
Η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, στήνοντας μια επιτροπή οικονομολόγων που θα προετοιμάσει την επόμενη μέρα για την οικονομία.
Στο πυκνό μνημονιακό μας παρελθόν διαβάσαμε και μάθαμε για πολλές task force που ήθελαν να “σώσουν την οικονομία”, να την βάλουν σε “μονοπάτι μεταρρυθμίσεων” και “τροχιά ανάπτυξης”.
Όλα αυτά δεν ήταν παρά η επικάλυψη μιας σκληρά νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, με μέτρα λιτότητας που εξόντωναν την κοινωνική πλειοψηφία, “στραγγάλιζαν” την αγορά, απορρύθμιζαν τα εργασιακά δικαιώματα. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε καλά. Άλλωστε υπήρξαμε υποδειγματικό πειραματόζωο στην Ευρωζώνη για το πως τα μέτρα λιτότητας μπορούν να διαλύσουν μια κοινωνία και οικονομία και να αφήσουν ανοιχτές πληγές που δύσκολα κλείνουν.
Η ομάδα που διαμορφώνει ο κ. Πρωθυπουργός θα ακολουθήσει την πεπατημένη, μια ατζέντα με μέτρα που αναμένεται να βυθίσουν την οικονομία ακόμη βαθύτερα στον πάτο της ύφεσης. Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν αναμένεται να φουντώσουν το επόμενο διάστημα, με τα κράτη-μέλη που θέλουν αυστηρότερους όρους στον δανεισμό να διαμορφώνουν ένα ορατό μπλοκ, έχοντας και τη στήριξη των πιο “σκληρών” Επιτρόπων, όπως ο γνωστός σε όλους μας αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλτις Ντομπρόβσκις.
Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία, με οδηγό τη Γερμανία, αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους για τους χρηματοδοτικούς όρους, ειδικά για τις πιο ευάλωτες οικονομίες, όπως η δική μας. Το δήλωσε άλλωστε ξεκάθαρα ο Ντομπρόβσκις σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα θελήσει να αντλήσει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υπόκειται σε “ενισχυμένη εποπτεία”, δηλαδή, σε απλά ελληνικά, θα βρεθεί υπό μνημονιακή παρακολούθηση.
Μπαίνουμε, λοιπόν, και πάλι στα βαθιά. Πολλά θα κριθούν από τη στάση της αντιπολίτευσης, όπως και από τις αντοχές και αντιστάσεις της κοινωνίας μας τους επόμενους μήνες, όταν θα αρχίσει να σφίγγει ο κλοιός σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.