«Το Κύπελλο των Εργατών»: Η αλήθεια για τα στρατόπεδα εργασίας του Κατάρ
CREDIT: THE WORKERS CUP
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Το Κύπελλο των Εργατών»: Η αλήθεια για τα στρατόπεδα εργασίας του Κατάρ

SHARE THIS

Το ντοκιμαντέρ «The Workers Cup» αποτυπώνει τις ποικίλες διαστάσεις της εργασιακής εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών στα κατασκευαστικά έργα στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για τα παράδοξα και θλιβερά που αφορούν το φετινό Μουντιάλ στο Κατάρ, που ξεκινά σε λίγες μέρες. Κυρίαρχο βέβαια θέμα αποτελεί η καταπίεση των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων που υπάρχει πίσω από αυτήν την «βιτρίνα» ποδοσφαίρου που έχουν στήσει οι Καταριανοί, σε απόλυτη σύμπνοια με την FIFA.

Το ντοκιμαντέρ «The Workers Cup (To Κύπελλο των Εργατών)» αποτυπώνει τις σημαντικές διαστάσεις της εργασιακής εκμετάλλευσης κι αποδίδει με αποτελεσματικό τρόπο τι ακριβώς έχει συμβεί με τους μετανάστες εργάτες, τους χιλιάδες Αφρικανούς κι Ασιάτες εργάτες που μετανάστευσαν στο Κατάρ για να εργαστούν στα κατασκευαστικά έργα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2014, με το ντοκιμαντέρ να προβάλλεται για πρώτη φορά το 2017 στο Φεστιβάλ του Sundance. Μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά. Για την ακρίβεια, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τίποτα.


Credit: The Workers Cup

Το σενάριο επικεντρώνεται στο «στρατόπεδο εργασίας» Ουμ Σαλάλ, όπου ζουν τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι. H σκηνοθετική ομάδα της ταινίας, υπό τις οδηγίες του Άνταμ Σόμπελ, επίλεξε να ακολουθήσει με την κάμερα πέντε παίκτες μίας εκ των ομάδων που συμμετείχαν στο ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό τουρνουά που διοργανώθηκε από τις 24 κατασκευαστικές εταιρείες και την επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και ονομάστηκε «To Κύπελλο των Εργατών».

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, βρίσκουμε τον 21χρονο Κένεθ από την Γκάνα, που τον ξεγέλασε ο φερόμενος ως ατζέντη του, έχοντας υποσχεθεί μεταγραφή σε επαγγελματική ομάδα. Βρίσκουμε όμως και τον ο 28χρονο Πάνταμ από το Νεπάλ, που προσπαθούσε επί χρόνια να φέρει την γυναίκα του στο Κατάρ, αλλά οι νόμοι του εμιράτου δεν του επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Ο Κένεθ δούλευε στα οικοδομικά έργα, με την ελπίδα να τον δει κάποιος αληθινός ατζέντης στο «Κύπελλο των Εργατών», ενώ ο Πάνταμ είχε να αντιμετωπίσει το δίλημμα της επιστροφής στο Κατμαντού ή της όποιας αποταμίευσης μπορούσε να κάνει στο Κατάρ.

Όλοι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, απογοητευμένοι κι αντιμέτωποι με μία αμετάβλητη, σκληρή πραγματικότητα, κυνηγώντας ένα κομμάτι ψωμί κι ίσως ένα όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Αδυνατούν να αλλάξουν δουλειές, να μιλήσουν όσο θέλουν με την οικογένεια και τους φίλους τους μέσω βιντεοκλήσεων, ενώ οι λέξεις «κοινωνική ζωή» είναι άγνωστες.



Credit: The Workers Cup

«Αυτό το τουρνουά για τους εργαζόμενους ήταν μια μοναδική ευκαιρία να περάσουμε λίγο χρόνο με αυτούς τους ανθρώπους. Διαλέξαμε μία ομάδα κι ακολουθήσαμε τις ιστορίες των παικτών για την ελπίδα, τις αποτυχημένες προσπάθειές τους και τη μοναξιά τους μέσα στα χρόνια. Οι ιστορίες τους μιλούν για πολλούς άλλους μετανάστες-εργάτες σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο γι’αυτούς στο Κατάρ», δηλώνουν οι σκηνοθέτες στην ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στο Apple TV+ και το Amazon Prime, ωστόσο για όσους ψήνονται για μία διαφορετική κατάσταση, το στέκι του Κοινού Τόπου (Πλούτωνος & Υψηλάντου, Δάφνη) το προβάλλει σήμερα στις 20:00, συνοδεία συζήτησης και ποτού στο μπαρ, με τη συμμετοχή και του περιοδικού HUMBA!.

Trailer: 

Exit mobile version