
Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί η Bridging Europe μετά την άρση του lockdown και η δεύτερη από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτή την έρευνα δίνουμε έμφαση στη κυβερνητική διαχείριση στο τομέα της δημόσιας Υγείας, με στόχο να αποτυπώσουμε τις τάσεις της κοινωνίας στο ζήτημα της διαχείρισης της κατάστασης από την κυβέρνηση μετά την άρση του lockdown, την ανησυχία των πολιτών από την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, το ρόλο του κ. Τσιόδρα, αλλά και τις πεποιθήσεις των πολιτών για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Του Δημήτρη Ραπίδη και της Ξένιας Ηλιοπούλου*
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι πολίτες ανησυχούν συνολικά για την αύξηση των κρουσμάτων. Το 42% εκτιμά ότι αυτή η αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα καραντίνα, ενώ σε ποσοστό 51% εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε μερικό αποκλεισμό περιοχών, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα. Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών επιλογών δεν είναι μεγάλη, δείγμα του προβληματισμού των πολιτών, αλλά και της εκτίμησης ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί προς κάποια από τις δύο κατευθύνσεις. Προς το παρόν, φαίνεται να επαληθεύεται ο “μερικός αποκλεισμός περιοχών”, με το νησί του Πόρου να είναι το πρώτο που μπαίνει σε θερινή, τοπική καραντίνα.
Στοιχεία έρευνας:
Εταιρεία: Bridging Europe (ΒΕ) | Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Άνδρες και Γυναίκες, 17 ετών και άνω | Δείγμα: 1069 άτομα στις 13 Περιφέρειες της χώρας | Διάστημα συλλογής στοιχείων: 3-5 Αυγούστου 2020 | Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή με χρήση quota ως προς το φύλο και την ηλικία, με στάθμιση ψήφου εκλογών Ιουλίου 2019 | Συλλογή στοιχείων βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου | Μέγιστο σφάλμα 3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% | Για τη διεξαγωγή της έρευνας τηρήθηκαν οι κανόνες δεοντολογίας της ESOMAR.