Η ποδοσφαιρική ομάδα της Μακρονήσου
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Μακρονήσου

SHARE THIS

Στο νέο επεισόδιο του podcast της ROSA «Πελότα Λίμπρε» μιλάμε για την ποδοσφαιρική ομάδα της Μακρονήσου, που αποτέλεσε μία ακτίδα φωτός στο σκοτάδι της μετεμφυλιακής Ελλάδας, προκαλώντας ενθουσιασμό σε φιλάθλους και οπαδούς στην χώρα, αλλά και ανησυχία στην πολιτική ηγεσία.

Αμέσως μετά την έναρξη του εμφυλίου το 1946, προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς η ίδρυση και λειτουργία στρατοπέδων πολιτικών αντιφρονούντων και κομμουνιστών σε νησιά, στο γενικότερο πλαίσιο της συστηµατοποίησης και διεύρυνσης των συλλήψεων και φυλακίσεων.

Ένα από αυτά τα στρατόπεδα αυτά ήταν της Μακρονήσου, όπου γρήγορα οι πρώτοι πολιτικοί κρατούμενοι κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται απλά για έναν τόπο κράτησης και εξορίας, αλλά για έναν τόπο καταναγκαστικής εργασίας και ακραίας, καθημερινής βίας. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη και σήμερα ο αριθμός εκείνων που βασανίστηκαν, τρελάθηκαν, εκτελέστηκαν και εξοντώθηκαν με κάθε τρόπο μεταξύ 1947 και 1952.


Οι παίκτες της ομάδας σε αναμνηστική φωτογραφία / εκδόσεις Καστανιώτη / Θανάσης Κάππος

Οι παίκτες της ομάδας σε αναμνηστική φωτογραφία

Οι εξεγέρσεις συχνές, τα θύματα πολλά, οι βασανισμοί για τις δηλώσεις μετάνοιας χιλιάδες. Όσοι αρνιόντουσαν να «αναμορφωθούν», όπως έλεγε το καθεστώς, μεταφέρονταν στο Γ’ Τάγμα για να υποστούν τα δεινά της αναμόρφωσης. Μέσα σε αυτές τις φρικαλεότητες και σφαγές, δημιουργήθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα της Μακρονήσου, καθώς πολλοί από τους γνωστούς ποδοσφαιριστές της εποχής βρέθηκαν στο μαρτυρικό νησί.


Αναμόρφωσις. Εβδομαδιαία εφημερίδα του Α΄Τάγματος Σκαπανέων, αρ. φ. 44 (25/3/1949) / Βιβλιοθήκη ΑΣΚΙ

Αναμόρφωσις. Εβδομαδιαία εφημερίδα του Α΄Τάγματος Σκαπανέων, αρ. φ. 44 (25/3/1949)


Αθλητική Ηχώ, 27/01/1949: Ο Ολυμπιακός υπέκυψε στη Μικτή Μακρονήσου 2-1

Αθλητική Ηχώ, 27/01/1949: Ο Ολυμπιακός υπέκυψε στη Μικτή Μακρονήσου 2-1

Ο ενθουσιασμός που είχε εμφυσήσει η ομάδα σε φιλάθλους και οπαδούς στην Ελλάδα, ειδικά μετά τη νίκη επί του πρωταθλητή Ολυμπιακού στη Λεωφόρο, στις 26 Ιανουαρίου 1949, αποτελούσε απειλή για την πολιτική ηγεσία. Έτσι,  στα τέλη του 1949, οι αρχές αποφάσισαν τη διάλυσή της, με τον Δημήτρη Ιωαννίδη, λοχαγό τότε στο νησί και μετέπειτα πρωτεργάτη της χούντας και πρωταίτιου της σφαγής του Πολυτεχνείου και της τραγωδίας της Κύπρου, να δίνει τη χαριστική βολή στην ομάδα.

Στο σύντομο βίο της η μαρτυρική ομάδα της Μακρονήσου, πέρα από τον Ολυμπιακό, κατάφερε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό με 1-0, τον Ολυμπιακό Λαυρίου με 5-0, τη μικτή Λαυρίου με 4-0, την ομάδα της Αστυνομίας Πόλεων με 4-1. Ήταν μία ακτίδα φωτός στο σκοτάδι της μετμφυλιακής Ελλάδας, έστω κι αν κράτησε για λίγο.

Ακούστε το νέο επεισόδιο του podcast «Πελότα Λίμπρε»:

Exit mobile version