Ο Νίκος Γκάλης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ – «Θέλω να πιστεύω ότι έχω δώσει παράδειγμα για τα μικρά παιδιά»
EUROKINISSI
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Νίκος Γκάλης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ – «Θέλω να πιστεύω ότι έχω δώσει παράδειγμα για τα μικρά παιδιά»

SHARE THIS

«Είναι μια βραδιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ» δήλωσε ο μπασκετμπολίστας που συνέβαλε καθοριστικά για να γίνει το άθλημα δημοφιλές στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Γκάλης, ο αθλητής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA και στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame των ΗΠΑ, αναγνωρίστηκε από συμπαίκτες και αντιπάλους και ανάγκασε προπονητές να δηλώνουν ότι ο μόνος τρόπος να τον σταματήσουν είναι να τον κλειδώσουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών, παρουσία καθηγητών, εκπροσώπων των αρχών της πόλης, αλλά και ανθρώπων του αθλήματος.

Στη σύντομη ομιλία του ο Νίκος Γκάλης δήλωσε πολύ συγκινημένος για την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα και προσέθεσε ότι «είναι μια βραδιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ». Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μεγάλωσε και σπούδασε στην Αμερική. «Δεν είχα την ευκαιρία να πάω σε ελληνικό σχολείο. Για εμένα αυτή είναι μια ιδιαίτερη τιμή. Έχω τιμηθεί από πάρα πολύ κόσμο, αλλά για εμένα είναι μια ιδιαίτερη τιμή, σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Όπως είπε, τα παιδιά που τον βλέπουν στον δρόμο τον ρωτάνε, μεταξύ άλλων, πώς έβαλε το καλάθι με τους Ρώσους με το τριπλό σμας, πώς στέκεται στον αέρα ή του λένε «κύριε Γκάλη, θέλω να γίνω και εγώ σπουδαίος παίκτης, θέλω να γίνω επαγγελματίας», για να πάρουν την απάντηση ότι πρέπει πρώτα να σπουδάσουν. «Τους λέω, είναι πάρα πολύ ωραίο να κυνηγάς το όνειρό σου. Είναι και ρομαντικό. Follow your heart, που λένε στην Αμερική. Αλλά να ξέρετε ότι αυτό απαιτεί πολλές θυσίες. Θέλει πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Θέλει να διαθέτεις και το ανάλογο ταλέντο για να μπορείς να γίνεις επαγγελματίας αθλητής. Αυτό που θα μείνει για πάντα μαζί σας είναι τα γράμματα, η μόρφωση και το ήθος. Γι’ αυτό, παιδιά, κοιτάξτε να σπουδάσετε πρώτα», σημείωσε.

Ο Νίκος Γκάλης δήλωσε αστειευόμενος ότι η μαύρη τήβεννος του επίτιμου διδάκτορα με τις χρυσές τις λεπτομέρειες, του πηγαίνει και «είναι και το σωστό χρώμα». «Έχω ενημερώσει όλους τους συγγενείς και φίλους μου, από σήμερα ‘δόκτωρ Νικ’ θα με φωνάζετε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «Θέλω να πιστεύω ότι έχω δώσει παράδειγμα για τα μικρά παιδιά και για τον κόσμο γενικότερα, πώς να λειτουργείς σαν σωστός επαγγελματίας και να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, και θέλω να με θυμούνται τα παιδιά ως έναν σκληρό εργάτη που έκανε σωστά τη δουλειά του μέσα στο παρκέ». Υπογράμμισε επίσης ότι «Η πόλη μου είναι η Θεσσαλονίκη, εγώ δεν την αφήνω τη Θεσσαλονίκη, δεν πάω πουθενά. Ανδρώθηκα εδώ, μεγαλούργησα εδώ, εδώ ήταν όλη η ζωή μου, τη Θεσσαλονίκη την αγαπάω και δεν θα την αφήσω ποτέ».

Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής πρύτανης του ΑΠΘ, αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων Ανδρέας Γιαννακουδάκης, καλωσόρισε στην οικογένεια του πανεπιστημίου τον Νίκο Γκάλη, που αποτελεί, όπως είπε, έναν από από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές της σύγχρονης εποχής, έναν άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα του μπάσκετ στη χώρα μας. «Ίσως το πιο σημαντικό επίτευγμα του Νίκου Γκάλη είναι ότι ενέπνευσε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να υιοθετήσουν τον αθλητικό τρόπο ζωής» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι, παρά τη λαμπρή του πορεία, τη στάση ζωής του χαρακτηρίζει η σεμνή και ταπεινή συμπεριφορά.

«Σε μια εποχή που τα πρότυπα για τη νεολαία μας έχουν αρχίζει να σπανίζουν, ο Νίκος Γκάλης αποτέλεσε και θα αποτελεί πάντα μια εμβληματική προσωπικότητα-πρότυπο για τους νέους και τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής.

Exit mobile version