
Ημέρα Γυναίκας: Αφύπνιση κι αγώνας κόντρα στην πατριαρχία που ορίζει τις ζωές μας
Οι γυναίκες και οι θηλυκότητες που βιώνουν τόσα χρόνια το σαράκι της πατριαρχίας, βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν.
-
08.03.2023 Newsroom
Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μία ακόμη ημέρα καταναλωτικής γιορτής, μία ευκαιρία για λουλούδια, σοκολατάκια ή προσφορές καταστημάτων.
Είναι μία ακόμη υπενθύμιση ότι ακόμη η πατριαρχία μας ορίζει, μας χτυπά, μας δολοφονεί και πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την Ισότητα, την αυτοδιάθεση, τον αυτοπροσδιορισμό, την εκπαίδευση, την Υγεία μας.
Οι γυναίκες είναι ενεργά πολιτικά υποκείμενα που εν έτει 2023 δέχονται διαταγές για το τι θα κάνουν με το κορμί τους. Υπερπροσπαθούν αλλά υποαμείβονται σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, πρέπει να προσέχουν πώς ντύνονται, πώς φέρονται, πώς μιλούν, τι ώρες κυκλοφορούν έξω.
Γιατί συνήθως ό,τι και να υποστούν, φταίνε. Φταίνε επειδή προκάλεσαν, επειδή μίλησαν, επειδή γύρισαν αργά στο σπίτι τους, επειδή φόρεσαν φούστα, επειδή είπαν «όχι».
Οι γυναίκες και οι θηλυκότητες που βιώνουν τόσα χρόνια το σαράκι της πατριαρχίας, βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν. Είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, απέναντι σε ένα σύστημα που μας θέλει κατώτερες και υποτελείς.
Κόντρα στα όργανα του κράτους, τα αφεντικά, την Εκκλησία που που θέλουν να ορίζουν τα σώματα και τις ζωές μας. Οι γυναίκες παίρνουν τα παιδιά τους στην πλάτη, διασχίζουν χιλιόμετρα, σφίγγουν τα δόντια και ξεπερνούν απίστευτα εμπόδια μέχρι να τα μεταφέρουν σε ένα ασφαλές μέρος.
Μάνες, εργαζόμενες, φίλες, αδερφές που παλεύουν τόσα χρόνια μετά για έναν κόσμο καλύτερο, δίκαιο και ίσο.