Μάντσεστερ Σίτι και Άμπου Ντάμπι: Η μεγάλη απάτη
AP PHOTO
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μάντσεστερ Σίτι και Άμπου Ντάμπι: Η μεγάλη απάτη

SHARE THIS

Εάν αποδειχθεί πως η Σίτι «έκλεβε» όλα αυτά τα χρόνια που κυριαρχεί στην Πρέμιερ Λιγκ, αυτό θα σημαίνει αυτομάτως ότι για πάνω από μια δεκαετία το αγγλικό ποδόσφαιρο βιώνει μια εικονική πραγματικότητα.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, στις 6 Φεβρουαρίου 2023, στα γραφεία της Μάντσεστερ Σίτι κατέφθασε ένα δέμα που περιελάβανε έναν ογκώδη φάκελο. Ο φάκελος περιείχε το κατηγορητήριο της Πρέμιερ Λιγκ εναντίον των πρωταθλητών Αγγλίας. Η ομάδα του σουλτάνου (συγγνώμη, σεΐχη…) Μανσούρ Μπιν Ζαγέντ και περιουσιακό στοιχείο της City Football Group (CFG) με έδρα το Άμπου Ντάμπι, κατηγορείται για πάνω από 100 οικονομικές παραβάσεις στο χρονικό διάστημα μεταξύ των σεζόν 2009-2010 και 2017-2018. Ο φάκελος περιέχει, μεταξύ άλλων, «φουσκωμένες» χορηγικές συμφωνίες, εικονικές συμφωνίες, όπως εκείνες με την αεροπορική εταιρεία Etihad και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Etisalat, παράνομες πληρωμές σε παίκτες κάτω των 18 ετών, κρυφές αποδοχές ποδοσφαιριστών και προπονητών, όπως επίσης και μία μακρά λίστα με ανακριβή λογιστικά στοιχεία που είχαν υποβληθεί στις αγγλικές αρχές. Ολα αυτά τα ωραία τα έκανε η διοίκηση του συλλόγου για να πείσει τις αρμόδιες αρχές ότι οι υπέρογκες δαπάνες της για μεταγραφές δικαιολογούνται από τα έσοδά της.

Από το 2011 μέχρι σήμερα η Σίτι έχει ξοδέψει για μεταγραφές νέων παικτών 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ -τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα παγκοσμίως- και έχει εισπράξει από πωλήσεις αντίστοιχα 706 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην μεγάλη έρευνα του γερμανικού Der Spiegel, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2018, με στοιχεία που αποδείκνυαν τις μεγάλες «τρύπες» στα δικαιολογητικά έγγραφα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και μία συμφωνία της διοίκησης με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος ήταν προπονητής στην ομάδα την περίοδο 2009-2013, η οποία πέραν του μισθού του, εξασφάλιζε και παράλληλα έσοδα μέσα από την εταιρεία Italy International Services (IIS) για να προπονεί την Αλ Τζαζίρα, ομάδα του εμιράτου, για…τέσσερις μέρες το χρόνο. Τα χρήματα αυτά εκταμιεύονταν από την Abu Dhabi United Group (ADUG), που ανήκει στον σεΐχη Μανσούρ, όχι από την City Football Group (CFG), για να μην κινηθούν υποψίες -τουλάχιστον με την πρώτη ματιά- στις φορολογικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.


Ενδιαφέρον έχει να δούμε την αντίδραση του Πεπ Γκουαρντιόλα σε αυτή την υπόθεση / AP Photo / Rui Vieira

Ενδιαφέρον έχει να δούμε την αντίδραση του Πεπ Γκουαρντιόλα σε αυτή την υπόθεση

Όπως μας θυμίζει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του το The Athletic, η Σίτι είχε βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση πριν από τρία χρόνια, όταν είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα από ην UEFΑ με διετή αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο, σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), η απόφαση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ανατράπηκε, με το σκεπτικό ότι τα περισσότερα από τα αδικήματα είχαν παραγραφεί. Στην πραγματικότητα δηλαδή το CAS δεν κατέρριψε την ουσία και τα στοιχεία που συνέθεταν το κατηγορητήριο, αλλά λόγω παραγραφής δεν μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ο σύλλογος δεν έχει δικαίωμα προσφυγής στο CAS και, επιπλέον, οι κανονισμοί της Πρέμιερ Λιγκ δεν προβλέπουν παραγραφή των αδικημάτων που αφορούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play (FFP).

Αν τελικά η Σίτι κριθεί ένοχη για όσα κατηγορείται, θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα. Ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα, ωστόσο μεταξύ ποινών που μπορεί να ποικίλουν από υποβιβασμό μέχρι τεράστια χρηματικά πρόστιμα, ο σύλλογος θα κληθεί να παραδώσει τους τίτλους που κατέκτησε κατά το επίμαχο διάστημα που παραβίαζε το FFP.

Σύμφωνα με τους Times, τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η έρευνα έφτασε έως το 2018, δεν σημαίνει ότι η παραπλανητική τακτική της Σίτι δεν συνεχίστηκε, με το Μέσο να υποστηρίζει ότι οι αρχές θα μπορούσαν να συνεχίσουν την έρευνα και για μεγαλύτερο διάστημα, καλύπτοντας ολόκληρη την περίοδο από το 2018 μέχρι σήμερα, όπου η ομάδα κατέκτησε τρεις ακόμη τίτλους (σεζόν 2018-19, 2020-21, 2021-22).

Exit mobile version