Στην κερκίδα της Σέλτικ οι Παλαιστίνιοι νιώθουν ελεύθεροι
AP PHOTO
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στην κερκίδα της Σέλτικ οι Παλαιστίνιοι νιώθουν ελεύθεροι

SHARE THIS

Στο νέο επεισόδιο του podcast της ROSA «Πελότα Λίμπρε» μιλάμε για τους οργανωμένους οπαδούς της Σέλτικ που σηκώνουν σημαίες της Παλαιστίνης στην κερκίδα, συγκεντρώνουν ποσά για το κέντρο προσφύγων Aida στη Βηθλεέμ, με τον Ερίκ Καντονά να στηρίζει την τοπική ακαδημία και τους μικρούς Παλαιστίνιους που διψούν για μπάλα.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023, η Green Brigade, η Πράσινη Ταξιαρχία, ο σύνδεσμος των οργανωμένων οπαδών δηλαδή της σκωτσέζικης Σέλτικ, έδειξε την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια του εντός έδρας αγώνα της ομάδας με την Κιλμάρνοκ. “Ελεύθερη Παλαιστίνη. Νίκη στην Αντίσταση!” έγραφε το πανό των οργανωμένων, που σήκωσαν πολλές σημαίες της Παλαιστίνης την ημέρα που η ένοπλη οργάνωση της Χαμάς, οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί “τρομοκρατική” από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες σε ισραηλινά εδάφη σκοτώνοντας πολλές εκατοντάδες ανθρώπους. 

Η διοίκηση της ομάδας καταδίκασε όσους επέλεξαν να σηκώσουν το συγκεκριμένο πανό, τονίζοντας ότι είναι αντίθετη σε όσους θέλουν “να χρησιμοποιήσουν το Celtic Park ως όχημα για τέτοια μηνύματα”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σε απάντηση, η Πράσινη Ταξιαρχία σημείωσε ότι στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ θα πετάξει σημαίες της Παλαιστίνης στον αγωνιστικό χώρο.

Με δήλωσή τους οι οργανωμένοι οπαδοί ανέφεραν ότι “Θα θέλαμε να επαναλάβουμε την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι εμείς, κι άλλοι οπαδοί του ποδοσφαίρου, έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε πολιτικές απόψεις στην κερκίδα, όπως κάνουν οι απλοί πολίτες στους κόλπους κάθε κοινωνίας. Δεν στηρίζουμε τρομοκρατικές ενέργειες. Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα για ελευθερία. Το ποδόσφαιρο παραμένει ένας από τους λίγους τομείς της δημόσιας ζωής όπου οι άνθρωποι της εργατικής τάξης έχουν γνήσια πολιτική δράση και δεν θα μας υπαγορεύσει ένα ελιτίστικο συμβούλιο, που έχει επανειλημμένα επιδείξει περιφρόνηση για την ιστορία και τις παραδόσεις της Σέλτικ, τι θα κάνουμε, τι θα στηρίζουμε και πως θα το εκφράζουμε”. 

Στα χρώματα του πράσινου, του κόκκινου και του μαύρου, οι πολιτικές πεποιθήσεις των οπαδών της ομάδας ποικίλουν. Στις τάξεις των οργανωμένων θα συναντήσει κανείς υποστηρικτές του Sinn Féin, ρεπουμπλικάνους σοσιαλιστές, μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σκωτίας, κομμουνιστές, συνδικαλιστές, αναρχικούς. Υπάρχουν διεθνείς δεσμοί, αδελφοποιήσεις και φιλίες με άλλες αντιφασιστικές ομάδες ultras σε όλη την Ευρώπη, στη Μασσαλία, στη Λιέγη στο Βέλγιο, στο Μπιλμπάο και το Λιβόρνο, όπως επίσης και στενές σχέσεις φιλίας με την ομάδα της Bohemians στα βόρεια του Δουβλίνου. “Είμαστε παντού, τα παρακολουθούμε όλα, δρούμε και αντιδρούμε εκεί που χρειάζεται”, αναφέρεται συχνά πυκνά σε ανακοινώσεις της Πράσινης Ταξιαρχίας, ενός συνδέσμου οπαδών ιδιαίτερα δραστήριου αυτά τα 17 χρόνια λειτουργίας. 

Οι οργανωμένοι οπαδοί της Σέλτικ έχουν στοχοποιηθεί πολλές φορές από ακροδεξιούς ultras εντός και εκτός της Μεγάλης Βρετανίας, από την Ρέιντζερς και τη Μίλγουολ μέχρι τη Λάτσιο, με την UEFA να επιβάλει πρόστιμα στο σύλλογο για τα πανό που ανεβάζει η Πράσινη Ταξιαρχία. Έτσι έγινε το 2007, όταν στον σύλλογο επιβλήθηκε πρόστιμο 237.000 λιρών από την UEFA, μία από τις 15 φορές που έχει τιμωρηθεί η ομάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Αντίστοιχο πρόστιμο επιβλήθηκε και το 2016, σε αναμέτρηση των Σκωτσέζων απέναντι στην ισραηλινή ομάδα της Hapoel Be’er Sheva για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν στην κερκίδα των οργανωμένων σηκώθηκαν μαζικά δεκάδες σημαίες της Παλαιστίνης. Απαντώντας στα πρόστιμα και τις ποινές της UEFA, η Πράσινη Ταξιαρχία κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 170.000 λίρες, ποσό που δώρισε σε οργάνωση στην Παλαιστίνη που δραστηριοποιείται στο πεδίο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και εκπαιδευτικής στήριξης νέων παιδιών στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μετά το παιχνίδι με την Hapoel Be’er Sheva στις 17 Αυγούστου 2016 και έπειτα από το πρόστιμο που επέβαλε η UEFA δηλώνοντας επίσημα και δημόσια ότι η σημαία της Παλαιστίνης είναι “παράνομη”, οι οργανωμένοι οπαδοί της Σέλτικ ξεκίνησαν μία εκστρατεία στήριξης της Medical Aid Palestine, μιας βρετανικής ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο κέντρο προσφύγων Aida στη Βηθλεέμ και συνεργάζεται με την οργάνωση Lajee, αναπτύσσοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά που μένουν στο κέντρο. Το ποδόσφαιρο αποτελεί μία από τις δραστηριότητες στο καμπ και, με μότο το #MatchTheFineForPalestine, “ισοφαρείστε”, δηλαδή, το ποσό του προστίμου, η Ταξιαρχία συγκέντρωσε το παραπάνω ποσό μέσα από πολλές, μικρές δωρέες από οπαδούς και φίλους του ποδοσφαίρου, συμβάλλοντας στη δημιουργία της ακαδημίας ποδοσφαίρου Aida Celtic, μέσα στο κέντρο προσφύγων. 

Ο βασικός στόχος της Aida Celtic, που ξεκίνησε επίσημα το 2019, είναι απλός αλλά εξαιρετικά σημαντικός κι αναγκαίος: Να παρέχει στους νεαρούς Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ποδοσφαιριστές και μη, μια πλήρως εξοπλισμένη και χρηματοδοτούμενη εγκατάσταση, όπου θα μπορούν να απολαύσουν νέοι και μεγάλοι το όμορφο παιχνίδι. ¨Η ζωή στη Δυτική Όχθη απέχει πολύ από το να είναι απλή και κάτι τόσο βασικό όσο το να έχεις χώρο για να παίξεις ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει μια φανταστική διέξοδο από τον καθημερινό αγώνα”, αναφέρεται στην πρώτη ανακοίνωση της ακαδημίας. Ο Ερίκ Καντονά ήταν από τους πρώτους “θρύλους” του αθλήματος που έσπευσε να διαφημίσει την εμφάνιση της ομάδας για να στηρίξει την καμπάνια προώθησης, συνεργαζόμενος επίσης με την ιστορική, σκωτσέζικη alternative rock μπάντα Primal Scream. Ο Καντονά στήριξε και οικονομικά την Aida Celtic στη Σκωτία, τη Μεγάλη Βρετανία κι άλλες αγορές, με την εμφάνιση να ονομάζεται “Palestinadelica¨, λογοπαίγνιο εμπνευσμένο από τον τίτλο του τρίτου άλμπουμ των Primal Scream “Screamadelica”, που κυκλοφόρησε το 1991.

 

Η ακαδημία έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα τρεις ομάδες: Την ομάδα ανδρών κι ακόμη δύο ομάδες, μία για νεανίδες ηλικίας 12-15 ετών κι άλλη μία για νεαρούς ηλικίας άνω των 16 ετών. “Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στους ποδοσφαιριστές, στα νέα παιδιά, μια όμορφη ποδοσφαιρική κοινότητα, ώστε να μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους να εξελιχθούν επαγγελματικά, ειδικά σε μία περιοχή με τόσο μεγάλες δυσκολίες¨, αναφέρουν από την οργάνωση Lajee. “Το έργο μας είναι ένας τρόπος αξιοποίησης των ποσών που συγκεντρώθηκαν με την εκστρατεία Match the Fine for Palestine γιατί αναζητάμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο μέσα στο σκοτάδι του πολέμου και της βία”, προσθέτει στον Guardian ο Yousif, μέλος της οργάνωσης ο οποίος έχει χάσει και τα δύο του αδέρφια από βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας. 

Ακούστε το νέο επεισόδιο του podcast «Πελότα Λίμπρε»:

Exit mobile version