Αυστριακή εφημερίδα για Ακρόπολη: Ο άσχημος αυτοκινητόδρομος του Μητσοτάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυστριακή εφημερίδα για Ακρόπολη: Ο άσχημος αυτοκινητόδρομος του Μητσοτάκη

SHARE THIS

«Η Ακρόπολη, η κατ’εξοχήν κληρονομιά της Ευρώπης, έχει τώρα τσιμεντωθεί»

«Άσχημο κατασκευαστικό αμάρτημα» χαρακτηρίζονται όσα έγιναν στην Ακρόπολη από την ααυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Όταν η Ελλάδα άνοιξε μετά από μήνες lockdown, ένα ιδιαίτερο δώρο από την συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη περίμενε τους φίλους του πολιτισμού και τους τουρίστες: η Ακρόπολη, η κατ’εξοχήν κληρονομιά της Ευρώπης, έχει τώρα τσιμεντωθεί», γράφει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Χανς Ράουσερ.

Αφού καταγράφει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αναφέρεται στις αντιδράσεις των ανθρώπων της αρχαιολογικής κοινότητας και της καλλιτεχνικής σκηνής, που κάνουν λόγο για ένα «άσχημο κατασκευαστικό αμάρτημα, μια λεωφόρο που στριμώχθηκε ανάμεσα στα ερείπια ναών μόνο και μόνο για να μεταφέρονται περισσότεροι ηλικιωμένοι από κρουαζιερόπλοια».

Η εφημερίδα παρομοιάζει τα τσιμεντένια μονοπάτια με δρόμους που οδηγούν από τα Προπύλαια στον Παρθενώνα, ενώ μια «διασταύρωση» σε βγάζει στο Ερεχθείο: «Στην μέση των αρχαίων και με αμέτρητα ερείπια να είναι διεσπαρμένα γύρω, η διαδρομή φαίνεται βάναυση και άκαρδη. Η αντίθεση της άχαρης πλατιάς λωρίδας τσιμέντου με τα αρχαία κτίρια από την χρυσή εποχή της Αθήνας είναι απλώς πολύ μεγάλη».

«Για τους συντηρητικούς πολιτικούς που τους αρέσει να επικαλούνται την ‘μεγάλη κληρονομιά του παρελθόντος’ στη ρητορική τους, η εμπορική πτυχή παίζει επίσης φυσικά τεράστιο ρόλο. Εάν η εμπορευματοποίηση και η υποχώρηση στους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων τελικά επικρατήσει, θα δείτε αν θα εφαρμοστούν τα σχέδια για μια καλύτερη σκάλα στην είσοδο των Προπυλαίων», γράφει ο Ράουσερ.

Exit mobile version