Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ: «Στα κάγκελα» οι ακροδεξιοί οπαδοί με τον νέο Άραβα ιδιοκτήτη
ΚΟΣΜΟΣ

Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ: «Στα κάγκελα» οι ακροδεξιοί οπαδοί με τον νέο Άραβα ιδιοκτήτη

SHARE THIS

Η ζωή είναι γεμάτη αντιφάσεις και το ποδόσφαιρο δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το παράδειγμα της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η μοναδική ομάδα του Ισραήλ που δεν έχει δεχτεί ποτέ στις τάξεις της Άραβα ποδοσφαιριστή, ο πιο ανοιχτά ρατσιστικός σύλλογος της χώρας με τους ακραίους οπαδούς, έχει πλέον νέο ιδιοκτήτη, που αγόρασε το 50% της των μετοχών της. Καλά μαντέψατε. Είναι Άραβας!

Στις αρχές του Δεκέμβρη ανακοινώθηκε πως το μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, εν ονόματι Σεϊχ Χαμάντ μπιν Καλιφά, είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της Μπεϊτάρ. Συγκεκριμένα αγόρασε το 50% των μετοχών από τον Μοσέ Χογκέγκ. Ο Χογκέγκ είχε αγοράσει την ομάδα το 2018 και είχε αρχίσει ήδη να προετοιμάζει το έδαφος για αλλαγές. Απείλησε τους οπαδούς και συγκεκριμένα το γκρουπ «Φαμίλια» πως στην πρώτη ρατσιστική τους κίνηση θα είναι αμείλικτος.

Η «Φαμίλια» δεν είναι απλά ένα γκρουπ οπαδών αλλά σε μεγάλο βαθμό ελέγχει την ομάδα. Το 2013 έβαλαν φωτιά στα γραφεία της ομάδας όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή δύο Τσετσένων Μουσουλμάνων ποδοσφαιριστών, ενώ αργότερα όταν ένας από αυτούς σκόραρε έφυγαν από τις κερκίδες.

Έχουν προβεί σε αμέτρητες ρατσιστικές ενέργειες, από συνθήματα κατά του Μωάμεθ μέχρι ξυλοδαρμούς Μουσουλμάνων πολιτών. Στο στόχαστρο είναι και άλλοι για διαφορετικούς λόγους, όπως ο Νιγηριανο-Ισραηλινός ποδοσφαιριστής Τότο Ταμούζ που δέχθηκε επίθεση για το χρώμα του. Οι απεχθείς τους δράσεις ανάγκασαν μία μερίδα συνοπαδών τους να δημιουργήσουν, το 2014, τη Μπεϊτάρ Νόρντια για να απεμπλακούν από εκείνους και να ξεχωρίζουν τη θέση τους.

O νέος μεγαλομέτοχος έχει ανακοινώσει πως θα επενδύσει πάνω από 76 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία στην ομάδα. Μαζί με τον Χέγκογκ, ο οποίος βρήκε ευκαιρία να ανοίξει οικονομικό δίαυλο επικοινωνίας με τα Εμιράτα, έχον δηλώσει πως στην ομάδα θα παίζουν ποδοσφαιριστές με κριτήριο την ποιότητά τους και όχι την εθνικότητα ή την θρησκεία τους. Φυσικά υπήρξαν αντιδράσεις.

Ο Σεϊχ Χαμάντ μπιν Καλιφά, δεξιά, με τον γιο του Μοχάμεντ και τον Μοσέ Χέγκογκ κατά την υπογραφή της συμφωνίας.

Αρχικά η «Φαμίλια» ένιωσε πως αλλοιώνεται το «DNA» της ομάδας και έκανε πορεία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το νέο ιδιοκτήτη αλλά ύστερα κάποιοι οπαδοί της ομάδας απάντησαν κι αυτοί με πορεία υπέρ της νέας διοίκησης, καθώς πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να γυρίσει αυτή τη «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της. Εδώ έρχεται και άλλη μία αντίφαση, πως ένα από τα μεγαλύτερα δεινά του σύγχρονου ποδοσφαίρου, η άκρατη εμπορευματοποίηση, παρουσιάζεται ως λύση σε ένα άλλο πρόβλημα, τον ρατσισμό και τη βία και τις δράσεις οργανωμένων οπαδών που κινούνται στα όρια της παρανομίας (έχουν κατηγορηθεί για πώληση ναρκωτικών, κατοχή όπλων κ.α).

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως μία νέα σελίδα γράφεται στην ιστορία της Μπεϊτάρ και του ποδοσφαίρου του Ισραήλ με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

[Πηγές: Κάθε Κυριακή, Guardian]

Exit mobile version