Project Big Picture: Μια αμφιλεγόμενη πρόταση για την Πρέμιερ Λιγκ
ΚΟΣΜΟΣ

Project Big Picture: Μια αμφιλεγόμενη πρόταση για την Πρέμιερ Λιγκ

SHARE THIS

Πιθανότατα τον Μπίλι Μπιν δεν θα τον γνώριζε κανείς, εκτός συνόρων των ΗΠΑ, εάν δεν υπήρχε η ταινία του 2011. To «ΜοneyBall» του σκηνοθέτη Μπενετ Μίλερ και του σεναριογράφου Ααρόν Σόρκιν διηγείται την αληθινή ιστορία του Μπίλι Μπιν, τον οποίο υποδύεται ο Μπρατ Πιτ. Μία ιστορία που άλλαξε την ιστορία του baseball.
Πριν μπούμε στην είδηση που προέκυψε από το απόγευμα της Δευτέρας και στο πόσο σημαντική είναι αυτή μιας και ο Μπίλι Μπιν φαίνεται πως θα μπει στην Λίβερπουλ για να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία, αλλάζοντας το ποδόσφαιρο, ας θυμηθούμε με λίγα λόγια τι έκανε το 2002 στις ΗΠΑ ως general manager των Athletics στηριζόμενος στην στατιστική.
Λίγο πριν αρχίσει η σεζόν λοιπόν στο MLΒ, ο Μπίλι Μπιν ενημερώνεται από την διοίκηση του συλλόγου πως θα έχει το 1/3 του μπάτζετ για να χτίσει εκ νέου την ομάδα η οποία ούτως ή άλλως είχε χάσει αρκετούς από τους αστέρες της. Kάπου εκεί συνάντησε τον «κινηματογραφικό» Πίτερ Μπραντ, κατά κόσμον Πολ Ντε Ποτέστα. Κατάλαβε ότι από την στιγμή που δεν μπορεί ν’ αγοράσει καλούς παίκτες (οι οποίοι ήταν ακριβοί και το μπάτζετ ήταν εξαιρετικά μειωμένο) θα έπρεπε να «αγοράσει» νίκες μέσω της στατιστικής.
Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ιδέα υπήρχε στο baseball κάποιες δεκαετίες πριν (από τον Μπιλ Τζέιμς), εντούτοις κανείς δεν την έκανε πράξη. Μέχρι που βρέθηκε ο Μπίλι Μπιν και πήρε το «SaberMetrics» του Τζέιμς και το εφάρμοσε με τα δικά του θέλω.
Ο Μπίλι Μπιν έκανε στην άκρη τους σκάουτερ των Athletics και άρχισε να διαλέγει παίκτες για την ομάδα με βάση τα sabermetrics. Εβρισκαν παίκτες που ήταν στα αζήτητα (άρα και με χαμηλό μισθό) που όμως είχαν τους αριθμούς που ο Μπιν έψαχνε. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα άρχισε με ένα κακό σερί ηττών, εντούτοις με κάποιες εκ νέου διορθώσεις η στατιστική δημιούργησε το θαύμα! Οι Αthletics έγραψαν ιστορία στο MLΒ εκείνη την σεζόν πετυχαίνοντας 20 σερί νίκες (!) με τον Μπιν να θέτει ως στόχο τον Παγκόσμιο Τίτλο κάτι το οποίο δεν κατάφερε.
Στο τέλος εκείνης της σεζόν, οι Boston Red Sox επικοινώνησαν με τον Μπιν του πρόσφεραν ένα συμβόλαιο ύψους 12.5 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο (και θα γινόταν ο ακριβότερος genenar manager στην ιστορία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ) αλλά το αρνήθηκε κι έμεινα στο Οκλαντ και στους Athletics. Φυσικά οι Red Sox πάτησαν πάνω στα sabermetrics του Μπιν και το 2004 κατέκτησαν τον τίτλο!

O Mr. Money Ball έψαχνε καιρό την άκρη με το ποδόσφαιρο

Ο Μπίλι Μπιν εδώ και καιρό είχε εκφράσει την επιθυμία του ν’ ασχοληθεί μ’ ένα καινούργιο σπορ. Εχοντας μέρος των μετοχών των Athletics στο baseball σκέφτηκε πως τα sabermetrics του μπορούν ν’ αλλάξουν την ιστορία κι άλλων αθλημάτων. Και η δεύτερη μεγάλη του αγάπη είναι το ποδόσφαιρο. Το soccer όπως το λένε οι Αμερικάνοι.
Πριν μπει στην Λίβερπουλ (οι συζητήσεις είναι προχωρημένες όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal) ο Μπιν είχε μπει στους Σαν Χοσέ του MLS. Ο Μπιν έχει δημιουργήσει εδώ και μερικά χρόνια ένα δικό του σύστημα ανάλυσης ποδοσφαιριστών. Ειχε συμφωνήσει να βοηθήσει τους Σαν Χοσέ να δημιουργήσουν μια ομάδα χαμηλού μπάτζετ μιας και το Salary Cap στο MLS είναι πιο… αυστηρό σε σχέση με το MLB. Ο Μπιν για να δημιουργήσει αυτό το σύστημα μίλησε με το προσωπικό του είδωλο αρχικά. Τον Αρσεν Βενγκέρ! Στη συνέχεια είχε κουβέντες τόσο με τον Σερ Αλεξ Φέργκουσον όσο και με τον ιδιοκτήτη της Λίβερπουλ Τζον Γ. Χένρι. Ταυτόχρονα η προσωπική του φιλία με τον πρώην σκάουτερ της Αρσεναλ, Ντάμιεν Κόμολι ηταν αρκετή για να μυηθεί στον κόσμο της Premier League!
Το 2015 έγινε «σύμβουλος» της Αλκμααρ και το 2017 συμμετείχε σε μια ομάδα επιχειρηματιών οι οποίοι αγόρασαν την Μπάρνσλεϊ.

Και τώρα πάει για το μπαμ με τη Λίβερπουλ

Πως μπορεί να εμπλακεί ο Μπίλι Μπιν με την Λίβερπουλ; Ας τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ο Μπιν είναι συν-ιδιοκτήτης της RedBall, της εταιρείας η οποία διαπραγματεύεται τις τελευταίες μέρες να επενδύσει στην Λίβερπουλ 6 δισεκατομμύρια λίρες!
Και σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal ο Μπιν είναι πιο πιθανό να ασχοληθεί με την Λίβερπουλ παρά με τους Red Sox (αναμένεται να φύγει από τους Athletics). Το εκπληκτικό της ιστορίας είναι πως ο νυν ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι ήταν αυτός που του είχε κάνει την πρόταση το 2002 δίνοντας του 12.5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να γίνει general manager των Red Sox.
Πλέον ο Μπιν ως συν-ιδιοκτήτης της RedBall θα πάρει σχεδόν το 25% της FSG με 6 δισεκατομμύρια λίρες στην FSG του Τζον Χένρι που έχει την Λίβερπουλ βεβαίως βεβαίως.

Να ελέγξει το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και διεθνώς

Συν-ιδιοκτήτης του Μπιν στην RedBall είναι ένας άλλος δισεκατομμυριούχος. Ο Τζέρι Καρντιναλ.
Ο Κάρντιναλ πρόσφατα αγόρασε την Τουλούζ (!) και ήταν πολύ κοντά στο ν’ αγοράσει και τhν Ρόμα (οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν). Ομως το πλάνο της RedBall είναι ξεκάθαρο! Θέλουν να κάνουν ότι και η Red Bull που έχει την Λειψία, την Σάλτσμπουργκ και ομάδα στο MLS (την New York) και στην Βραζιλία (την Red Bull Brasil).
Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία της RedBall με την FSG της Λίβερπουλ καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως τα οφέλη των reds θα είναι τεράστια. Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι (την ροή ποδοσφαιριστών δηλαδή σε άλλους συλλόγους στην Ευρώπη για να γίνουν «έτοιμοι» για την Λίβερπουλ) ο Κάρντιναλ είναι και ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους στα Αμερικάνικα αθλητικά δίκτυα.
Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες συζητιέται η πρόταση της Λίβερπουλ και της Γιουνάιτεντ για το Project Big Picture.
Μέρος του Project Big Picture έχει να κάνει και με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ουσιαστικά ο κάθε σύλλογος θα μπορεί να διαπραγματευτεί ξεχωριστά και μόνος του 8 αγώνες που θα διαλέξει και να τους πουλήσει όπου θέλει (εκτός από την κεντρική διαχείριση). Κάτι το οποίο είναι το ιερό δισκοπότηρο για τους μεγάλους συλλόγους στην Ευρώπη εδώ και χρόνια (σε ότι έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά)
Ο Μπιν με την στατιστική, την επιστήμη και τα sabermetrics του σε συνδυασμό με τον Καρντιναλ που γνωρίζει τα πάντα γύρω από τα μίντια μπαίνουν στην Λίβερπουλ του Χένρι που γνωρίζει ήδη το know how της Premier League και όχι μόνο για να αλλάξουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Πηγή: gazzetta

Exit mobile version