Έρευνα: 1 στους 10 πολίτες της ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία
ΕΡΕΥΝΑ

Έρευνα: 1 στους 10 πολίτες της ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία

SHARE THIS

Τα θύματα συχνά αγνοούν τα δικαιώματά τους, δεν αναφέρουν τα εγκλήματα εξαιτίας του φόβου των αντιποίνων ή του εκφοβισμού τους από τους θύτες.

Ένας στους δέκα πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει υποστεί σωματική βία την τελευταία πενταετία, ενώ το 41% έχει έρθει αντιμέτωπο με κάποιου είδους παρενόχληση, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα θύματα δεν καταγγέλλουν τις εμπειρίες τους και συχνά έχουν δυσκολίες πρόσβασης στα δικαιώματά τους.

Η έρευνα αφορά το έτος 2019 και είναι η πρώτη που διεξήχθη ποτέ σε επίπεδο ΕΕ για την εμπειρία του γενικού πληθυσμού σχετικά με εγκλήματα. Σε αυτήν καταγράφονται τα βιώματα περίπου 35.000 ανθρώπων από όλες τις χώρες της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία Βρετανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Το σχετικό δείγμα από την Ελλάδα ήταν 1.001 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 9% των πολιτών της ΕΕ είχε εμπειρία σωματικής βίας τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την έρευνα, με το ποσοστό ανά χώρα να κυμαίνεται από 3% έως 18%. Στην Ελλάδα το 5% δήλωσε ότι έχει υποστεί σωματική βία την τελευταία πενταετία.

Ως θύτες των εγκλημάτων σωματικής βίας οι ερωτηθέντες ανέφεραν άγνωστα προς αυτούς άτομα σε ποσοστό 32%, γνωστοί/φίλοι/γείτονες με 28% και οι συγγενείς  με 20%. Τα ποσοστά στην Ελλάδα ήταν 28%, 31% και 33% αντίστοιχα.

Το ποσοστό παρενόχλησης -από επιθετικά σχόλια κατά πρόσωπο έως απειλητικές χειρονομίες και μηνύματα που αποστέλλονται διαδικτυακά- κατά την τελευταία πενταετία ανήλθε στο 41% στην ΕΕ, με τα ευρήματα της έρευνας να καταδεικνύουν ότι η παρενόχληση είναι πολύ πιο διαδεδομένη από τη σωματική βία. Οι θύτες παρενόχλησης ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους άγνωστοι με 57%, γνωστοί/φίλοι/συγγενείς με 18% και συνάδελφοι/πελάτες με 16%. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 41%, 30% και 14%.

Πιο ευάλωτοι στόχοι νέοι, μειονότητες, ΛΟΑΤΚΙ, ΑμεΑ και γυναίκες

Οι πιο ευάλωτοι στόχοι είναι οι νέοι, με σχεδόν το ένα τέταρτο (25%) των ηλικιών 16-29 ετών να έχει πέσει θύμα σωματικής επίθεσης τα τελευταία χρόνια. Ακολουθούν άτομα που προέρχονται από κάποια εθνοτική μειονότητα με 22%, άτομα ΛΟΑΤΚΙ με 19% και όσοι έχουν αναπηρία με 17%.

Ευάλωτοι στόχοι είναι επίσης οι γυναίκες, με σωματικές επιθέσεις εναντίον τους -εκτός της σεξουαλικής βίας- να συμβαίνουν συχνότερα στο σπίτι τους με ποσοστό 37%, με τη συχνή εμπλοκή μέλους της οικογένειάς τους ή συγγενούς.

Χαμηλό το ποσοστό καταγγελιών στην αστυνομία – Στην Ελλάδα μόλις 12%

Τα θύματα συχνά αγνοούν τα δικαιώματά τους, δεν αναφέρουν τα εγκλήματα εξαιτίας του φόβου των αντιποίνων ή του εκφοβισμού τους από τους θύτες.

Μόλις το ένα τρίτο των θυμάτων κατήγγειλε στην αστυνομία τη σωματική επίθεση και το 11% το περιστατικό παρενόχλησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό αναφοράς στην αστυνομία είναι χαμηλό και ανέρχεται μόλις στο 12%.

Επιπλέον, το 54% των πολιτών της ΕΕ δήλωσε ότι εάν βρεθεί μάρτυρας σε έγκλημα είναι διατεθειμένος ή πολύ διατεθειμένος να παρέμβει.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ζητάει από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη, να παρέχουν σε όλα τα θύματα κατάλληλες πληροφορίες, υποστήριξη και προστασία, αλλά και να προσφέρουν στοχευμένη υποστήριξη στους πιο ευάλωτους και τις γυναίκες. Επίσης, να διευκολύνουν την αναφορά των εγκλημάτων, με τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών ή των υπηρεσιών υγείας.

Σημειώνεται ότι η 22α Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκληματικών πράξεων.

Exit mobile version