Έρευνα Bridging Europe: Ανησυχία από τους πολίτες για την αύξηση των κρουσμάτων – Ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ
ΕΡΕΥΝΑ

Έρευνα Bridging Europe: Ανησυχία από τους πολίτες για την αύξηση των κρουσμάτων – Ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ

SHARE THIS

Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί η Bridging Europe μετά την άρση του lockdown και η δεύτερη από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτή την έρευνα δίνουμε έμφαση στη κυβερνητική διαχείριση στο τομέα της δημόσιας Υγείας, με στόχο να αποτυπώσουμε τις τάσεις της κοινωνίας στο ζήτημα της διαχείρισης της κατάστασης από την κυβέρνηση μετά την άρση του lockdown, την ανησυχία των πολιτών από την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, το ρόλο του κ. Τσιόδρα, αλλά και τις πεποιθήσεις των πολιτών για το δημόσιο σύστημα Υγείας. 

Του Δημήτρη Ραπίδη και της Ξένιας Ηλιοπούλου*

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι πολίτες ανησυχούν συνολικά για την αύξηση των κρουσμάτων. Το 42% εκτιμά ότι αυτή η αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα καραντίνα, ενώ σε ποσοστό 51% εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε μερικό αποκλεισμό περιοχών, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα. Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών επιλογών δεν είναι μεγάλη, δείγμα του προβληματισμού των πολιτών, αλλά και της εκτίμησης ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί προς κάποια από τις δύο κατευθύνσεις. Προς το παρόν, φαίνεται να επαληθεύεται ο “μερικός αποκλεισμός περιοχών”, με το νησί του Πόρου να είναι το πρώτο που μπαίνει σε θερινή, τοπική καραντίνα. 

Το δεύτερο ερώτημα αφορά στο βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από τη διαχείριση της κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας μετά την άρση του lockdown, με το 46% να δηλώνει “ικανοποιημένο” και το 40% αντίστοιχα να δηλώνει “όχι ικανοποιημένο”. Οι απόψεις δηλαδή των πολιτών είναι μοιρασμένες, όπως μοιρασμένες ήταν και οι απαντήσεις σε αντίστοιχο ερώτημα της έρευνας του Απριλίου, σχετικά με το βαθμό ικανοποίησης από την κυβερνητική διαχείριση της κατάστασης εν μέσω καραντόνας (σσ. 47% “ικανοποιημένοι” και 41% “όχι ικανοποιημένοι”). Οι απόψεις των πολιτών σχετικά με τη κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας σε βάθος τετραμήνου παρουσιάζουν ομοιομορφία, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Οι απαντήσεις των πολιτών στο τρίτο ερώτημα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτό γιατί ο λοιμοξιολόγος κ. Τσίοδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείο Υγείας κατά την περίοδο της καραντίνας, φαίνεται να είναι ένα πρόσωπο που καθησυχάζει τους πολίτες. Το εξαιρετικά υψηλό 65% των πολιτών εκτιμά ότι η επιστροφή του κ. Τσιόδρα στο πόστο που έγινε ευρέως γνωστός, στην καθημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, θα γέμιζε τους πολίτες με “ασφάλεια”, στοιχείο στο οποίο θα μπορούσε να δώσει προσοχή η κυβέρνηση και το εκτιμήσει ανάλογα, ειδικά σε περίπτωση που ο ρυθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να είναι αυξητικός. 

Στο τέταρτο ερώτημα που αφορά στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και στο κατά πόσο οι πολίτες εκτιμούν ότι είναι προετοιμασμένο να διαχειριστεί μια μαζική έξαρση κρουσμάτων, πάνω από τους μισούς πολίτες (57%) εκτιμούν ότι το ΕΣΥ δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο, με ένα 30% να εκτιμά πως “είναι κατάλληλα προτετοιμασμένο” και το 13% να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα. 

Το πέμπτο και τελευταίο ερώτημα συνδέεται ευθέως με το προηγούμενο αναφορικά με το ΕΣΥ, το προσωπικό του οποίου τα έχει καταφέρει περίφημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά τις σημαντικότατες ελλείψεις του. Το 63% των πολιτών εμπιστεύεται το δημόσιο σύστημα Υγείας και εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να το στηρίξει ουσιαστικά, τάση η οποία είχε επαληθευτεί με επίσης υψηλά ποσοστά και στην έρευνα του Απριλίου. Πεδίο δόξης λαμπρό για τη κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει με συγκεκριμένα μέτρα στη στήριξή του, ειδικά σε μια περίοδο που η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει, με τα κρούσματα και την ανησυχία των πολιτών να αυξάνονται. Η ετοιμότητα του ΕΣΥ θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετωπίση ενός νέου, μεγάλου κύματος της πανδημίας. 


* Ο Δημήτρης Ραπίδης είναι πολιτικός επιστήμονας, ιδρυτής της Bridging Europe και η Ξένια Ηλιοπούλου είναι επιστημονική συνεργάτης.

Στοιχεία έρευνας:

Εταιρεία: Bridging Europe (ΒΕ) | Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Άνδρες και Γυναίκες, 17 ετών και άνω | Δείγμα: 1069 άτομα στις 13 Περιφέρειες της χώρας | Διάστημα συλλογής στοιχείων: 3-5 Αυγούστου 2020 | Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή με χρήση quota ως προς το φύλο και την ηλικία, με στάθμιση ψήφου εκλογών Ιουλίου 2019 | Συλλογή στοιχείων βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου | Μέγιστο σφάλμα 3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% | Για τη διεξαγωγή της έρευνας τηρήθηκαν οι κανόνες δεοντολογίας της ESOMAR.

Exit mobile version