Οι οπαδοί της Ράχα Καζαμπλάνκα ονειρεύονται μία διαφορετική κοινωνία
AP PHOTO MOSA'AB ELSHAMY
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι οπαδοί της Ράχα Καζαμπλάνκα ονειρεύονται μία διαφορετική κοινωνία

SHARE THIS

Στο νέο επεισόδιο του podcast «Πελότα Λίμπρε» μιλάμε για τους οργανωμένους οπαδούς της Ράχα Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, το «πράσινο κύμα» της κερκίδας, την ομάδα που εκπροσωπεί την εργατική τάξη και εξέφρασε τον πόθο της ανεξαρτησίας και της πολιτικής αλλαγής.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου πιθανώς συνδέει την Καζαμπλάνκα με το κινηματογραφικό δράμα της δεκαετίας του 1940 – και αυτό είναι δίκαιο, δεδομένης της παγκόσμιας απήχησης που είχε η ταινία με τον Χάμφρει Μπόγκαρντ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι η πόλη φιλοξενεί μία από τις πιο παθιασμένες κερκίδες στον πλανήτη, εκείνη των οπαδών της Ράχα Καζαμπλάνκα.

Οι Μαροκινοί της εργατικής τάξης συνδέθηκαν επί μακρόν με την αναζήτηση της ανεξαρτησίας, ένα όραμα ισχυρό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και μετά. Οι αναταραχές και κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν τη λήξη του πολέμου, με το αντιβασιλικό κίνημα κατά καιρούς να φουντώνει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ανελευθερία και οι συνεχείς διαψεύσεις κατέστησαν τις κερκίδες των ποδοσφαιρικών γηπέδων καταφύγιο για τους ανθρώπους που ήθελαν να εκφράσουν την οργή και τον πόνο τους. Οι οργανωμένοι της Ράχα ξεκίνησαν να αποτελούν καταφύγιο αλληλεγγύης για μεγάλο μέρος της νεολαίας της Καζαμπλάνκα, εκεί που μπορούν να εκφραστούν οι απόψεις και οι θέσεις τους, στηρίζοντας παράλληλα την ομάδα στα εντός έδρας παιχνίδια.

Το 2020, σε δημοσκόπηση της μεγάλης ισπανικής εφημερίδας Μarca, οι οπαδοί της ομάδας ψηφίστηκαν ως οι πιο «φανατικοί» σε όλο τον κόσμο. Δεύτεροι, με μεγάλη απόσταση, οι οπαδοί της Αλ Αχλί από την Αίγυπτο και τρίτοι οι αντίστοιχοι της Ζάμαλεκ, επίσης από την Αίγυπτο. «Η κερκίδα δίνει ανάσες ελευθερίας. Χτίζει κίνημα και διαμορφώνει συνειδήσεις, πάει μπροστά την κοινωνική ιστορία και δίνει χώρο έκφρασης για την καταπιασμένη νεολαία», θα πει η Khadija Mohsen-Finan, καθηγήτρια πολιτειολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. «Η πολιτική αλλαγή έχει έρθει μέσα στην κοινωνία. Θα έρθει και στην πολιτική σκηνή. Είναι ζήτημα χρόνου», προσθέτει.

Ακούστε το νέο επεισόδιο του podcast της ROSA «Πελότα Λίμπρε»:

Exit mobile version