Η πανδημία έσπρωξε επιπλέον 47 εκ. γυναίκες στη φτώχεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πανδημία έσπρωξε επιπλέον 47 εκ. γυναίκες στη φτώχεια

SHARE THIS

Επιπλέον 47 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια φτωχοποιήθηκαν φέτος λόγω της πανδημίας, ενώ προβλέπεται ότι τα πράγματα θα έχουν γίνει χειρότερα και το χάσμα των φύλων βαθύτερο ως το 2030.
Η πανδημία του κορονοϊού βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα και θα προσθέσει στις στατιστικές της φτώχειας περισσότερες από 47 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια το 2021, έτσι που θα φτάσουν συνολικά τα 435 εκατομμύρια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 247 εκατομμύρια γυναίκες μεγαλύτερες των 15 ετών θα ζουν με λιγότερα από 1,9 δολάριο την ημέρα έναντι 236 εκατομμυρίων αντρών. Ζοφεροί αριθμοί που περιλαμβάνονται στην έκθεση From Insights to Action: Gender Equality -Από την επίγνωση στη δράση: Ισότητα Φύλου, την οποία δημοσιοποίησε η οργάνωση του ΟΗΕ για τις Γυναίκες και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Το μέγεθος της επιδείνωσης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών των γυναικών λόγω της επέλασης του Covid-19 αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι ενώ πριν από την υγειονομική κρίση αναμενόταν πως το 2019-2021 θα μειωνόταν η γυναικεία φτώχεια στον πλανήτη κατά 2,7%, τώρα για το ίδιο διάστημα προβλέπεται μια αύξηση της τάξης του 9,1%.
Σύμφωνα με την έκθεση, η πανδημία θα πλήξει ιδιαίτερα δυσανάλογα τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς το 2021 για κάθε 100 άντρες ηλικίας 25-34 ετών που θα ζουν στην ακραία φτώχεια θα υπάρχουν 118 γυναίκες, ένα χάσμα που προβλέπεται το 2030 να βαθύνει φτάνοντας τις 121 άπορες γυναίκες ανά 100 άπορους άντρες.
Με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κόσμο οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις απολύσεις και στην απώλεια των μέσων επιβίωσής τους, επισημαίνουν οι ερευνητές. Τα εισοδήματα των γυναικών που δουλεύουν στον άτυπο τομέα έχουν μειωθεί δραστικά. Μόνο τον πρώτο μήνα της πανδημίας εκτιμάται ότι οι άτυπα εργαζόμενοι έχασαν περισσότερο από το 60% των εσόδων τους. Στην Ασία και στον Ειρηνικό ένα 50% των γυναικών και ένα 35% των αντρών δήλωσαν πως μειώθηκαν οι ώρες εργασίας τους και συνακόλουθα οι αποδοχές τους. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, το 25% των γυναικών ελεύθερων επαγγελματιών έναντι του 21% των αντρών έμεινε χωρίς δουλειά.
Επιπλέον, οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα στους τομείς που περισσότερο έχουν πληγεί από την κρίση, όπως ο τουρισμός ή οι υπηρεσίες οικιακών βοηθών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, το 72% των οικιακών βοηθών στον κόσμο έχασε τη δουλειά του τους τελευταίους μήνες ως συνέπεια του Covid-19.
Οι δύο οργανώσεις του ΟΗΕ τονίζουν ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμη πιο δραματική καθώς σε αυτές τις προβλέψεις για αύξηση της φτώχειας γυναικών και κοριτσιών έχει ληφθεί υπόψη μόνο η εκτιμώμενη μείωση του ΑΕΠ και όχι και άλλοι παράγοντες, όπως το γεγονός ότι πολλές γυναίκες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά που έμειναν σπίτι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού.
«Ξέρουμε ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών της φροντίδας της οικογένειας, κερδίζουν λιγότερα, αποταμιεύουν λιγότερα και έχουν περισσότερο επισφαλείς δουλειές. Συνολικά, η απασχόληση των γυναικών διατρέχει κατά 19% μεγαλύτερο κίνδυνο από την απασχόληση των αντρών», τονίζει η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Γυναίκες του ΟΗΕ, Φουμζίλε Μλάμπο Νγκούκα. «Και οι ενδείξεις που έχουμε για πολλαπλές ανισότητες είναι θεμελιώδεις για να προωθήσουμε μια ταχεία πολιτική δράση αποκατάστασης που να θέτει τις γυναίκες στο επίκεντρο της ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Exit mobile version