Κίτρινα Γιλέκα: «Κάθε γκολ πανηγυρίζεται σαν να σκοράραμε στο Καμπ Νόου με τη Μπαρτσελόνα»!
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κίτρινα Γιλέκα: «Κάθε γκολ πανηγυρίζεται σαν να σκοράραμε στο Καμπ Νόου με τη Μπαρτσελόνα»!

SHARE THIS

Στον απόηχο του εκπληκτικού Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, κάναμε στη ROSA μία ωραία κουβέντα με τα κορίτσια από την ομάδα των «Κίτρινων Γιλέκων», μιλώντας για μπάλα, αλλά και για τις κοινωνικές της διαστάσεις.

Ανθή Αγγέλη, Ελευθερία Αγγέλη, Ελένη Βαρδαξόγλου, Κωνσταντίνα Δασκαλογιάννη, Νικολέττα Κούρτη, Αθηνά Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνα Ράπτη, Φίλιππα Σόνια και Κωνσταντίνα Παντελή τα δίνουν όλα στον αγωνιστικό χώρο, περνώντας παράλληλα κρίσιμα πολιτικά μηνύματα.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τις παίκτριες, μία συνέντευξη που την χαρήκαμε πολύ.

Γιατί «Κίτρινα Γιλέκα»;

Όταν αποφασίσαμε μερικές φίλες να φτιάξουμε μια ομάδα 5×5 για να συμμετέχουμε σε ένα Τουρνουά που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2020 στην Καισαριανή (και φέτος αισίως συμμετείχαμε στο 4ο), η πολιτική συγκυρία είχε αναδείξει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία. Μας φάνηκε αρκετά επαναστατικό και μαχητικό και αν και η ομάδα συμπληρώθηκε τις επόμενες χρονιές από πολλές νέες παίκτριες, είπαμε να το κρατήσουμε.


Δυστυχώς το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα είναι ακόμα αρκετά υποβαθμισμένο αν και με τη βοήθεια του διεθνούς σκηνικού και της προβολής, φαίνεται πως οδεύουμε προς καλύτερες μέρες. 

Ποια είναι η κατάσταση στο ποδόσφαιρο γυναικών στη χώρα; Ποια είναι τα θετικά που κρατάτε και ποια είναι τα αρνητικά που πρέπει να διορθωθούν; Μεγάλη συζήτηση…

Δυστυχώς το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα είναι ακόμα αρκετά υποβαθμισμένο αν και με τη βοήθεια του διεθνούς σκηνικού και της προβολής, φαίνεται πως οδεύουμε προς καλύτερες μέρες. Υπάρχουν ακόμα περιστατικά όπως παίκτριες που τα συμβόλαια τους κινδυνεύουν λόγω τραυματισμού, όπως η παίκτρια του Εργοτέλη πριν κάποιο καιρό, είτε η νομιμοποιημένη πλέον πρόκληση να λύνονται συμβόλαια χωρίς αποζημίωση σε περίπτωση εγκυμοσύνης μιας παίκτριας. Ακόμα, οι υποδομές και η χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου γυναικών είναι δυστυχώς σχεδόν αστείες, αν όχι βαθιά θλιβερές.

Έχει κοινωνικές διαστάσεις το ποδόσφαιρο; Περνά πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα;

Θα μπορούσε κανείς να πει ίσως με μια δόση υπερβολής ότι οι κοινωνικές διαστάσεις του ποδοσφαίρου οριακά υπερβαίνουν τις αθλητικές. Προφανώς όταν αρχίζει να κυλάει η μπάλα, αυτό που μετράει είναι ο αγώνας. Ωστόσο πόσες φορές αυτό που κρατάμε από έναν αγώνα, που είτε παίζουμε είτε παρακολουθούμε, είναι οι μικρές στιγμές και ιστορίες γύρω από τον αγώνα; Ένας πανευτυχής πανηγυρισμός γκολ, ένα πανό που αναδεικνύει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, μηνύματα κατά της βίας και του ρατσισμού. Μια παρέα που μαζεύεται σε ένα σπίτι για να δει ένα ματς και με αυτή την ευκαιρία συζητάει πάνω σε όλα αυτά τα θέματα. Ένα περιβραχιόνιο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μια φωτογραφία ομάδας που οι παίκτες κλείνουν τα στόματα τους ως ένδειξη φίμωσης. Μια ποδοσφαιρίστρια που γονατίζει την ώρα του εθνικού ύμνου καταδικάζοντας την αστυνομική βία στις ΗΠΑ και δείχνοντας αλληλεγγύη στους παίκτες μπάσκετ που έπραξαν το αντίστοιχο. Σε μια ταινία ο αφηγητής χαρακτηριστικά λέει «Γι’ αυτό παίζουμε παιδιά. Γιατί ανάμεσα στις νίκες και στις ήττες υπάρχουν ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν». Και έτσι είναι. Ιστορίες γυναικείων ομάδων όπως αυτή της Τζαμάικα που κίνησε γη και ουρανό με τη βοήθεια της κόρης του Μπομπ Μάρλει, Σαντέλα για να βρει χρηματοδότηση για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Ιστορίες για τους αγώνες ποδοσφαιριστριών για τα δικαιώματα τους, την αμοιβή τους.


Η φετινή διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, πέρα από πανέμορφες στιγμές και ιστορίες των ομάδων που την πλαισίωσαν, μας χάρισε και εξίσου μοναδικές εικόνες και φανταστικά γκολ. 

Πως είδατε τη διοργάνωση του φετινoύ Μουντιάλ σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία; Στο καθαρά αγωνιστικό, νομίζω είδαμε πολλά ωραία παιχνίδια, έτσι δεν είναι;

Η φετινή διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, πέρα από πανέμορφες στιγμές και ιστορίες των ομάδων που την πλαισίωσαν, μας χάρισε και εξίσου μοναδικές εικόνες και φανταστικά γκολ. Από τη Σαμ Κερ που «κρέμασε» την τερματοφύλακα της Αγγλίας από απόσταση κοντά στα 30 μέτρα, τα πέναλτυ που παρακολουθούσαμε με κομμένη την ανάσα, τα οποία εκτελούσαν και τερματοφύλακες των ομάδων. Τι να πρωτοθυμηθούμε. Ομάδες φαβορί όπως η Γερμανία που αποκλείστηκε στους ομίλους, οι ΗΠΑ που αποκλείστηκαν στα πέναλτυ. Ομάδες της Αφρικής που εντυπωσίασαν σε όλη την πορεία τους. Γενικά το φετινό Μουντιάλ απέδειξε ηχηρά πως το ποδόσφαιρο γυναικών κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο!

Συνολικά όμως τι σας άρεσε και τι δεν σας άρεσε από την διοργάνωση;

Η φετινή διοργάνωση στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έφερε στο δημόσιο διάλογο ζητήματα που απασχόλησαν και το Μουντιάλ των ανδρών του Δεκεμβρίου. Δόθηκε περισσότερος χώρος για έκφραση (πχ τα περιβραχιόνια που μπορούσαν να φορέσουν οι αρχηγοί) αλλά και ο ορατότητα των ιθαγενών των δύο χωρών. Ήταν πολύ ευχάριστο επίσης το γεγονός ότι οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν 32, με 8 από αυτές να συμμετέχουν για πρώτη φορά. Ωστόσο, θέματα που αφορούν γενικότερα το ποδόσφαιρο γυναικών προφανώς αποτέλεσαν πρόβλημα και στην παγκόσμια διοργάνωση. Από τις αμοιβές των παικτριών και τις απώλειες λόγω τραυματισμών που οφείλονται σε ελλείψεις υποδομών μέχρι το απανταχού παρόν ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο τελικός του Μουντιάλ με την Ισπανία να κατακτά επάξια το Κύπελλο, επισκιάστηκε από το σκάνδαλο του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Ισπανίας Λουίς Ρουμπιάλες με το μη συναινετικό φιλί στο στόμα προς την Τζίνε Ερμόσο. Αυτό δείχνει πως οι γυναίκες στο ποδόσφαιρο, ακόμα και στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, έρχονται αντιμέτωπες πέρα από τα στερεότυπα και ανισότητες και με τέτοια απεχθή περιστατικά που είναι ικανά να μαυρίσουν τη χαρά τους. Φανταστείτε παίκτριες σε ερασιτεχνικά σωματεία ή μικρές ομάδες σε κάθε χώρα!


Η ομάδα μας κυρίως στηρίζεται στην κοινή μας αγάπη για το ποδόσφαιρο και στην σχέση και φιλία που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας αυτά τα χρόνια. 

Βάλτε μας λίγο στην καθημερινότητά σας. Πως μπαίνει η μπάλα μέσα σε αυτή; Πως οργανώνεστε, πότε προπονείστε, πότε παίζετε; Πως δημιουργείται ένα ερασιτεχνικό σωματείο;

Αρχικά οφείλουμε να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα για τα Κίτρινα Γιλέκα. Η ομάδα μας δεν είναι σωματείο. Τα Κίτρινα Γιλέκα δημιουργήθηκαν από γυναίκες που αγαπούν τόσο το ποδόσφαιρο, ώστε ήθελαν να διεκδικήσουν η καθεμιά με το χαρακτήρα της, το μεράκι της και τον ενθουσιασμό της τετραγωνικά εκατοστά στο γήπεδο. Από την πρώτη μας συμμετοχή στο Τουρνουά 5×5 στην Καισαριανή, κάθε χρόνο είμαστε εκεί με την ίδια χαρά! Μέσα στη χρονιά, παίζουμε που και που φιλικά ματς με αυτοργανωμένες ομάδες που έχουμε πιο προσωπική σχέση και το απολαμβάνουμε! Η ομάδα μας κυρίως στηρίζεται στην κοινή μας αγάπη για το ποδόσφαιρο και στην σχέση και φιλία που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας αυτά τα χρόνια. Σχολιάζουμε καθημερινά ποδοσφαιρικές στιγμές ή αστεία σε κοινές συνομιλίες μας και αυτό αποτελεί ανάσα σε μια πιεστική καθημερινότητα που η καθεμιά μας βιώνει διαφορετικές προκλήσεις και δυσκολίες. Στο μυαλό μας τα Κίτρινα Γιλέκα είναι περισσότερο μια στρογγυλή αγκαλιά, πάντα ανοιχτή.

Φυσικά, επειδή και οι ομάδες, όπως και τα γήπεδα αποτελούν μικρογραφίες της κοινωνίας μας, είναι σημαντικό για εμάς να στεκόμαστε σε κοινωνικά θέματα, να μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτά, να φτιάχνουμε πανό για τους αγώνες μας και να προωθούμε τις αξίες μας. Να υπογραμμίζουμε πως δεν έχει σημασία από που είσαι, πόσο χρονών είσαι, τι σώμα έχεις, τι δουλειά κάνεις, ποιόν ή ποια θες να ερωτευτείς, αν αγαπάς τη στρογγυλή θεά και περιμένεις με ανυπομονησία το οξυγόνο του γηπέδου. Γιατί για τα Κίτρινα Γιλέκα αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Να γινόμαστε οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας μέσα και έξω από το γήπεδο. Στο Τουρνουά που συμμετέχουμε κάθε χρόνο δε μπορείς να πεις πως έχουμε μια ανταγωνιστική απόδοση. Δεν υπάρχει όμως παιχνίδι που δεν ευχαριστιόμαστε με την καρδιά μας! Φωνάζουμε πάντα το όνομα της άλλης ομάδας πρώτα, μετά το δικό μας. Κάθε γκολ των Γιλέκων πανηγυρίζεται σαν να σκοράραμε στο Καμπ Νόου με τη Μπαρτσελόνα και θα έλεγε κανείς πως ανυπομονούμε κάθε φορά να αγκαλιαστούμε. Κάθε μια έχει την προσθήκη της. Είναι σαν μια χωριάτικη σαλάτα, όπου η μια φέρνει τα λαχανικά, ή άλλη τα μυρωδικά, η άλλη το λάδι και τα Κίτρινα Γιλέκα είναι το μπολ που όλα μπαίνουν μέσα και γεμίζουν άρωμα ποδοσφαίρου τα καλοκαιρινά μας απογεύματα στα Ξύλινα της Καισαριανής.


Στο μυαλό μας τα Κίτρινα Γιλέκα είναι περισσότερο μια στρογγυλή αγκαλιά, πάντα ανοιχτή.

Ποια είναι τα όνειρα των Κίτρινων Γιλέκων για τη νέα χρονιά;

Φυσικά, ανυπομονούμε ήδη για το επόμενο Τουρνουά 5×5 το καλοκαίρι του 2024. Ως ομάδα θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε και πιο στενά την προσπάθεια της εθνικής μας ομάδας για τα προκριματικά του Euro 2024 και να ενημερώνουμε για την πορεία της. Το σημαντικότερο όμως είναι πως φέτος θα επιχειρήσουμε να προπονούμαστε σε μια σταθερή βάση που θα διαμορφώνεται φυσικά και από τις χρονικότητες εργαζόμενων γυναικών που αποτελούν την ομάδα. Και είναι το σημαντικότερο γιατί προέκυψε μέσα από την ανάγκη μας να ανταμώνουμε περισσότερο, να παίζουμε περισσότερο και να βελτιωθούμε πέρα από τη χαρά του παιχνιδιού!

Που να ερχόμαστε να σας βλέπουμε;

Καθώς δε συμμετέχουμε σε κάποιο πρωτάθλημα όπως αναφέραμε, μπορείτε να απολαμβάνετε τα Κίτρινα Γιλέκα στο επόμενο καλοκαιρινό Τουρνουά αλλά και στα φιλικά παιχνίδια που θα οργανώσουμε μέσα στη χρονιά. Το που, αποτελεί και για μας κάθε φορά έκπληξη αλλά θα μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100090417805556. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλες και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και θα ανυπομονούμε να σας δούμε στις κερκίδες!

Exit mobile version