Ο Τσε Γκεβάρα λάτρευε την μπάλα πριν αφοσιωθεί στην επανάσταση στην Κούβα
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Τσε Γκεβάρα λάτρευε την μπάλα πριν αφοσιωθεί στην επανάσταση στην Κούβα

SHARE THIS

Στο νέο επεισόδιο του podcast της ROSA «Πελότα Λίμπρε» μιλάμε για τον εμβληματικό Αργεντινό, σύμβολο της επανάστασης στην Κούβας και τοτέμ της παγκόσμιας αριστεράς, ο οποίος έδειξε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο από μικρή ηλικία.

Στις 16 Δεκεμβρίου του 1928, η Ροσάριο Σεντράλ κέρδισε το τρόπαιο του πρωταθλητή της Liga Rosarina de Fútbol, του τουρνουά ποδοσφαίρου του Ροσάριο, ένα από τα σημαντικότερα τότε τουρνουά στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Αργεντινής. Εκατόν ογδόντα πέντε μέρες νωρίτερα από τον συγκεκριμένο αγώνα και κάτι περισσότερο από τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο της ομάδας, γεννιέται το πρώτο παιδί του επιχειρηματία Ερνέστο Ραφαέλ Γκεβάρα Λιντς και της συζύγου του Σίλια ντε λα Σέρνα: ο Ερνέστο Τζούνιορ, που αργότερα θα πάρει το πολυθρύλητο όνομα «Τσε».

Η στήριξη στη Ροσάριο ήταν μία σημαντική αφορμή για να «χτίσει» ο Ερνέστο μία διακριτή οπαδική ταυτότητα στην παρέα του, με τους μισούς του φίλους να στηρίζουν την Μπόκα Τζούνιορς και τους άλλους μισούς την Ρίβερ Πλέιτ. Ίσως εκεί οικοδομήθηκε σε πρώτο στάδιο το επαναστατικό του πνεύμα που τον οδήγησε να μην συμμορφωθεί και να μην πάρει το μέρος των δύο κυρίαρχων ομάδων, αλλά να αναζητήσει εναλλακτικούς δρόμους και, ακόμα κι αν δεν το γνώριζε σε εκείνη την ηλικία, να επιλέξει μια ποδοσφαιρική ομάδα που είχε δημιουργηθεί από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης, από Σκωτσέζους εργάτες που δούλευαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιφέρειας του Σάντα Φε. 

Οι Γκεβάρα ήταν προοδευτικοί στις πολιτικές τους απόψεις, ειδικά σε μία Αργεντινή βαθιά συντηρητική εκείνη την εποχή. Η μητέρα του Τσε ήταν αντικληρική φεμινίστρια, ενώ ο πατέρας του ήταν ένθερμος αντιφασίστας, ενθαρρύνοντας τον μικρό Ερνέστο να συναναστρέφεται με παιδιά από τα πιο λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Έτσι, στις ταπεινές αυλές των προαστίων της Κόρδοβα, ο Ερνέστο έπαιζε ποδόσφαιρο, κοινωνικοποιούταν και προσπαθούσε να καλύψει την ατσαλοσύνη του στο παιχνίδι μαζί με το άσθμα που του έκοβε κατά καιρούς την ανάσα, πείθοντας τους καλύτερους παίκτες της παρέας να μοιράζονται και στις δύο ομάδες για να σκοράρουν αμφότερες και να χαίρονται το παιχνίδι όλες οι πλευρές. 


Στη Ροσάριο Σεντράλ νιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι για τον Τσε και την αγάπη του για την ομάδα / CA Rosario Central

Στη Ροσάριο Σεντράλ νιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι για τον Τσε και την αγάπη του για την ομάδα

Σε ηλικία 24 ετών, μαζί με τον φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο, διέσχισαν με μία μοτοσικλέτα τη Νότια Αμερική, έφτασαν στο Περού και στη συνέχεια στην Κολομβία όπου, σε μια προσπάθεια να μαζέψουν κάποια χρήματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, είχαν την ιδέα να παρουσιαστούν ως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Στα λίγα παιχνίδια που αγωνίστηκαν στην Ιντεπεντιέντε Σπόρτινγκ, μία μικρή ομάδα στην πόλη Λετίσια, στις όχθες του Αμαζονίου, ο Γκεβάρα έπαιξε τέρμα και ο Γρανάδο κινήθηκε στη μεσαία γραμμή, με τον Τσε να κλέβει την παράσταση, να απουκρούει σουτ και να πιάνει πέναλτι. «Απέκρουσα ένα πέναλτι που θα μείνει για πάντα στην ιστορία της Λετίσια», έγραψε ο Ερνέστο αστειευόμενος στο ταξιδιωτικό του ημερολόγιο. 

Φτάνοντας στην Μπογκοτά, ο Ερνέστο γνώρισε τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο, παίκτη τότε της Millonarios, πριν ο μεγάλος μπαλαδόρος κάνει το άλμα για την Ρεάλ Μαδρίτης και ο Τσε αφιερωθεί στην επανάσταση στην Κούβα. Στις 9 Οκτωβρίου του 1967, ο Γκεβάρα δολοφονείται από στρατιώτες της φασιστικής κυβέρνησης της Βολιβίας στο χωριό La Higuera. Αν ζούσε λίγα ακόμη χρόνια, θα είχε την τύχη να ζήσει τη «χρυσή εποχή» της Ροσάριο Σεντράλ, όταν το 1971 κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα στην Αργεντινή, επίτευγμα που επανέλαβε το 1973. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1978, ένας νεαρός επιθετικός με το όνομα Μάριο Κέμπες, πήρε την Αργεντινή  από το χέρι και την οδήγησε στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο, αρνούμενος να δώσει στην τελετή απονομής το χέρι του στον δικτάτορα Χόρχε Βιντέλα. Ίσως να είχαν συνεννοηθεί, Ερνέστο Γκεβάρα και Μάριο Κέμπες, σε αυτή την κίνηση, παρά το γεγονός ότι ο ένας δεν γνώρισε ποτέ τον άλλο. 

Ακούστε το νέο επεισόδιο του podcast «Πελότα Λίμπρε»:

Exit mobile version