Εξέγερση στο Ιράν: «Είμαι η γυναίκα που ξύπνησε, βρήκα τον δρόμο & δεν θα επιστρέψω»
IRANINTL.COM
ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Εξέγερση στο Ιράν: «Είμαι η γυναίκα που ξύπνησε, βρήκα τον δρόμο & δεν θα επιστρέψω»

SHARE THIS

Σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται μαζικές και δυναμικές διαμαρτυρίες με συνθήματα κατά του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και της θεοκρατίας.

Γυναίκες, φοιτητές, νέοι άνθρωποι, αλληλέγγυοι κατακλύζουν πόλεις, δρόμους και πλατείες τις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρόμενοι σθεναρά για τον θάνατο της 22χρονης Amini Mahsa, μετά τη σύλληψή της. «Είμαι η γυναίκα που ξύπνησε, βρήκα τον δρόμο μου και δεν θα επιστρέψω ποτέ», είναι το σύνθημα που συνοδεύει τις διαδηλώσεις.

Σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται μαζικές και δυναμικές διαμαρτυρίες με συνθήματα κατά του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και της θεοκρατίας. Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, παρουσιάζουν δεκάδες γυναίκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας να κόβουν τα μαλλιά τους και να καίνε τις χιτζάμπ τους συμβολικά, στην πόλη Σάρι, με τα πλήθη να τις επευφημούν, όσο ο αγώνας για ελευθερία δυναμώνει και μεταφέρεται και σε άλλες πόλεις του Ιράν.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια που πυροδοτήθηκαν από οικονομικές δυσκολίες, αυτός ο γύρος διαδηλώσεων ωθείται περισσότερο από τη λαχτάρα για κοινωνικές ελευθερίες.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία ηθικής συνέλαβε την 22χρονη Amini την περασμένη Τρίτη επειδή δεν κάλυπτε τα μαλλιά της με την ισλαμική μαντίλα, γνωστή ως χιτζάμπ, η οποία είναι υποχρεωτική για τις Ιρανές γυναίκες.

Η 22χρονη Ιρανή, Κουρδικής καταγωγής από τη βορειοδυτική πόλη Saqez πέθανε στο νοσοκομείο την Παρασκευή, αφού πέρασε τρεις ημέρες σε κώμα. Τα social media κατακλύζονται από επικρίσεις για τον θάνατο της Αμινί, με το hashtag #MahsaAmini στα περσικά να έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια αναφορές στο Twitter.


AP

Ήταν με τον αδερφό της στην Τεχεράνη όταν συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής, η οποία την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον νόμο που απαιτούσε από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντίλα και τα χέρια και τα πόδια τους με φαρδιά ρούχα. Έπεσε σε κώμα λίγο μετά σε ένα κέντρο κράτησης, σύμφωνα με το BBC.

Μετά την οργή που έχει προκαλέσει ο θάνατος της Αμινί, ο εκπρόσωπος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν στο Κουρδιστάν, Αμντολρεζά Πουρζαχαμπί, μετέβη τη Δευτέρα στο σπίτι της, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε στην οικογένεια ότι «θα ληφθούν μέτρα» και ότι ο αγιατολάχ Χαμενεΐ «λυπάται» για τον θάνατό της. «Όπως ήδη υποσχέθηκε στην οικογένεια της Αμινί, θα παρακολουθήσω την υπόθεση μέχρι τέλους», τόνισε, σύμφωνα και πάλι με το ίδιο Μέσο.

Υπήρξαν μάλιστα αναφορές ότι η αστυνομία χτύπησε το κεφάλι της Amini με ρόπαλο, αλλά και σε ένα από τα οχήματά της, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Nada al-Nashif.

Η αστυνομία αρνήθηκε ότι υπέστη κακομεταχείριση και είπε ότι υπέστη “αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια”, κάτι που διέψευσε η οικογένειά της, λέγοντας ότι η Amini ήταν υγιής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Guardian κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν καταγραφεί 3 νεκροί, κάτι που επιβεβαιώνει και η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw.

Σε ορισμένες από τις διαδηλώσεις, οι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία. Πυκνά σύννεφα από τη χρήση δακρυγόνων καλύπτουν την πρωτεύουσα. Άλλα βίντεο από την Τεχεράνη δείχνουν περιπολικά με σπασμένα τζάμια, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν κανόνι νερού για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιρανοί βγαίνουν στους δρόμους, με μαζικές διαδηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βγει στους δρόμους ξανά ως απάντηση στην οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Exit mobile version