφέρθηκε για την είδηση, ωστόσο o Γιάρο πήρε το αμάξι και βρέθηκε στην Miracle Mile, όπου είδε έναν νεαρό μαύρο με τζιν και κουκούλα να κρέμεται από περβάζει κτιρίου, στον 9ο όροφο.

Ο Τζο, όπως ονομαζόταν ο νεαρός, ήταν «καρφωμένος» στο ίδιο σημείo για ώρες. Σύμφωνα με την αστυνομία φώναζε πως «δεν θέλει να πάει στο Βιετνάμ και να βρεθεί αντιμέτωπος με τους Βιετκόνγκ». Κόσμος μαζεύτηκε στους γύρω δρόμους, καλώντας τον Τζο να σταματήσει και να κατέβει. Στο διπλανό παράθυρο, ο επικεφαλής της αστυνομίας κι ένας ψυχολόγος προσπαθούσαν να τον πείσουν να κατέβει και να έρθει μέσα. «Δεν είμαι καλά», φώναξε ο Τζο, βγάζοντας το κορμί του όλο και πιο έξω όσο πλησίαζε κάποιος. «Θα πηδήξω!», φώναζε.


rarehistoricalphotos

Ο Χάουαρντ Μπίνγκχαμ, καλός φίλος του Άλι, ήταν στο δρόμο και παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Κάλεσε τον Άλι στο τηλέφωνο, ο οποίος έμενε κοντά. «Μετά από τέσσερα λεπτά», είπε ο Μπίνγκχαμ στους δημοσιογράφους, «ο Άλι έφτασε από την απέναντι πλευρά του δρόμου με την Ρολς Ροις του, με τα αλάρμ να αναβοσβήνουν».

 

Ο Γιάρο είδε τον Άλι να τρέχει προς το κτίριο και τράβηξε μια σειρά από φωτογραφίες με όσα ακολούθησαν. Η μία έχει τον Άλι με το μαύρο του κουστούμι και τη γραβάτα να γέρνει έξω από το παράθυρο, προκειμένου να έχει οπτική επαφή με τον Τζο. Λίγο πιο δίπλα ο Τζο προσπαθεί να ισορροπήσει, με τον ένα πόδι μπροστά, στηριζόμενος στον τοίχο. Η εικόνα προκαλεί ίλιγγο: Ο Τζο προσπαθεί να δει καλύτερα τον Άλι, σαν να θέλει να επιβεβαιώσει ότι όντως πρόκειται για τον μεγάλο μποξέρ, με κίνδυνο να χάσει την ισορροπία του και να πέσει. Ο Άλι έγειρε και φώναξε στον Τζο: «Είσαι αδερφός μου! Σ’αγαπώ και δεν θα σου έλεγα ψέματα». Σύντομα, ο Τζο γύρισε πίσω, ο Άλι μπήκε μέσα στο κτίριο, τον πήρε σχεδόν αγκαλιά και βγήκαν μαζί έξω, μπήκαν στο αυτοκίνητο του Άλι και πήγαν στο κοντινότερο νοσοκομείο, μετά από μια στάση στο αστυνομικό τμήμα.

Τη μέρα που Μοχάμεντ Άλι έσωσε τη ζωή του Τζο, είχε ήδη αρχίσει να έχει συμπτώματα από τη νόσο του Πάρκινσον. Είχε αρχίσει να τρέμει. Είχαν συμπληρωθεί πέντε χρόνια από τον τελευταίο αγώνα της σειράς απέναντι στον Τζο Φρέζιερ με τίτλο «The Thrilla in Manila», που είχε συνέπειες στην υγεία και το νευρικό σύστημα του Άλι. Τον Οκτώβρη του 1980 είχε αγωνιστεί εναντίον του φίλου του Λάρι Χολμς, με τον Χολμς να δίνει ένα τόσο δυνατό χτύπημα στον Άλι που τον ανάγκασε να κάτσει στα αποδυτήρια για να συνέλθει για αρκετή ώρα. Μόλις ο Άλι επανήλθε, ο Χολμς ξέσπασε σε λυγμούς. Είχε ήδη διαγνωσθεί με Πάρκινσον, ωστόσο ο Άλι προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μην το δείξει και να το καταπολεμήσει. Όπως είπε και ο Ρόμπερτ Λίπσαιτ, πρώην χρονικογράφος των Times που ακολουθούσε τον Άλι παντού, «ακόμα και με τα προβλήματα υγείας που είχε, ήταν το πιο όμορφο πλάσμα στον πλανήτη».

Ο Άλι πέρασε τρία από τα πιο παραγωγικά του χρόνια στο περιθώριο, επειδή διαμαρτυρόταν για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Αυτή η ιστορία τον είχε στοιχειώσει και προφανώς είχε τρομάξει και τον Τζο που ήταν έτοιμος να βάλει τέλος στη ζωή του. Δεν ήθελε να πάει στον πόλεμο, δεν έβρισκε κανέναν απολύτως λόγο να πολεμήσει και να σκοτώσει ανθρώπους που δεν του είχαν κάνει τίποτα κακό.

Πίστευε πολύ στον εαυτό του, στις αξίες και τις δυνάμεις του ο Άλι. Ήδη πριν ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής, στα 22 του χρόνια είχε αυτοανακηρύξει τον εαυτό του ως «τον καλύτερο», πριν τον αγώνα με τον Σόνι Λίστον και συνέχιζε να πιστεύει στον εαυτό του ακόμα κι όταν δεν μπορούσε να γυρίσει στο ρινγκ μετά το χτύπημα από τον Χολμς. Ο Άλι έδινε δύναμη στους ανθρώπους, σε όσους τον παρακολουθούσαν. «Ήταν η περηφάνειά του, η δύναμη που είχε μέσα του, η δύναμη να πάει κόντρα σε όσους ήθελαν να του επιβάλλουν κάτι που δεν ήθελε και δεν πίστευε – όπως ο πόλεμος στο Βιετνάμ», σημειώνει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Λίπσαιτ.

Η ιστορία του Τζο ξεδιπλώθηκε μια εβδομάδα μετά το περιστατικό από τους Los Angeles Times: Ο νεαρός που ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του ήταν μόλις 21 ετών, είχε ήδη σταλεί και επιστρέψει από το Βιετνάμ. Βρισκόταν σε παραλήρημα.

Λίγες μέρες αργότερα ο Άλι ανακοίνωσε ότι θα φροντίσει τον Τζο, θα τον στηρίξει οικονομικά, θα πάει μαζί του στη γενέτειρά του στο Μίσιγκαν. «Όσο εγωκεντρικός ή εγωιστής μπορεί να ήταν, άλλο τόσο ευγενής και μεγαλόκαρδος ήταν» είπε ο Λίπσαιτ. Δεν βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο επειδή μόνο μπορούσε, αλλά επειδή το ήθελε. «Μιλούσε συχνά για τους ανθρώπους που παλεύουν με τους δαίμονές τους», πρόσθεσε. «Όταν σκέφτομαι τον Άλι, σκέφτομαι έναν άνθρωπο που ήταν γενναίος και έκανε και τους άλλους να αισθάνονται γενναίοι».

Exit mobile version