Victim blaming από χείλη γυναίκας: Η Εύη Ιωαννίδου μας είπε ότι γυναίκες «προκαλούν» και δέχονται σεξουαλική παρενόχληση
SCREENSHOT / GNTM
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Victim blaming από χείλη γυναίκας: Η Εύη Ιωαννίδου μας είπε ότι γυναίκες «προκαλούν» και δέχονται σεξουαλική παρενόχληση

SHARE THIS

Το να είσαι γυναίκα και να υπονοείς ότι πολλές γυναίκες που παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά, είχαν πρώτα «προκαλέσει», δεν είναι μικρόψυχο ή άδικο. Είναι ντροπιαστικό και σίγουρα εξοργιστικό. Δεν έχει να κάνει με το φύλο και την ηλικία αλλά με την παιδεία. Αντί δηλαδή να κοιτάς να μάθεις στην κόρη σου να μην «προκαλεί», μπορείς να μάθεις στον γιο σου να μην παρενοχλεί.

To victim blaming

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, σχολιάζουμε μία συνέντευξη που τάραξε και εξόργισε όσους πιστεύουν ότι στην κοινωνία μας το victim blaming στη σεξουαλική παρενόχληση, δηλαδή το να κατηγορεί κάποιος το θύμα αντί για τον θύτη, προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, και κυρίως άνδρες, πιο συντηρητικούς και πατριάρχες.
Η Εύη Ιωαννίδου, μοντέλο που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι Greece’s Next Top Model, απέδειξε το αντίθετο ακόμη κι αν επαγγελματικά δραστηριοποιείται σε έναν χώρο που πολλές γυναίκες έχουν καταγγείλει ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η Εύη Ιωαννίδου λοιπόν, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «On time» δήλωσε πως πολλές φορές και οι γυναίκες προκαλούν και δέχονται σεξουαλική παρενόχληση!
Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση «Κατά καιρούς πολλές διάσημες και στο εξωτερικό έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση. Σου έχει συμβεί»; απάντησε:
«Όχι, δεν έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση. Θεωρώ ότι αυτό είναι να μην σου τύχει, αλλά και πόσο προκαλείς εσύ θεωρώ. Αν βγάζεις ένα προφίλ πολύ χαμηλό κι όχι έντονο, νομίζω ότι το προκαλείς και εσύ πολλές φορές με τη στάση σου».
Αντί να αρκεστεί στο «μην σου τύχει», η ίδια συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι η στάση ορισμένων γυναικών είναι εκείνη που δίνει το πράσινο φως στη σεξουαλική παρενόχληση!

Ο μισογυνισμός δεν είναι «ανδρικό προνόμιο»

Η Εύη, ακολουθώντας μυσογυνιστικά στερεότυπα και αντιλήψεις, επιλέγει να ρίξει το βάρος της ευθύνης στο ίδιο το θύμα αντί για τον θύτη, που στη δουλειά της θα μπορούσε να είναι ο φωτογράφος ή ο σκηνοθέτης, καθώς θυμίζουμε ότι έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες καταγγελίες.
Όμως, -πιθανότατα άθελά της-, με τη στάση της, συμβάλλει και στην ενίσχυση της κουλτούρας του βιασμού, αφού κατά κάποιο τρόπο επικροτεί τον θύτη. Δηλώνει ότι οι γυναίκες αν έχουν έντονο προφίλ, μπορεί να προκαλέσουν τη σεξουαλική παρενόχληση.
Εξαιτίας τέτοιων ακριβώς αντιλήψεων, οι γυναίκες παρά τους καθημερινούς μας αγώνες, συνεχίζουμε να ζούμε στην πατριαρχία, που πολλοί σαν την Εύη, πιστεύουν ότι μας αξίζει.
Όχι, αν έχουμε έντονο προφίλ, δεν σημαίνει ότι προκαλούμε την κακοποίησή μας Εύη. Σημαίνει ότι έχουμε έντονη προσωπικότητα. Αυτά.

Exit mobile version